Reprezentace
9. 5. 2024
Ženy - přátelské utkání: FRA - CZE, Mulhouse
Reprezentace
10. 5. 2024
Ženy - přátelské utkání: FRA - CZE, Mulhouse
Reprezentace
16. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Teplice : CZE - AUT
Reprezentace
18. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Teplice : CZE - ROU
Reprezentace
18. 5. 2024
Muži - turnaj GEL S.Makedonie : CZE - EST
Reprezentace
19. 5. 2024
Muži - turnaj GEL S.Makedonie : CZE - MKD
Reprezentace
24. 5. 2024
Muži - turnaj GEL Lucembursko : CZE - LUX
Reprezentace
25. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Maribor : CZE - ESP
Reprezentace
25. 5. 2024
Muži - turnaj GEL Lucembursko : CZE - UKR
Reprezentace
26. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Maribor : CZE - SLO
Reprezentace
30. 5. 2024
Muži - turnaj GEL Karlovy Vary : CZE - FIN
Reprezentace
31. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Tarnow : CZE - UKR
Reprezentace
1. 6. 2024
Ženy - turnaj GEL Tarnow : CZE - BEL
Reprezentace
1. 6. 2024
Muži - turnaj GEL Karlovy Vary : CZE - ROU
ČVS
1. 6. 2024
Celostátní festival - minivolejbal - Karlovy Vary
ČVS
8. 6. 2024
Celostátní festival - minivolejbal - Praha
Reprezentace
15. 6. 2024
Ženy - Final Four GEL 2024 - Ostrava
Reprezentace
16. 6. 2024
Ženy - Final Four GEL 2024 - Ostrava
ČVS
22. 6. 2024
Celostátní festival - minivolejbal - Ostrava
Reprezentace
2. 8. 2024
Muži - přátelské utkání: LAT - CZE, Riga
2.8.2011

Ohlédnutí za Antonem Švedou, 2011

Anton Šveda

Narozen 20. května 1942 ve Spišské Nové Vsi,
zemřel nečekaně 28. července 2011 v Brně ve věku 69 let.

Absolvent Střední zdravotní školy v Košicích s maturitou, původním povoláním zubní laborant. Ženatý, manželka Juliana, synové Antonín, Peter a Martin. V letech 1961 až 1976 působil jako voják z povolání v Jihlavě, kde se začal věnovat volejbalu jako hráč a jako trenér. Po přestěhování do Brna ukončil svou profesní činnost v roce 2001. V oblasti zájmové činnosti se věnoval volejbalu. Sám byl řadu let aktivním volejbalistou, poté působil jako trenér, rozhodčí a funkcionář. Byl rozhodčím I. třídy s působností v krajských soutěžích.

Bohatá a významná byla jeho činnost funkcionářská. Působil na krajské i celostátní úrovni. V rámci České a Slovenské federace volejbalu byl v letech 1988 - 1993 předsedou národního Českého volejbalového svazu a současně místopředsedou ČSFV. Po rozdělení republiky a vzniku samostatného ČVS byl předsedou jeho Revizní komise. Poslední léta byl místopředsedou a sekretářem KVS Jihomoravského kraje a zajišťoval činnost registračního pracoviště ČVS v Brně. Aktivně působil v Komisi společenského významu volejbalu KVS JmK. Řadu let organizoval výměnné turnaje mládeže s družebními městy v Polsku a v Maďarsku (Lodž, Budapešť).

Jeho dlouholetá a obětavá činnost pro volejbal byla mnohokrát oceněna jak na krajské, tak i celostátní úrovni. V roce 2005 byl oceněn titulem Čestný člen ČVS a zařazen do Galerie funkcionářů Síně slávy ČVS. V roce 2007 obdržel Medaili dr. O. Koutského za zásluhy o rozvoj volejbalu v Jihomoravském kraji.

Zemřel pracovitý a obětavý člověk, který bude chybět nejen v kruhu rodinném, ale i v řadách volejbalistů. Zachovejme si ho pevně ve svých srdcích a myslích.

Čest jeho památce!

za Krajský výbor ČVS Jihomoravského kraje

Ing. Hana Frantová,                                                                           Mgr. Josef Flíček,
předsedkyně KVS JmK                                                           předseda KSVV při KVS JmK


 

S hlubokou úctou se ke vzpomínce KVS JmK přidává i vedení ČVS a Rada Síně slávy, do které byl Anton Šveda po zásluze uveden a zůstává in memoriam. Jeho nečekaný odchod pokazil příjemné vzpomínky na nedávné setkání v brněnském Městském divadle v rámci oslav 90 let českého volejbalu. Na organizační přípravě a mimořádně zdařilém průběhu této akce se Anton Šveda velkou měrou podílel a tak mu tam „nahoru“ posíláme dodatečně dík a uznání všech spokojených účastníků. Bude naší snahou dopátrat chybějící údaje z jeho bohatého civilního i volejbalového života a uložit je formou profilu osobnosti k jeho jménu v Galerii funkcionářů Síně slávy. Zatím připojujeme text jeho článku „Dělili jsme federaci“, otištěného v roce 2001 v publikaci „80 let organizovaného volejbalu v ČR“. Tato událost otevřela novou éru našeho volejbalu a Anton Šveda byl „u toho“ jako jedna z rozhodujících osobností!

