6.2.2023

Turnajem kategorie Elite16 v katarském Dauhá odstartovala olympijská kvalifikace

Prvním podnikem této sezóny a zároveň olympijské kvalifikace byl turnaj Beach Pro Tour kategorie Elite 16 v katarském Dauhá. České ženské jedničky Barbora Hermannová s Marií-Sárou Štochlovou senzačně postoupily do play off a získaly veledůležité body do olympijského žebříčku. Dumek se Sedlákem nepostoupili ze základní skupiny, Perušič se Schweinerem museli odstoupit kvůli nemoci.

Hermanová se Štochlovou po vítězství nad stříbrnými medailistkami z Tokia Australankami Clancy / Mariafe postoupily do předkola play off. V souboji o postup do čtvrtfinále vyzvaly nově složený kanadský pár Brandie / Melissa. „Zápas to byl podle očekávání hodně náročný, jsou to velice zkušené hráčky, jedna mistryně světa z roku 2019 a druhá vicemistryně z posledního MS. V prvním setu jsme nechytly náš rytmus, trvalo nám to celý set. Ztratily jsme ho velice rychle. Ve druhém už jsme ho našly a dokázaly se držet. Škoda, že nám spadla dvě esa, na mě myslím, v koncovce," řekla Hermannová.

Dělené deváté místo je skvělým výsledkem a slibným zahájením olympijské kvalifikace. „S výsledkem i celým turnajem jsme velice spokojené, ale stále stojíme nohama na zemi. Předvedly jsme bojovnou, komunikativní a agresivní hru, kterou se chceme prezentovat po celou sezonu," hodnotila Hermannová první turnaj olympijské kvalifikace.

Kompletní výsledky FIVB BPT Elite 16 v Dauhá ZDE

Momentálně třiadvacátý pár světa si v Dauhá připsal 600 bodů do olympijského žebříčku, což je výrazně přiblížilo boji o místo v turnaji na OH v Paříži. Cesta na OH skrze olympijský žebříček bude pro většinu párů nejčastějším způsobem kvalifikace. Poskytuje totiž hned sedmnáct míst v turnaji. Tato místa se rozdělí mezi páry, které nasbírají v období od 1. ledna 2023 do 10. června 2024 ve svých dvanácti nejlépe hodnocených turnajích nejvíce bodů. Zároveň se však respektuje podmínka univerzální účasti, díky které se do Paříže nemohou kvalifikovat více než dva páry ze stejné země pro jedno pohlaví. Hostitelský pár a vítěz MS se do žebříčku nepočítá. Podle kvalifikačních principů by tak na postup měla stačit až čtyřiadvacátá příčka světového žebříčku.

Hermannová se Štochlovou rozhodně nejsou na cestě za vysněnou olympiádou v Paříži samy. České mužské jedničky a světové šestky Ondřej Perušič a David Schweiner měli původně v Dauhá startovat v hlavní soutěži. Plány jim bohužel překazila viróza a tak naši reprezentanti naskočí do kvalifikačního kola pravděpodobně až koncem března v Mexiku, kde olympijskou kvalifikaci zahájí i třetí český pár ve hře o OH v Paříži Helena Havelková / Markéta Nausch-Sluková.

Turnajů kategorie Elite 16 s nejvyšší bodovou dotací je tento rok vypsáno deset. Jeden z nich bude opět hostit i Ostrava (31. 5. - 4. 6. 2023), kde zaručeně uvidíme společně všechny české páry bojující o Paříž.

 

Autor: Martin Mach, foto FIVB

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018