8.12.2023

Působení Perušiče se Schweinerem na BPT Finals ukončily zdravotní problémy

Skreč, místy až bouřlivá diskuze se supervisorem, další skreč a konec v turnaji. Tak nějak ve zkratce vypadal poslední den Davida Schweinera a Ondřeje Perušiče na turnaji Beach Pro Tour Finals v katarském Dauhá.

Pojďme ale hezky od začátku. Do prvního pátečního utkání proti polské dvojici Bryl / Losiak šli čeští reprezentanti s tím, že pokud chtějí pomýšlet na postup ze skupiny, musí zvítězit. Samotné vítězství by ale teoreticky nemuselo stačit, a tak šlo i o celkový poměr ve skóre. První sada byla z obou stran hodně opatrná a i díky tomu, že mezi výměnami panovalo až hrobové ticho (byl čas modlitby, při kterém se nesmí pouštět hlasitá hudba a diváků bylo poskromnu), chyběl tomuto utkání jinak přítomný náboj. Ten se dostavil někde okolo druhé půle prvního setu, kdy Perun s Davem si začali budovat svůj náskok, čímž vyburcovali k fandění i několikačlennou skupinku českých fanoušků, která hravě zastínila tu jednu až dvě stovky místních. Naši borci nakonec první sadu ovládli poměrem 21:17, což vypadalo slibně.

Druhý set rozjely české jedničky ve velkém stylu a po třech Davových deskách v řadě rázem vedly 5:2. V ten moment se ale přerušila hra a dalo se jen domnívat, co se u stolku zapisovatelů děje. Po několika minutách rozhodčí utkání ukončil pro zranění jednoho z Poláků. Kluci byli evidentně zklamaní, takhle vyhrát nechtěli. „Dnešní zápas se vyvíjel od začátku dost zvláštně. Bylo vidět, že oba týmy nehrají v té úplně největší pohodě, z čehož nakonec vyplynula skreč Poláků na začátku druhého setu. Co k tomu říct, člověk by si určitě přál vyhrát klasickou sportovní cestou. Polákům určitě přejeme, aby byli co nejdříve v pořádku a zdraví. Jsou to naši dobří kamarádi a rozhodně jim nepřejeme nic takového,“ shrnul celou situaci Perušič.

Po ukončení zápasu s Polskem se začalo ihned počítat. Šlo o to, že podle playbooku tohoto turnaje měl být druhý set počítán jako vítězný v poměru 21:2, což by Peruna s Davem posunulo na druhé místo základní skupiny A před Italy Nicolai / Cottafava. To se ale dlouho nedělo a kluci v systému stále viseli na třetí příčce. I jal se celý tým tento do očí bijící omyl napravit a Perun coby týmový právník začal místního supervizora mlátit jedním argumentem za druhým. Ten se ale dokola odkazoval na nějaké jiné pravidlo, které by mělo být turnajovému playbooku nadřazeno. Celá tahle situace byla velice smutná, jelikož Perun s Davem byli v druhé sadě v laufu a bylo velice nadějné, že zvítězí klidně i o sedm, osm bodů, což by je i bez skreče katapultovalo na druhou příčku. Takhle tuto možnost neměli.

Ze třetího místa měli kluci nastoupit do čtvrtfinále proti Švédům Åhman / Hellvig, ale přišla další rána. Zablokovaný krk. Perun to řešil už od rána a na první zápas byl relativně připravený. Po něm mu to ale celé zatuhlo a on s ním přestal takřka hýbat. Členové týmu se sice snažili situaci odlehčit známou hláškou z filmu Vesničko má středisková „A celej se otočit můžeš?”, ale bylo nadmíru jasné, že je zle. Z druhého místa proti Brazilcům by se to asi dalo zkusit. Proti hemživým Švédům by to ale, jak říkal Dave, „bylo všechno kromě pěkného volejbalu“. Tým se tak rozhodl z utkání odstoupit a s BPT Finals se loučí před branami semifinále.

Kluci si tak teď po třinácti měsíční sezóně užijí pár týdnů volna, které využijí hlavně k odpočinku a doléčení jejich tělesných schránek. No a my se už teď těšíme na další sezonu, která, jak jistě všichni víme, bude olympijská. 

Výsledky BPT Finals ZDE

 

Autor: Martin Mach, foto FIVB

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018