2.6.2023

České jedničky jsou stále ve hře, mladíci se s Ostravou loučí se vztyčenou hlavou

Třetí den na turnaji J&T Banka Ostrava Beach Pro 2023 přinesl rozuzlení pro další fázi soutěže. S velkým očekáváním se zraky diváků upínaly zejména ke třetímu zápasu českých mužských jedniček, které si posledním vystoupením ve skupině mohly pojistit přímý postup do čtvrtfinále. Ondřej Perušič s Davidem Schweinerem svůj duel s Američany s přehledem zvládli a diváci je opět uvidí mezi nejlepšími. Barboru Hermannovou s Marií Sárou Štochlovou čeká ještě osmifinálová bitva, naopak mladý pár Kryštof Jan Oliva s Tadeášem Trousilem se s turnajem loučí.

Pátečním zápasům přihlížela přímo na centrkurtu v Mastercard Areně i bývalá úspěšná beachvolejbalistka Kristýna Hoidarová Kolocová, která se postarala o pozápasové rozhovory přímo na kurtu. A diváci si dnes opět přišli na své, k vidění byly velké bitvy i emotivní momenty.

Držitelé divoké karty proti vicemistrům světa. To byl poutavý duel mezi českými mladíky Kryštofem Janem Olivou s Tadeášem Trousilem a brazilskou dvojicí Vitore Filipe / Renato Andrew. Při nástupu domácích hráčů hrál z reproduktorů song „Měls mě vůbec rád“ od Ewy Farne. Že je rádi mají, dokázali fanoušci dát najevo hned od prvního míče. První set vyhráli favorizovaní Brazilci 21:16, v druhé sadě však úřadovali mladí Češi. Nouze nebyla o přesně mířené smeče i esa. Oliva předváděl fantastické bloky na síti, těžké brazilské smeče zase v poli zachytával výborný Trousil a české duo dotáhlo druhý set do vítězného konce 21:18. Přestože čeští sympaťáci Brazilce hodně potrápili, v tiebreaku začali v útoku více chybovat a Brazilci nakonec zvítězili 15:8 a celkově 2:1 na sety.

Porážka nás mrzí, je vidět, že jsme na ně měli. Bohužel chyby, které jsme udělali v prvním setu, a tím jsme ho ztratili, jsme udělali i v tom třetím,“ podotkl Tadeáš Trousil a Kryštof Jan Oliva pak dodal. „Myslím, že s odstupem času budeme rádi, že jsme mohli vicemistrům světa dát jeden set. Tribuny nás hnaly a my předvádíme beachvolejbal, který se vyrovná takovéhle špičce.

V závěrečném zápase na Olivu s Trousilem čekal papírově nejtěžší ze soupeřů ve skupině, Poláci Michał Bryl a Bartosz Łosiak. Bohužel tabulkové předpoklady se naplnily. Češi začali předvádět sérii povedených zákroků až ke konci každého setu. Na téměř nechybující Poláky však nenašli účinnou zbraň. Nepovedený servis Tadeáše Trousila pak ukončil dvousetový zápas, Poláci zvítězili dvakrát 21:14.

Náš výkon nebyl vůbec přesvědčivý, jsme hodně zklamaní. Byl to náš nejhorší zápas tady na turnaji. Bohužel, občas to nevyjde. Zpětně ale naši účast na turnaji budeme hodnotit kladně a vzpomínat s nadšením,“ řekl smutný a dojatý Kryštof Jan Oliva, který však slíbil, že oba zůstanou v ostravském areálu i nadále a budou povzbuzovat zbylé české týmy jako diváci. Nad síly Čechů byla především obrana polských soupeřů. „Oni mají výbornou obranu, je to čtvrtý pár na světě, na side outu jsme s tím měli velké problémy. Vyhnout se bloku a zároveň se vyhnout polaři nebylo jednoduché. Nakupili jsme i hodně chyb, asi i trochu z nervozity, protože jsme pořád mohli postoupit ze skupiny a tohle byla naše šance. Bohužel body, které jsme na nich museli uhrát, oni uhráli na nás,“ vysvětlil Tadeáš Trousil.

