29.9.2022

2. kolo mužské UNIQA extraligy ovládly týmy hostů, doma zvítězilo jen Aero

Kompletní 2. kolo UNIQA volejbalové extraligy mužů 2022/23 se neslo ve znamení výher hostujících celků, vyrovnaných bojů, které hned ve třech případech musel rozhodnout až tie-break. První letošní výhru si v moravskoslezském derby v Ostravě připsaly Beskydy, na palubovce Příbrami poprvé letos bodovali pražští Lvi, kladenští Orli si odvezli jasnou výhru z Brna. Ve šlágru tohoto kola doma Liberec jen těsně nestačil na Karlovarsko, stejně dopadlo i Ústí nad Labem, které v domácím prostředí přepustilo premiérovou výhru v letošním ročníku extraligy Benátkám nad Jizerou. Vítězný prapor domácích celků tak udrželo jen Aero, které napínavou bitvu se Zlínem rozhodlo nakonec ve svůj prospěch.

VK OSTRAVA – BLACK VOLLEY BESKYDY

V regionálním derby hrál mladý celek Ostravy s hostujícími Black Volley Beskydy vyrovnaně druhý a třetí set. V tom druhém si domácí sami pokazili koncovku svými chybami, ve třetím naopak rozhodující míče zvládli. V prvním a čtvrtém setu byla volejbalová kvalita jasně na straně hostů.

VK Ostrava – Black Volley Beskydy 1:3 (16:25, 23:25, 25:22, 19:25)

Rozhodčí: Grabovský Z., Kovář V.

Počet diváků: 350

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Jarosinski,Polynski, Dvořák, Fořt, Muroň, Blažej, libera Ptáček, Vancl. Střídali: Vašíček, Mazoch

Hosté: Komorowski, Koloušek, Olmedo, Provazník, Benda, Guimares, libero Jelen. Střídali: Malík, Mišek

Ohlasy po utkání:

Dominik Fořt (kapitán VK Ostrava): „Od nás to byl velmi špatný úvod utkání, kdy jsme byli nervózní a dělali hodně chyb. Začali jsme hrát od druhého setu, ale jak jsme špatně začali, tak jsme i špatně skončili. Gratuluji soupeři k vítězství. My musíme začít ještě více makat, abychom se soupeři drželi krok.“

Richard Vlkolinský (trenér VK Ostrava): „Hráli jsme hodně špatně. Náš výkon měl ke stabilitě daleko. Držíme soupeře dlouho na podání a následně se trápíme v útoku. Takovým stylem hry se nedá vyhrát.“

Jakub Motyčka (kapitán Black Volley Beskydy): „Máme neskutečnou radost a úlevu, že jsme toto utkání zvládli. Domácím moc nešel servis, my jsme přihrávku ustáli. Ve třetím setu jsme nezvládli koncovku, ale naštěstí jsme byli ve čtvrtém setu nad soupeřem a máme důležité tři body z venku.“

Michal Provazník (trenér Black Volley Beskydy): „Věděli jsme, že první utkání v Karlových Varech nebude pro nás měřítkem, jak jsme na tom v úvodu sezony. Naopak v Ostravě jsme věřili, že je to jeden ze soupeřů, s kterým můžeme hrát. Od začátku jsme soupeře zatlačili a dělali minimum chyb. Zvládli jsme koncovku druhého setu, to neplatilo o třetím, ale nakonec jsme je drželi ve čtvrtém setu pod sebou a dohráli jsme to k důležitým třem bodům z venku.“

Popis utkání:

Hostující Beskydy jsou v úvodu utkání přesnější a důraznější. Dvakrát je zablokován domácí kapitán Fořt a Ostrava ztrácí tři body (3:5). Velký rozdíl je také v kvalitě podání. Domácí se trápí na příjmu. Po nevynucené chybě Jarosinského a vytlučených blocích prohrává Ostrava 4:9. Beskydy tlačí na podání a Ostrava si neví rady. Na podání řádí argentinský blokař Olmedo (7:15). Ostrava není schopna kvalitně přijmout ani jedno hostující podání. Po servisu Bendy spěchají Beskydy za vítězstvím v prvním setu (9:18). Nevynucená chyba Dvořáka ukončuje první sadu 16:25.

