14.11.2005

4. MS muži 1960 - Rio de Janeiro (BRA) 28.10.-11.11.1960

1. SSSR
hráči: Jurij Aroschidze, Ivan Bugajenkov, Nikolaij Burobin, Nil Fasachov, Gennadij Gajkovoj, Nikolaj Gerasimov, Vitalij Kovalenko, Eduard Libinš, Georgij Mondsolevski, Juri Pojarkov, Jurij Česnokov, Jevgenij Jakovlev
2. ČSSR
hráči: Zdeněk Malý, Jaromír Paldus, Václav Šmídl, Zdeněk Humhal, Bohumil Golian, Ladislav Toman, Július Veselko, Josef Stolařík, Vilém Šašinka, Karel Paulus, Josef Musil, Josef Šorm
trenér - Josef Kozák
3. RUMUNSKO
hráči: Gabriel Cherebetiu, Georghe Corbeanu, Eduard Derzei, Aurel Dragan, Georghe Fieraru, Caius Miculescu, Sebastian Mihailescu, Horatiu Nicolau, Petra Paunoiu, Vasile Pavel, Stefan Roman, Marcel Rusescu
4. Polsko
5. Brazílie
6. Maďarsko
7. USA
8. Japonsko
9. Francie
10. Venezuela
11. Argentina
12. Paraguay
13. Uruguay
14.  Peru
 
 
ČSSR     - Argentina 3:0 (7,8,6) sk. C
  - Maďarsko 3:1 (9,-10,13,6) sk. C, 1. místo ve skupině
  - Polsko 3:1 (-13,10,10,13) finálová skupina
  - Japonsko 3:0 (13,11,9) finálová skupina
  - Brazílie 3:0 (13,8,6) finálová skupina
  - USA 3:0 (9,8,0) finálová skupina
  - Venezuela 3:0 (6,3,0) finálová skupina
  - SSSR 0:3 (-12,-10,-4) finálová skupina
  - Francie 3:0 (8,8,4) finálová skupina
  - Rumunsko    3:2 (6,-11,12,-15,11) finálová skupina
 
Znovu doba stříbrná
Obhajovat titul mistrů světa, to není žádná maličkost. Zvláště v případě, že od zisku k obhajobě uplynou čtyři roky. Za tu dobu se může v reprezentačním dresu vyměnit celá jedna garnitura hráčů. Po vítězném mistrovství Evropy v Praze v roce 1958 se s reprezentací rozloučili vynikající volejbalisté Láznička, Synovec, Tesař a Purnoch, na světový šampionát 1960 do daleké Brazílie ze „staré gardy“ mistrů světa 1956 zbylo jen pět hráčů - Malý, Musil, Paldus, Paulus a Golian. Ti se vešli do nominace trenéra Josefa Kozáka.
 
Nejdříve nespokojenost
Trenér Kozák nebyl příliš spokojen s tím, jak jeho svěřence připravuje pro reprezentační úkoly liga. Proto se rozhodl, že výběr svolá ke společné přípravě, jejíž součástí byla i příprava na nezvyklé klimatické podmínky (trénovalo se v přetopených tělocvičnách), které čekají na jihoamerickém kontinentě. V Praze pak dvoutýdenní soustředění dalo konečnou odpověď na to, kdo nás bude za oceánem reprezentovat - V. Šmídl, Z. Humhal, L. Toman, J. Veselko, J. Šorm, Z. Malý, J. Musil, J. Paldus, J. Stolařík, K. Paulus, V. Šášinka a B. Golian. Vědělo se také, že obhájit minule získaný titul nebude vůbec jednoduché, i když přece jen naděje doutnala jako podpálený mech. „Pochopitelně, že chceme vyhrát,“ říkal tenkrát před odletem trenér. „Ale chtít a vyhrát, to je velký rozdíl ... Za největšího soupeře považujeme družstvo SSSR, navíc neznáme jeho sílu, neboť jsme se s ním v letošním roce nestřetli ...“
 
Pouze čtrnáct
Až teprve na místě se upřesnil počet startujících zemí. Na poslední chvíli odvolaly start Indie, Mexiko a Dominikánská republika, takže o titul nakonec soupeřilo čtrnáct reprezentačních družstev. V opravdu nezvyklých podmínkách - po přistání v Rio de Janeiru byly teploty čtyřicet stupňů ve stínu. A to se šampionát hrál na konci října a v první polovině listopadu!
 
