1.8.2022

Nations Cup, beachvolejbalová novinka startuje ve Vídni i s českou účastí

Od 2. do 7. srpna 2022 se v rakouském hlavním městě uskuteční A1 CEV BeachVolley Nations Cup. Sedm nejlepších evropských národů plus hostitelská země se v obrovské vídeňské aréně společně utkají novým turnajový systémem o tituly mistrů a mistryň evropských národů a naše barvy nebudou chybět.

A1 CEV BeachVolley Nations Cup je zcela nový formát mezinárodního turnaje, kde dva nominované páry jednou zemí vyzvou, podobným systémem, jaký známe z kontinentálního poháru, dva páry z jiné země. Při nerozhodném stavu se pak do posledního zlatého setu může nasadit v kombinaci zcela nový pár. Například blokař z týmu jedna bude hrát s polařem z týmu dva.

Účastníci jsou rozděleni do dvou skupin po čtyřech zemích a bojují proti svým skupinovým soupeřům o postup do dalšího kola. První ze skupiny postupují přímo do semifinále, týmy na druhém a třetím místě bojují v mezikole o postup a tím i o setrvání v turnaji. Poslední tým ve skupině se s turnajem loučí. Poražení ze semifinále se střetnou v zápase o třetí místo, vítězové se potkají ve finále A1 CEV Beach Volley Nations Cupu.

Naše české barvy budou za muže hájit Jakub Šépka s Tomášem Semerádem a Václav Berčík s Matyášem Džavoronokem a za ženy Martina Williams s Annou Pospíšilovou a Michaela Břínková s Michalou Frank (za svobodna Kvapilovou). S poslední jmenovanou nabízíme před turnajem krátký rozhovor, ve kterém se mimo jiné dočtete, po jaké době se Míša vrátila zpět k vrcholovému beachvolejbalu.

Míšo, před pár měsíci se ti narodila dcerka, jak si zvykáš na novou životní roli?

Dcera je taková boží pohodářka, takže zvykání si na novou roli mi šlo vcelku jednoduše. Být mámou je úplně skvělý pocit. Ještě před rokem jsem si nedokázala představit, že se budu starat o takového malého prcka a teď ji tady mám a všichni jsme za to moc rádi.

Díky těhotenství jsi skoro rok nehrála, jak ses těšila zpátky na kurt?

Na začátku toho těhotenství jsem ještě dohrávala sezonu a potom jsem si dala velkou pauzu a nevěděla jsem, jak to půjde s mým návratem na kurt a čím blíž a blíž bylo léto, tím jsem se těšila víc a víc.

S mladičkou Míšou Břínkovou jsi vytvořila nový český reprezentační pár. Proč právě Míša?

Míša je jednou z těch mladých hráček, která má velký potenciál, je talentovaná, celou zimu se připravovala, má za sebou zkušenost z mládežnického MS v Thajsku, takže si myslím, že si tuhle šanci zaslouží.

Svůj první společný mezinárodní turnaj jste společně absolvovaly pár týdnů zpět v rámci rakouské série A1 a hned z toho byly zlaté medaile. Čekala jsi to?

Od tohoto turnaje jsme neměly žádná velká očekávání nebo cíle, ale samozřejmě jsme chtěly uspět a hrát co nejlépe. Nakonec z toho bylo finále a zlaté medaile a my si to hrozně moc užily.

Před pár týdny jste společně s Míšou získaly statut reprezentantek a můžeme se tak na vás těšit na turnaji Nations Cup ve Vídni, který startuje už v úterý. Jak to vnímáte?

Nations Cup je obrovská akce, která se bude odehrávat ve stejné aréně jako loňské mistrovství Evropy a myslím, že pro Míšu to bude obrovská zkušenost, která nám určitě pomůže v dalších bojích na mezinárodním poli.

České beachvolejbalistky zahájí turnaj v úterý proti Německu, prvním soupeřem našich mužů bude ve středu domácí Rakousko.

 

Autor: Martin Mach, foto CEV

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018