Domácí v úvodu druhého setu přitlačí konečně na podání a po dohrávce Dvořáka vedou 3:1. Vedení Ostravy má jepičí život. Po nevynucené chybě Fořta vedou Beskydy 3:4. Důrazný univerzál Komorowski zvyšuje na 4:6. Po bloku domácího Blažeje je srovnáno na 7:7. Polynski je na bloku také úspěšný a Ostrava vede 13:11. Do koncovky druhého setu se jde za vyrovnaného stavu 20:20. Po přímém bodu z podání Dvořáka vede Ostrava 22:21. Pak domácí vyrobí tři nevynucené chyby a dalším míčem Benda dokonale dokončí obrat Beskyd v samotné koncovce druhého dějství (23:25).

V úvodu třetího setu Beskydy rychle vedou 1:4. Po bloku Guimarese ztrácí Ostrava čtyři body (2:6). Domácí se zvednou při podání Polynského (5:6). Oba týmy se přetahují o vedení až do začátku koncovky, v ní blokař blokař Ostravy Polynski posílá svůj tým do vedení 22:21. Důrazně v útoku si počíná také Fořt (23:21). Po nevynucené chybě Bendy má Ostrava dva setboly (24:22). Špatný příjem Beskyd znamená pro domácí první vítězný set v sezoně a prodlužují zápas (25:22).

Úvod čtvrtého setu patří na síti brazilskému blokaři Giumaresovi (1:3). Polynski srovnává přímým bodem z podání na 4:4. Začátek sady přináší vzácně vyrovnaný boj. Pak však Beskydy znovu mají navrch. Po nevynucené chybě Fořta a přímém bodu z podání Guimarese ztrácí Ostrava už čtyři body (12:16). Tvrdé podání Komorowského znamená pro Beskydy před koncovkou čtvrtého dějství luxusní náskok šesti bodů (13:19). Domácí se trápí na útoku a stav setu už je 15:23. Ostrava sice odvrátí dva mečboly, ale po zkaženém podání Jarosinského končí poslední set (19:25).

Autor: Martin Němec, foto Jaroslav Obsadný

VK EURO SITEX PŘÍBRAM – VK LVI PRAHA

Svůj první zápas nové sezony 2022/2023 zahájili Kocouři Příbram proti Lvům Praha, přestože se jedná již o druhé kolo letošního ročníku, v prvním kole měli Kocouři totiž volno. V prvním zápase Lvů došlo k překvapení, když Lvi utrpěli na domácí palubovce porážku od Odoleny Vody, ale protože minulou sezonu bojovali ve finále extraligy o titul s hvězdným Karlovarskem a padli až v pátém rozhodujícím zápase, dalo se očekávat, že se rychle oklepou a budou v dnešním zápase proti Příbrami favoritem. Lvi Praha nakonec ukázali své kvality a odváží si z Příbrami tři body.   

VK Euro Sitex Příbram – VK Lvi Praha 1:3 (25:21, 16:25, 27:29, 20:25)

Rozhodčí: Dušek P., Velinov E.

Počet diváků: 628

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Trojanowicz, Pereira, Duarte, Šábrt, Hulpach, Böhm, libero Peterka. Střídali: Ureš F., Ureš J., Rosenbaum

Hosté: Čech, Todua, Schouten, Smith, Tibitanzl, Janouch, libero Moník. Střídali: Krča, Pliasetskyi, Kollátor

Ohlasy po utkání:

Martin Böhm (kapitán VK Euro Sitex Příbram): „Předvedli jsme bojovný výkon, škoda dnes toho třetího setu, kdy jsme měli setbol, který kdybychom proměnili, tak se zápas mohl vyvíjet jinak. Myslím, že jsme dnes Praze byli důstojným soupeřem a doufám, že to tak bude pokračovat.“

Petr Brom (trenér VK Euro Sitex Příbram): „Nastupovali jsme proti favoritovi a věděli jsme, že Lvi prohráli první zápas, takže jsme trochu doufali, že se dnes budou bránit. Já dnes za sebe hodnotím výkon týmu pozitivně, protože máme mladý tým, kluci bojovali a nemůžu jim vyčíst jedinou věc. Zároveň bych chtěl poděkovat divákům, kterých na první zápas přišlo mnoho a doufám, že byli i přes prohru spokojeni, protože jsme nevypustili jediný balón. Zápas rozhodnul třetí set a taky jejich univerzál Schouten, kterého jsme nedokázali ubránit, ale jak říkám, asi jsme čekali větší bodové a výkonové rozdíly. Je vidět, že když se dá hráčům důvěra, tak bojují, pak samozřejmě nás čekají zápasy, které budeme chtít vyhrát a tam se teprve naplno projeví morálka týmu.“

