8.6.2022

Perun s Davem jsou už v Římě, na MS chtějí dokráčet minimálně do čtvrtfinále

V pátek (10. 6. 2022) bude v Římě zahájeno mistrovství světa v beachvolejbalu. Čeští fanoušci budou poprvé v historii sledovat více mužského pavouka. Jako šestí nasazení do něj vstoupí Ondřej Perušič a David Schweiner, kteří by moc rádi potvrdili minimálně své postavení. „Čtvrtfinále je pro nás metou. Myslíme si, že do něj patříme. Cokoli navíc by byl obrovský úspěch, s čímkoli horším nemůžeme být spokojeni,“ vykládá karty na stůl Perušič.

Na sebevědomí má tato dvojice nárok. Generálka pro ni dopadla na výbornou. Na elitním turnaji světového okruhu v Ostravě sahala po titulu. Ve finále podlehla olympijským vítězům Molovi a Sörumovi z Norska až v tiebreaku. „Převládá spojenost. Dokázali jsme si, že s dobrým výkonem jsme schopni konkurovat nejlepším na světě. Cítíme ale i drobné zklamání,“ neskrývá Perušič. Aby také ne, když Perun a Dave prohráli v Dolních Vítkovicích třetí duel o zlato v řadě a k triumfu jim scházely pouhé dva body.

Před příčinami neskrývají hlavu do písku. „Řešíme, proč jsme prohráli. V tréninku se zaměřujeme na věci, které jsme si v Ostravě teprve zkoušeli. Věříme, že je správně zapracujeme a jeden až dva body navíc nám přinesou,“ vysvětluje člen úspěšného týmu. „Na této úrovni už je to vážně o detailech. I psychika má na porážce svůj podíl. Byly míče, které jsme prohráli technickými a taktickými věcmi a jiné, za které mohla právě hlava. Pracovat musíme na všem,“ zdůrazňuje.

Proto, aby bylo vše perfektní, vyrazila naše dvojice do Říma už 1. června. Cesta měla slavnostní ráz, během ní totiž Dave oslavil 28. narozeniny. „Za odměnu mě mohl odvézt do Itálie,“ prozrazuje s úsměvem Perun, kdo se ujal role řidiče. Ve Věčném městě však, jak by se na špičkové sportovce slušelo, nezahnul k pětihvězdičkovému hotelu. „Bydlíme v apartmánu, který patří rodině našeho trenéra. Sami si vaříme,“ sděluje Perušič.

Polař českých nadějí se špičkovým kuchařem nikdy nestane. „V zájmu všech se snažím vaření vyhýbat. Dělám pomocné práce, u kterých se nemohu zranit,“ žertuje. Do složitějších jídel se obyvatelé apartmánu nepouštějí. „Na michelinskou hvězdu to nevypadá. Proběhly těstoviny na mnoho způsobů a nějaké saláty. Máme tady i gril,“ popisuje Perun. Lehká jídla mají svůj smysl, jednak udrží v pohotovosti těla, ale také mysl. „Dave dopisuje diplomku a já jsem trochu dál a chystám si obhajobu,“ líčí. Přípravu to údajně nenarušuje, hodinu až dvě denně ovšem na oba pány mluvit nesmíte.

Jejich poměrně brzký příjezd měl svůj smysl. Oproti Ostravě panují v Římě o patnáct stupňů vyšší teploty. Ty se mají během mistrovství vyšplhat až na tropické hodnoty. „Nejsme tým, kterému by to svědčilo. Jsme rádi, že máme čas se aklimatizovat,“ vysvětluje Perušič. A podobný sparing by v Česku také těžko hledali. V týdnu si třeba zatrénovali s italskou dvojicí Carambula / Rossi i oběma chilskými páry, které se na mistrovství kvalifikovaly. „Znalost prostředí může hodně znamenat,“ nepochybují naši reprezentanti.

Bez znalosti soupeřů to rovněž nepůjde. V základní skupině se Perun s Davem postaví Američanům Schalkovi a Brunnerovi, Norům Berntsenovi a Molovi a Mosambičanům Martinhemovi a Monjanovi. „Mohlo být lépe i hůře. Z druhých a třetích míst bych našel schůdnější i náročnější dvojice,“ říká k losu Perušič. S Američany ještě nehráli. „Je to tým, kterému se letos daří a disponuje dobrou obranou.“ S Nory už se utkali. „Papírově jsou horší než my, ale zároveň na nás umějí zahrát.“ A Mosambičané jsou outsideři. „Jde ale o skupinu, kterou bychom mohli a možná i měli vyhrát,“ doplňuje odhodlaně Perun.

 

Autor: Jiří Uhlíř, foto foto Vlastimil Vacek

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018