16.6.2022

MS skončilo pro Perušiče se Schweinerem po velkém boji před branami osmifinále

Při jejich posledním vystoupení na turnaji Elite 16 2022 v Ostravě sahali po zlatu, na MS v Římě s přehledem vyhráli skupinu a do prvního kola play off jim byl přiřazen až třetí tým skupiny L. Přes to všechno se sen o medaili rozplynul. Perušič se Schweinerem se po prohře s Brazilci Vitor Felipe / Renato se světovým šampionátem v Římě loučí 17. místem.

I když řešili drobné zdravotní problémy, vždy se dokázali skvěle připravit. Na domácí půdě v Ostravě měli ve finále turnaje série Elite 16 dokonce mečboll. Mezi světovou špičkou je to obrovský úspěch a byla to skvělá generálka na MS v Římě.

Do Věčného města odcestovali Perun a Dave se značným předstihem. Vždyť je to taky jejich oblíbená destinace a trenér Tomatis se tam cítí takřka jako doma. Zkrátka vše zapadalo do řádku a při pohledu na základní skupinu, ve které dominantním výkonem naše jedničky vyprovodily všechny tři týmy, se dalo pomýšlet minimálně na postup do osmifinále. Přece jen by kluci měli v play off nastoupit na schůdnějšího soupeře.

Tady se to ale začalo trochu komplikovat. Systém turnaje je následující. Když vyhrajete skupinu a jste nasazené šestky, jako byli právě Perun s Davem, nalosuje se vám do play off soupeř, který byl mezi čtyřmi nejlepšími třetími týmy v základních skupinách. Což je samozřejmě výhoda, tedy pokud rozdíl mezi prvním a třetím místem ve skupině není setinka v poměru bodů ve skóre. Zkrátka a dobře, pokud dostanete do prvního kola play off tým, který je momentálně na pomezí první a druhé desítky v rámci světového žebříčku, není to rozhodně to, co byste si přáli.

Svoje utkání o postup do osmifinále rozjeli Perun s Davem proti Brazilcům Renato  /Vitor Felipe přesně tak, jak jsme byli od začátku turnaje zvyklí. Skvělá ztráta doplněná obranou na sítí a v poli postupně přinesla mírný náskok, který si kluci zkušeně podrželi až do konce první sady. Druhý set byl ale bohužel v opačném modu. Naši borci začali chybovat a přestala fungovat ztráta. Brazilci toho využili a vcelku jasně ovládli druhý set a poslali utkání do tie breaku.

Tie break, to bývá loterie. Hraje se jen do patnácti bodů a každá chyba nebo nedohraný balon bolí dvakrát. Od stavu 7:7 to muselo Peruna s Davem bolet hodně. Eso o pásku z ruky Brazilců, Davův monster block, který dopadl asi milimetr do autu, další miniaturní aut, na který navázali Brazilci bodovým blokem. Zkrátka a dobře, to pověstné sportovní štěstíčko naše kluky opustilo a rázem to bylo 14:9 pro Brazilce. Kritická situace, při níž by to každý druhý zabalil, ale ne tak Perun s Davem. Společně vybojovali dva tři balony, dali eso a rázem za stavu 14:13 sahali po vyrovnání. Brazilci ale naneštěstí využili svůj pátý mečbol a zápas ukončili razantní smečí - 2:1 (18:21, 21:15, 15:13) z pohledu vítězné dvojice.

Tohle zkrátka nebyl den Peruna s Davem a ať chcete nebo ne, to se prostě v profesionálním sportu stává. Pár milimetrů sem, pár centimetrů tam a všechno je rázem jinak. Sedmnácté místo je pro kluky určitě zklamáním, ale my pevně věříme, že co nevidět budou opět stát na stupních vítězů, vždyť bez velkých proher není velkých vítězství. 

Výsledky MS 2022 ZDE

 

Autor: Martin Mach, foto FIVB

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018