Do posledního zápasu ve skupině nastoupily i české ženy Barbora Hermannová a Marie Sára Štochlová. Do duelu se Švýcarkami Ninou Brunner a Tanjou Hüberli, loňskými bronzovými medailistkami z tohoto turnaje, nevstoupily vůbec dobře a brzy prohrávaly 0:7. Sice postupně dotahovaly, ale nakonec padly ve dvou setech dvakrát 17:21.

Jakožto mistryně Evropy mají jedno z nejlepších podání na této úrovni a já jsem se s tím na začátku vůbec nepoprala, měla jsem tam asi čtyři esa. Po skóre 0:7 jsme na to zareagovaly, ale bylo už pozdě. Dohánět sedmibodový náskok na této úrovni je prostě moc. Myslím, že jsme bojovaly, v druhém setu jsme se krásně držely, měly jsme šance, které jsme bohužel nesložily. To hodně bolí,“ říkala zklamaně Barbora Hermannová. Její spoluhráčka pak dodala, že by si přály před domácím publikem zahrát ještě alespoň jeden vítězný set nebo zápas. To se jim ještě může splnit. Díky jedné výhře ve skupině se české duo představí v osmifinále.

Naopak tři zápasy, tři výhry a jisté čtvrtfinále. To je bilance českých jedniček mezi muži. Ondřej Perušič a David Schweiner nastoupili proti americké dvojici Miles Partain / Andrew Benesh, kterou s přehledem přehráli ve dvou setech (21:16, 21:13).

Začátek byl hodně dramatický, Američané na nás nastoupili docela dobře připraveni, povedlo se jim pár dobrých obran, získali drobný náskok. A tady se opět ukázala důležitost divácké kulisy. Fanoušci nás podrželi, my jsme zůstali v klidu, ustáli jsme nástup Američanů do prvního setu a pak jsme trpělivě počkali na naše šance, dotáhli jsme se a troufám si říct, že od té doby jsme byli lepší tým,“ řekl Ondřej Perušič. Oba borci jsou navíc rádi, že ušetří síly a nemusí přes osmifinále, což může být v této velké konkurenci klíčové. Zároveň vnímají, že je potřeba zapracovat na pasážích, které nevyšly podle jejich představ. Zajímavostí je, že jejich soupeř Andrew Benesh má české předky navázané dokonce na československého prezidenta Edvarda Beneše. „Pro mě jako studenta historie je to obrovská čest, cítil jsem na hřišti opravdu až určitý respekt. Doufám, že si Andrew návrat domů před plným centrkurtem užil a že se mu v Ostravě líbilo. Škoda, že nereprezentuje Českou republiku,“ smál se Perušič.

V mužské soutěži kromě české dvojice, která zvítězila ve skupině D, přímo do čtvrtfinále z prvního místa ve skupině A postoupili Norové Anders Mol a Christian Sørum, ze skupiny B Švédové David Åhman a Jonatan Hellvig a ze skupiny C Italové Alex Ranghieri a Adrian Carambula.

V ženské části z prvního místa ve skupině A postoupily Američanky Terese Cannon se Sarah Sponcil, ze skupiny B loňské vítězky turnaje Svenja Müller s Cinjou Tillman z Německa, ze skupiny C Američanky Kelly Cheng se Sarou Hughes a ze skupiny D Kanaďanky Melissa Humana-Paredes a Brandie Wilkerson.

Průběžné výsledky ZDE

 

Autor: Štěpán Sedláček, foto Vlastimil Vacek

Krátké zprávyArchiv
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

Perušič / Schweiner – van de Velde / Immers (NED) 0:2 (21:23, 21:19), Perušič / Schweiner - George / Andre (BRA) 2:0 (21:17, 21:16)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018