19.5.2023

První turnaj o jednu vstupenku do Paříže začíná ve Skotsku

Beachvolejbalistky Markéta Nausch Sluková, Helena Havelková, Barbora Hermannová a Marie-Sára Štochlová sehrají o víkendu 20. a 21. května 2023 první kolo Nations Cupu 2023, kdy se ve skotském městě Ayr utkají s reprezentacemi Polska, Belgie a Skotska o jedno přímé postupové místo do finálového turnaje, na němž se bude hrát o účast na olympiádě v Paříži.

Nations Cup je jedna z cest, jak se kvalifikovat na olympijské hry v Paříži. V minulosti byl také nazýván Kontinentálním pohárem a české reprezentantky Markéta Nausch Sluková a Barbora Hermannová s ním mají velice dobré zkušenosti. Vždyť je v roce 2016 po vítězném zlatém setu nad čínským párem Süe Čchen/Sia Sin-i po jedenáctiměsíční spolupráci odměnil letenkami do Ria.

Časy se mění, Bára s Maki mají nové spoluhráčky, ale cíl zůstává - postup na OH v Paříži 2024. Tentokrát ne po boku, ale v rámci jednoho týmu nastoupí tento víkend do první fáze Nations Cupu, který hostí skotský Ayr.

Turnaj se hraje systémem, který je podobný Davis Cupu a jde tak více o týmový výkon, který dává beachvolejbalu úplně jiný rozměr. „Je to jiné, ale svým způsobem hezké, protože mám možnost si přičichnout k takovému většímu týmu. Je to takový návrat ke kořenům, kdy jsme hrávaly šestkový volejbal. Je tam těch hráček najednou víc,” popisuje Nausch Sluková své pocity z netradičního formátu turnaje.

Na Báru Hermannovou s Marií-Sárou Štochlovou a Helenu Havelkovou s Markétou Nausch Slukovou čekají soupeřky z Polska, Belgie a Skotska. „O Skotkách a Belgičankách toho moc nevíme, jelikož se nepohybují na světovém okruhu. Týmy z Polska známe a troufnu si říct, že to budou nejtěžší soupeřky,” hodnotí Nausch Sluková skupinu. „Máme štěstí, že máme jen čtyřčlennou skupinu, což znamená že máme méně zápasů a více sil. Musíme se ale připravit na skotské počasí, které asi nebude úplná hitparáda,” doplňuje Hermannová.

Nations Cup je jednou z cest, jak se kvalifikovat na olympijské hry a dá se říci, že pro většinu těch, kterým se nepodaří kvalifikovat přes olympijský žebříček či mistrovství světa, to je cesta poslední. Proto tuhle možnost žádný tým nepodceňuje a snaha o postup do poslední fáze je naprosto logickým krokem zejména pro nově složené týmy. „Nations Cup je pro nás zásadní akce, jelikož jsme se s Helčou daly dohromady relativně pozdě a pomalu nám utíká čas. Je tedy možné, že příští rok touhle dobou budeme potřebovat tuhle možnost se dokvalifikovat přes zmíněný Nations Cup,” hodnotí důležitost akce Nausch Sluková. „Vítěz naší skupiny rovnou postupuje na finálový turnaj Nations Cupu a náš cíl je jasný. Zvítězit a ušetřit tím síly a nervy,” má Hermannová o motivaci jasno.

 

Autor: Martin Mach, foto FIVB

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018