Zdeněk Vrbenský

Dělili jsme federaci (Anton Šveda, 2001)

Po svých slavných předchůdkyních sice letitá, ale pod názvem Česká a Slovenská federace volejbalu mladá, která v rámci rodící se demokracie hledala od svého vzniku v roce 1990 odpovídající místo ve spolkovém sportovním světě, se na podzim roku 1992 ocitla opět na scestí – jak dál po rozdělení společného státu.

Na podzim roku 1992 – přesně 4. září – dochází k prvnímu setkání předsednictev Českého a Slovenského volejbalového svazu, kde zástupci obou národních svazů přicházejí se svými představami, jak čestně a bez emocí naložit se společnou federací. Nejednalo se o úkol jednoduchý. Reprezentační družstva, do podzimu roku 1993 ještě nutně společná pro účast na ME (ženy měly účast zajištěnou, protože se ME konalo v ČR a muži úspěšně procházeli kvalifikací na ME ve Finsku, juniorky - opět se zajištěnou účastí - se připravovaly na MS na Slovensku a junioři se rovněž kvalifikovali na MS v Argentině).

Dalším problémem bylo vstoupit jako samostatná národní federace do FIVB a CEV. Mohlo se tak stát na základě dohody obou národních svazů, a to buď oba dva jako nováčci a nebo tak, že jeden svaz přenechá následnictví po ČSFV druhému. Tak zněl reglement FIVB. Nemalým problémem bylo i dělení majetku ČSFV, zejména dluhů, které po sobě, ne vlastní vinou, zanechala ČSFV u Konfederace sportovních svazů ČSSR a u PVT, a to zejména za financování MS juniorek v roce 1991, které se odehrálo v ČR a bylo z ekonomického hlediska prodělečné.

dělení

Přiložený snímek je z 23. 11. 1992 a z jednání o rozdělení ČSFV v sídle FIVB v Lausanne.
Zleva stojí pracovník sekretariátu FIVB Georgie de Jong, předseda SVZ Dušan Mešár,
prezident FIVB Dr. Rubén Acosta, předseda ČSFV Dr. Jan Hronek a předseda ČVS Anton Šveda.

Jednání pokračovalo dál, střídavě v Bratislavě, Brně a Praze. Důležitým aktem bylo předání žádosti o přijetí obou národních svazu do FIVB. Schůzka se konala v sídle FIVB v Lausanne, kde prezidentovi FIVB panu Dr. Rubénu Acostovi předali žádost o přijetí za členy předseda Českého volejbalového svazu Anton Šveda a předseda Slovenského volejbalového zväzu Dušan Mešár. Za stále ještě existující federaci stvrzoval vstup Dr. Jan Hronek jako její předseda. Stalo se tak 23. 11. 1992.

Nakonec bez velkých emocí, ale s nostalgií, dochází dne 20. 2. 1993 k dohodě mezi oběma národními svazy o zániku České a Slovenské federace volejbalu. Dohodu o společném vystoupení z federace podepsali: předseda a místopředseda českého svazu Anton Šveda a Ing. Pavel Kučera, předseda a člen VV slovenského svazu Dušan Mešár a Ing. Julius Slujka. Za bývalou federaci předseda Dr. Jan Hronek a člen VV Ing. Vladimír Kovalík.

Z dohody vyplývalo, že se ČVS bude angažovat ve financování ME žen v Brně a účasti družstva mužů na ME ve Finsku, SVZ bude financovat MS juniorek na Slovensku. Účast družstva juniorů na MS v Argentině byla zčásti financována generálním sponzorem. Slovenský volejbalový svaz předal nástupnická práva Českému volejbalovému svazu v CEV i FIVB. Český volejbalový svaz, tehdy bohatší, uhradil za federaci dluh jak Konfederaci sportovních svazů, tak PVT.

20. března roku 1993 se v Praze uskutečnila 1. konference samostatného Českého volejbalového svazu, předsedou byl zvolen Ing. Pavel Kučera a nastala nová epocha v životě českého volejbalu.

Krátké zprávyArchiv
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Liberecká Dukla hlásí první posilu, z Králova Pole míří pod Ještěd členka širší reprezentace, smečařka Denisa Pavlíková.

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Mistrovský Jihostroj vstoupí do nové sezóny pod taktovkou bývalého reprezentačního trenéra Zdeňka Šmejkala, který poslední sezóny působil v rakouském...

 
CEV Champions League 2024 – superfinále

ženy: A. Carraro Imoco Conegliano (ITA) – Allianz Vero Volley Milano (ITA) 3:2 (25:14, 23:25, 25:19, 19:25, 15:9)   muži: Trentino Itas (ITA) –...

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Trenérské žezlo od odcházejícího Arnauda Josseranda přebírá dosavadní asistent kladenského týmu, Slovák Tomáš Samsely.

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Příbramská mise blokaře Martina Šábrta končí, po třech letech v dresu Kocourů bude opět hájit barvy Dukly Liberec.

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Novým trenérem VK ČEZ Karlovarsko je Ital Stefano Mascia, který poslední sezóny působil jako asistent trenéra ve francouzském týmu Chaumont...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018