Jakub Janouch (kapitán VK Lvi Praha): „Cenné vítězství jako vždycky, když se vyhraje v Příbrami. Myslím, že to takto bude celou sezónu, čekají nás těžké zápasy. Děláme strašně moc chyb, ale dnes musím kluky pochválit za to, že jsme bojovali a zvítězili jsme tři body.“

Juan Manuel Barrial (trenér VK Lvi Praha): „Myslím, že to byl jeden z těch těžších zápasů, soupeř se snažil bojovat celou dobu, i když ztrácel jeden set a bojoval prakticky až do konce zápasu, takže pro nás důležité vítězství.“

Popis utkání:

Do prvního setu vstoupily oba týmy velice vyrovnaně. Zpočátku domácí hráči Příbrami o něco lépe podávali a měli i o něco lepší přihrávku než hosté, té ale nedokázali tolik využít. Naopak hosté i z o něco horší přihrávky dokázali lépe útočit, a tak byl stav dlouho vyrovnaný. V druhé polovině setu Příbram odskočila o dva body. Začátek koncovky byl dle skóre vyrovnaný a stále mohly vyhrát oba týmy, nicméně Příbram pohlednou šňůrou bodů set ukončila 25:21.

Do druhého setu naskočili hosté velmi odhodlaně a řekněme i drsně, jako by chtěli ukázat, že prohra v prvním setu byl omyl. Hned v úvodu setu si Lvi vytvořili asi šestibodový náskok, který po celý set drželi. Příbram sice začala ztrátovat a srovnala tempo hry, ale náskok již stáhnout domácí nedokázali. V koncovce hosté ještě přidali pár bodů navrch a bylo rychle srovnáno na 1:1.

Na začátku třetího setu hosté pokračovali v tom, co začali v setu druhém, tedy v dobré, rychlé a precizní hře. Na začátku setu si vytvořili rychlý tříbodový náskok, který ale na rozdíl od druhého setu nedokázali udržet. Příbram dobrou bojovností dokázala náskok hostům sebrat a dokonce jít do vedení, byť jen na malou chvíli. Skvěle hrál domácí univerzál Ivo Hulpach, který v celém utkání nasbíral 24 bodů za čtyři sety. Znamenalo to extrémně vyrovnanou koncovku dokonce s jedním nebo dvěma setboly pro domácí, nicméně Lvi především jejich zkušeností dokázali v klíčový moment využít chyby domácích a set ukončili stavem 29:27.

Ve čtvrtém setu byla hra zpočátku vyrovnaná a chvíli se zdálo, že by se dnes mohl hrát tie-break. Příbram bojovala, posílit domácí hráče se již tradičně snažilo domácí publikum. Lvi ale tento možný vývoj odmítli a od poloviny setu zapnuli na vyšší rychlost a domácím utekli. Příbram přes veškerou snahu nedokázala vývoj zápasu zvrátit a Lvi Praha si tak odvážejí z Příbrami plný bodový zisk.

Autor: Štěpán Chvosta

VOLEJBAL BRNO – KLADNO VOLEJBAL CZ

V prvním domácím utkání hostilo Brno kladenské Orly, kteří chtěli navázat na poslední tři sety domácího vítězství. Brno své první utkání na půdě posíleného Zlína také vyhrálo a tak se schylovalo k zajímavé bitvě. K dramatickému utkání ale nedošlo, Brněnští doma nehráli agresivně, nevycházel jim servis. Naopak Kladno hrálo bez větších problémů a zaslouženě vyhrálo 3:0.

Volejbal Brno – Kladno volejbal cz 0:3 (21:25, 21:25, 12:25)

Rozhodčí: Možnár M., Spáčil L.

Počet diváků: 300

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Janečka, Da Silva, Drahoňovský, Crins, Kovalchuk, Janků, libero Kop. Střídali: Bukáček, Kočvara, Toman, Hrazdira

Hosté: van Solkema, Seppänen, Andersen, Platačs, Kraffer, Špulák, libero Kunc. Střídali: Grozer, Zvicer

Ohlasy po utkání:

David Janků (kapitán Volejbal Brno): „Jednoznačně největší rozdíl servis-příjem. Od toho se pak odvíjela celá hra. V tom byli Kladeňáci lepší. My jsme začali vlažně, nedokázali jsme se chopit kormidla.“

Ondřej Marek (trenér Volejbal Brno): „Gratuluji Kladnu k vítězství. Bylo jednoznačně lepší. V našem domácím prostřední nás přepodávalo a zaslouženě vyhrálo.“

