Reprezentace
9. 5. 2024
Ženy - přátelské utkání: FRA - CZE, Mulhouse
Reprezentace
10. 5. 2024
Ženy - přátelské utkání: FRA - CZE, Mulhouse
Reprezentace
16. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Teplice : CZE - AUT
Reprezentace
18. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Teplice : CZE - ROU
Reprezentace
18. 5. 2024
Muži - turnaj GEL S.Makedonie : CZE - EST
Reprezentace
19. 5. 2024
Muži - turnaj GEL S.Makedonie : CZE - MKD
Reprezentace
24. 5. 2024
Muži - turnaj GEL Lucembursko : CZE - LUX
Reprezentace
25. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Maribor : CZE - ESP
Reprezentace
25. 5. 2024
Muži - turnaj GEL Lucembursko : CZE - UKR
Reprezentace
26. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Maribor : CZE - SLO
Reprezentace
30. 5. 2024
Muži - turnaj GEL Karlovy Vary : CZE - FIN
Reprezentace
31. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Tarnow : CZE - UKR
Reprezentace
1. 6. 2024
Ženy - turnaj GEL Tarnow : CZE - BEL
Reprezentace
1. 6. 2024
Muži - turnaj GEL Karlovy Vary : CZE - ROU
ČVS
1. 6. 2024
Celostátní festival - minivolejbal - Karlovy Vary
ČVS
8. 6. 2024
Celostátní festival - minivolejbal - Praha
Reprezentace
15. 6. 2024
Ženy - Final Four GEL 2024 - Ostrava
Reprezentace
16. 6. 2024
Ženy - Final Four GEL 2024 - Ostrava
ČVS
22. 6. 2024
Celostátní festival - minivolejbal - Ostrava
Reprezentace
2. 8. 2024
Muži - přátelské utkání: LAT - CZE, Riga
21.7.2023

Jako druhý ženský pár jedou do Vídně na ME v beachvolejbale sokolky z Brna

Pomalu se nám blíží jeden z vrcholů letošní beachvolejbalové sezóny, ME ve Vídni. Nás může těšit, že nakonec i v ženské soutěži uvidíme dva české páry. Po rozpadu dvojice Helena Havelková/Markéta Nausch Sluková se nakonec do hlavní soutěže podařilo dostat z reserve listu další naší dvojici, Miroslavě Dunárové s Danielou Resovou.

Možnost účasti na ME mají dvojice podle FIVB (nasazovacícho) žebříčku k 20. 6. 2023 a jednotlivé volejbalové federace mají maximální kvótu čtyři týmy. „Před sezónou jsme trochu doufaly, že by to mohlo vyjít, ale letos jsme měly dost studijních povinností a pomohly nám hodně body z loňska,“ říká Miroslava Dunárová. „Letos jsme v červnu měly obě státnice, takže jsme mohly objíždět pouze rakouskou a českou tour a body z těchto turnajů se do žebříčku nezapočítávají, tzn., jak říká Mirka, je to hlavně zásluhou loňských výsledků - 5. místa na akademickém MS, 9. místa na Challangeru v Dubaji a 3. místa na Pro Beach Future Cortegaca,“ doplňuje svou parťačku Daniela Resová.

Obě děvčata hrají pod hlavičkou Sokola Brno I, ale jejich cesta byla na ME rozdílná. Daniela Resová začínala na „šestkách“ v KP Brno, aby pak přes Sokol Brno I, hrála čtyři roky v Praze na Ládví. Její kolegyně Miroslava Dunárová naopak začínala s volejbalem již na písku v Sokole Brno I, kde se jejich cesty po pěti letech opět potkaly a je z toho účast na letošním ME ve Vídni. Obě hráčky hrají pod trenérem Radkem Vinklerem, který v Sokolu Brno I vychoval již mnoho reprezentantek. „Jsem rád, že se to Radkovi a hlavně holkám podařilo a do Vídně se dostali. Bylo to o to těžší, že neměli svazovou reprezentační podporu a postup si vybojovali hlavně na klubové bázi. Nechci říci, že to tady děláme „na koleni“, ale finance mimo ty, co dostáváme od NSA, města Brna, Jihomoravského kraje nebo Sokola Brna, si holky a klub shání samy a sám víš, že to něco stojí. Jsem rád, že nás nyní ČVS podpoří a pomůže odfinancovat minimálně účast na ME,“ komentuje spokojený předseda klubu, bývalý reprezentant Milan Džavoronok.