Naši reprezentanti (hráli v Sao Paulu) procházeli turnajem naprosto hladce. Zdolali sedm soupeřů se ztrátou pouhých dvou setů a bylo jasné, že teprve osmý souboj všechno rozhodne. Nastupovali proti celku SSSR. Ten tvořila jména, která se pak stala synonymem neporazitelnosti na dlouhou dobu - Bugajenkov, Burobin, Mondzolevskij, Pojarkov, Česnokov, Fasachov (tucet doplňovali ještě Arošidze, Gajkovoj, Gerasimov, Kovalenko, Libinš a Jakovlev).
 
Utkání Československo - SSSR bylo zatím největším magnetem mistrovství světa, dovedlo naplnit brazilskou halu Maracaná 20 000 diváky, kteří očekávali vrcholné volejbalové střetnutí. Avšak utkání více slibovalo, než přineslo. Pouze první set byl ukázkou, jak má vypadat hra mistrů. Českoslovenští i sovětští volejbalisté předváděli skvělé akce a potlesk nebral konce. Ačkoliv českoslovenští hráči set prohráli, nebylo nic ztraceno. Druhý set opět napovídal, že střetnutí bude urputné. Bylo až do stavu 10:10. V této fázi dosáhla hra vysoké úrovně a v tomto okamžiku se také na družstvo obhajující titul mistra světa přiřítila pohroma ... Byli to totiž sovětští hráči, kteří dovedli vystihnout, co je potřeba v tomto okamžiku dělat. Přešli ze silové hry k technice a set jasně vyhráli. Českoslovenští hráči ztratili sebedůvěru, propadli nervozitě a na hřišti už prakticky neexistovali ... Po celý čas si udržel dobrý výkon jen jediný hráč - a to Paulus“. Tolik citát z tehdejších novin.
 
Bylo tedy jasné, že zlaté medaile získá SSSR. Ovšem ještě byly v sázce stříbrné, o které se československý tým musel na závěr mistrovství poprat s tradičním nelehkým soupeřem - Rumunskem. Takhle duel viděl tehdejší ústřední trenér V. Matiášek:
 
Pátý set - 0:7
Do utkání nastoupila šestka Toman, Malý, Golian, Paldus, Musil a Humhal. Tyto hráče v průběhu střídali Šmídl, Šorm, Paulus, Šášinka.
V prvních čtyřech setech hráli Rumuni tvrdě i vtipně a těžili hlavně z tvrdého podání a naší zhoršené nahrávky, která šla dost do sítě a špatně se z ní útočilo. Československé družstvo však mělo vynikající oporu v Golianovi, který podal v tomto utkání svůj nejlepší výkon, smečoval pravou i levou rukou od kůlu, uplatňoval rychlíky... Rozhodující, pátý set vypadal pro nás velmi ošklivě. Rumuni zásluhou tvrdého podání a výborně smečujícího Dersziho vedli 7:0. Naši hráči však neztratili klid, dosáhli série 8 bodů za sebou, převzali iniciativu a o utkání bylo rozhodnuto. Opět výborně zahrál Golian, který byl vůbec nejlepším hráčem na hřišti, zlepšil se i Musil a dobré fáze na síti měli Toman a Šorm ...“
 
A tak nakonec se přece jen stříbrné medaile stěhovali do zavazadel československých volejbalistů.
Zklamání? Ani ne, všichni se shodli na tom, že sovětský celek byl tentokrát silnější. Dá se také říct, že brazilské mistrovství světa bylo už prvním signálem nástupu Asie na volejbalovou scénu, právě tady začal japonský útok na nejvyšší mety. Není se ani čemu divit, vždyť v roce 1960 byly naposledy bez volejbalu olympijské hry v Římě, Tokio 1964 už se na volejbalisty těšilo. A právě z tohoto důvodu bylo i další pokračování světových šampionátů ne za čtyři, ale za dva roky.
 
logo
Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Nuvali (PHI)

finále: Oliva / Kurka – Buytrago / Varga (PHI) 2:1 (16:21, 21:16, 15:13) semifinále: Mermer / Sacit (TUR) – Oliva / Kurka 0:2 (20:22, 17:21)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018