11.8.2021

ČVS bude požadovat odškodnění, vzniklou škodu po OH nejprve vyčíslí

Výbor Českého volejbalového svazu na dnešním zasedání odsouhlasil, že bude usilovat o kompenzaci škod vzniklých po letošních olympijských hrách. Reprezentační beachvolejbalové páry Markéta Nausch Sluková, Barbora Hermannová a Ondřej Perušič s Davidem Schweinerem se nemohly naplno zúčastnit soutěží v Tokiu. A to kvůli nakažení covidem po příletu vládním speciálem. „Ano, cítíme se poškozeni. V tuto chvíli jsme se rozhodli, že škodu vyčíslíme. Poté budou následovat další kroky směrem k vymáhání škodě. Jako odpovědný sportovní svaz a spolek spravující dotační peníze si nemůžeme dovolit, aby se kvůli nezaviněným okolnostem snížila státní podpora pro volejbal,“ prohlásil Marek Pakosta, předseda svazu.

České beachvolejbalové týmy měly po náročné kvalifikaci vysoké ambice na olympijských hrách. Perušič se Schweinerem hrají v životní formě, Nausch Sluková s Hermannovou chtěly zase zužitkovat zkušenosti z minulé olympiády. Jenže kvůli nakažení covidem a následné karanténě se ženský pár turnaje v Tokiu nezúčastnil, Perušič po nucené izolaci se svým parťákem odehráli pouze dva zápasy a jeden kontumovali.

Podle Výboru volejbalového svazu vznikla škoda ve čtyřech oblastech. Ta první je samozřejmě sportovní, druhá mediální, třetí ekonomická a poslední emociální samotných hráčů. První dvě nám nikdo kompenzovat nemůže. V rovině finanční jsou dopady, a to jak na úrovni hráčů, tak na úrovni nás jako sportovního svazu.  Hráči měli na prezentaci na olympiádě navázané komerční partnery přes své agentury, všichni jsou navíc členem resortního centra. Pro svaz to však představuje komplikace i pro budoucnost. Výsledky z vrcholných akcí mají vliv na celkovou částku státní podpory. Nemusíme tak splnit kritéria, která budou rozhodující pro výše státních dotací v budoucnu. Emocionální rovina hráčů je pak přehlížena úplně,“ tvrdil Marek Pakosta z volejbalového svazu. 

ČOV měl za let odpovědnost

Podle volejbalového svazu měl Český olympijský výbor odpovědnost za přepravu sportovců do Tokia. Proto by měli jeho představitelé dojít k sebereflexi. „Morální rozměr je neoddiskutovatelný. Pokud někdo zodpovídá za finální fázi přepravy účastníků olympijských her, měl by svoji odpovědnost veřejně akceptovat. Navíc sportovci jsou lidi se svými emocemi a zaslouží si veřejnou omluvu,“ prohlásil Marek Pakosta, který se her v Tokiu účastnil také jako technický delegát mezinárodní volejbalové federace FIVB. Svaz chce přimět zástupce ČOV ke konstruktivnímu jednání o vypořádání škod.

„Je důležité, aby započala seriózní diskuse nad způsobem řešení. Jsme připraveni realizovat kroky, aby způsobené škody jak sportovcům, tak nám jako svazu byly kompenzovány. Interně jsme určili MUDr. V. Maříka, člena výboru ČVS, který připraví podklady pro maximální upřesnění částky. Samozřejmě nás budou zajímat také oficiální výsledky vyšetřování nešťastného vládního letu. Následně se budeme se snažit o mimosoudní dohodu s olympijským výborem,“ dodal Marek Pakosta, předseda svazu.

Finální účet po Tokiu je takový, že beachvolejbalisté skončily v olympijském turnaji na posledním místě, ženy bez možnosti zasáhnout do turnaje. Jejich reprezentační kolegové sice nastoupili po úvodní kontumaci, ale ze základní skupiny nepostoupili. Přitom oba páry měly minimální ambice na umístnění v top 10. Tým mužů toto jasně potvrzoval výsledky a umístěním na žebříčku, ve světovém rankingu jsou na 5. místě, v entry rankingu, které určuje nasazení do turnaje dokonce na třetím. „Budeme si zjišťovat, do jaké míry je Národní sportovní agentura ochotná při nastavení kritérií tohle vzít v úvahu, abychom jako svaz nebyli zbytečně penalizovaní,“ doplnil Marek Pakosta, který byl přímo v Tokiu a jako technický delegát FIVB bojoval o to, aby mohl co nejdříve Perušič se Schweinerem do olympijského turnaje nastoupit a současně vyjednával o možném startu ženského beachvolejbalového páru.

Jako představitel svazu jsem se snažil poskytnout na místě maximální podporu. Vím moc dobře o tom, jaké úsilí vynaložili, aby se mohli zúčastnit olympijských her. Například Markéta tomu podřídila do velké míry svůj osobní život, chtěla se se svojí parťačkou v Tokiu rozloučit na vrcholné scéně,“ prohlásil Pakosta. „Budeme usilovat o to, aby beachvolejbalisté byli odškodněni, co nejdříve to bude možné.“  

 

TZ po zasedání Výboru ČVS dne 11. 8. 2021

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Nuvali (PHI)

finále: Oliva / Kurka – Buytrago / Varga (PHI) 2:1 (16:21, 21:16, 15:13) semifinále: Mermer / Sacit (TUR) – Oliva / Kurka 0:2 (20:22, 17:21)

 
Baráž o extraligu

muži: SKV Ústí nad Labem – TJ Sokol Dobřichovice 1:3 (25:21, 5:25, 24:26, 21:25) stav série 0:1   ženy: TJ Sokol Šternberk – VK Madeta České...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018