Hlavu z letošní nominace na ME mělo „zamotanou“ i vedení ČVS, protože po rozpadu našich dvojek, Markéty Nausch Slukové s Helenou Havelkovou, nemohlo k Markétě přidat jinou hráčku, a to z důvodů pravidel CEV, které dovolují změnu hráčky pouze při zranění. „Jsem rád, že se do hlavní soutěže ME dostal i druhý český pár. Na druhou stranu mě mrzí rozpad dvojice Markéty s Helenou, které měly olympijské ambice, ale vzhledem k pravidlům CEV jsme neměli jinou možnost než tuto dvojici odhlásit,"  říká k vzniklé situaci předseda ČVS Marek Pakosta. „Moc si vážím toho, co Markéta Nausch Sluková pro český beachvolejbal dokázala a pro mě je to stále jedna z nejlepších našich beachvolejbalových hráček, ale nemůžeme porušit pravidla CEV a také bychom tím poškodili pár Dunárová/Resová, což by nebylo fér. Věřím, že Markéta ještě neřekla svoje poslední slovo a na turnajích, kde pravidlo CEV o výměně hráček neplatí, ji budeme jako svaz podporovat. Těší mě, že ve Vídni uvidíme dvě české ženské dvojice. Cenné je i to, že se to podařilo holkám bez reprezentační podpory. Je jasné, že jako svaz jim nyní podporu poskytneme," doplňuje gestor za beachvolejbal ve Výboru ČVS Vít Mařík.

Vzhledem k tomu, že o účasti na ME se Miroslava a Daniela dozvěděly krátce před turnajem, čeká je nyní intenzivní příprava. „Teď jedeme do Rakouska na King of the court a následně ještě na Mevzu do Slovinska,“ naznačuje jejich následující plány Miroslava Dunárová. „Musíme se dostat do tréninkového rytmu, přestože přiznávám, že jsme tu „Evropu“ v kalendáři tajně měly. Určitě nám pomůžou hráči a hráčky z klubu, protože si vzájemně pomáháme na všech turnajích. V Sokole jsou talentované reprezentantky U18 a U22 Terezka Lajkebová a Veronika Kleiblová (účast na ME 2023 - U18) nebo Markéta Svozilová (účast na ME 2023 - U22), které nám jsou již nyní kvalitním sparing partnerem,“ dodává a připomíná své úspěšné klubové kolegyně Daniela Resová. A co očekávají děvčata od ME 2023? „Může to vypadat, jako bychom účastí na ME již cíl splnily, ale to není pravda. Chceme ve Vídni uspět. Turnaj ME se hraje ve skupinách a pro nás by bylo velkým úspěchem ze skupiny postoupit, i když vím, že to bude hodně těžké,“ pokračuje Daniela. „Vídeň je od Brna kousek, tak věřím, že za námi přijede hodně fanoušků a lidí, co nám v kariéře pomáhají. Věřím, že je nezklameme a předvedeme kvalitní výkony,“ zve všechny příznivce beachvolejbalu do Vídně Miroslava. Své zkušenosti z takto velkých turnajů může předat děvčatům i jejich „šéf“, mentor a dvojnásobný evropský medailista Milan Džavoronok. „Pro holky to bude asi jejich největší životní turnaj a je jasné, že tlak na ně bude. Vzhledem k tomu, že Vídeň je opravdu kousek, čekám, že přijede i hodně fanoušků. Říkám holkám a jejich trenérovi Radkovi Vinklerovi, užijte si to, nepodlehněte atmosféře velkého turnaje a výsledek se dostaví,“ konstatuje nahlas zkušený „Džáva“.

ME 2023 přivítá Vídeň ve dnech 2. – 6. 8. 2023. Naše barvy budou hájit Barbora Hermannová s Marií Sárou Štochlovou a Daniela Resová s Miroslavou Dunárovou. V mužské části pak Ondřej Perušič s Davidem Schweinerem a Jakub Šépka s Tomášem Semerádem.

Autor: Jiří Carba, foto: Ondřej Šíra

Krátké zprávyArchiv
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Největší údernou sílu posledních sezón ztrácí Dukla Liberec, slovenská univerzálka Nikola Kvapilová bude nově hájit barvy VK Prostějov.

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Z Odoleny Vody odchází smečař Jan Svoboda, jehož novým chlebodárcem bude Dukla Liberec.

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Martina Demara vystřídá na lavičce volejbalistů liberecké Dukly Alessandro Lodi. Italský světoběžník, který střídavě vedl muže nebo ženy ve...

 
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018