Jiří Kraffer (kapitán Kladno volejbal cz): „Jsme hrozně rádi za tři body, protože z Brna se nevozí lehko. Jsme až překvapení z tak hladkého průběhu, čekali jsme velký boj. Měli jsme dobré začátky setů, což se vyplatilo.“

Milan Fortuník (trenér Kladno volejbal cz): „Nám se tu nehraje obecně dobře, je to jiná hala než ta naše, často se tu dostáváme pod tlak. O to víc jsem rád, že jsme to zvládli hladce a jsem rád za tři body.“

Popis utkání:

První set začal ze strany domácích opatrně a sérií zkažených servisů, trenér Marek reagoval time outem za stavu 3:7. V podobném duchu pokračovaly další rozehry a Brno bere druhý oddechový čas za stavu 6:12. V polovině setu potáhl Brňáky na servisu Crins a i zásluhou dobré obrany Brno dotáhlo na 14:16 a schylovalo se k dramatické koncovce. Ta však nepřišla a Kladenští vyhrávají první set 25:21.

Druhý set začal pro Brno lépe. Kladno se však stihlo brzy oklepat a trenér Marek reaguje oddechem za stavu 7:6 pro Kladno. V dalším průběhu Kladno především dobrou plachtou Seppänena odskakuje na 14:10 a Brno si žádá oddechový čas podruhé. Zkaženými podáními se Brno nedostalo do hry a Marek promíchal sestavu. Hra Brna se o něco zlepšila, ale na obrat to nestačilo a druhý set končí stejně jako první 25:21 pro Kladno.

Třetí set tvrdilo Kladno muziku od začátku dobrým servisem. Za stavu 10:4 pro Kladno již Brno nemělo oddechový čas. Kladno pokračovalo v tlaku dále a Brno nezvykle na domácí půdě postupně skládalo zbraně. Kladno hrálo o to více v pohodě a zaslouženě dotáhlo set i zápas do zdárného konce.

Autor: Ján Namešanský

AERO ODOLENA VODA – VSC FATRA ZLÍN

V 2. kolo nového ročníku UNIQA volejbalové extraligy mužů přivítalo AERO mužstvo Zlína, které velmi vhodně před sezónou posílilo a bylo to znát. Po dva sety se hrál sice vyrovnaný volejbal, ale domácí byli vždy vpředu. Pak se ve třetím setu podařilo hostům držet svůj mírný náskok a domácím se už set otočit nepodařilo. Stejný průběh měl i set čtvrtý, když domácí smazali už šestibodové manko, ale Zlín znovu koncovku vyhrál. V tie-breaku už měli domácí více štěstí a celý zápas vyhráli 3:2.

AERO Odolena Voda – VSC Fatra Zlín 3:2 (25:21, 25:17, 23:25, 25:27, 15:11)

Rozhodčí: Nedbálek A., Kvarda P., lajnoví Machado O., Činátl J.

Počet diváků: 427

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Svoboda, Carmody, Hladík, M. Šulc, Horák, Chancy, libero Ježek. Střídali: Chevalier, J. Toman

Hosté: Truong, Čeketa, Čechmánek, Římal, L. Toman, Pražák, libera Viceník, Vodička. Střídali: Adamec, R. Šulc, Pavlovský, Kozák, Gálik

Ohlasy po utkání:

Martin Hladík (kapitán AERO Odolena Voda): „Mrzí mě, že jsme po dobrých dvou setech polevili a dovolili Zlínu vrátit se do hry. Na druhou stranu to hlavní, co se počítá, je vyhrát, a to se naštěstí podařilo, o nic jiného nejde.“

Marcin Kryś (trenér AERO Odolena Voda): „Před zápasem jsme se všichni upozorňovali, že Zlín je velmi bojovný tým a také se to ukázalo. Každý bod do tabulky náš těší a těší mě, že jsme to dnes takto ubojovali.“

Duc Luan Truong(kapitán VSC Fatra Zlín): „Jsme rádi, že si z Vodolky odvážíme jeden bod, byl to velký boj, chybělo málo a mohli jsme vyhrát.“

Přemysl Obdržálek (trenér VSC Fatra Zlín): „Domácí byli po dva sety lepší, my jsme pak hru více vyrovnali a dostali zápas do pátého setu, tam už to bylo o štěstí, toho měli domácí o trochu více.“

Popis utkání:

Začátek utkání byl z obou stran velmi vyrovnaný, oba týmy prakticky ztrátovaly a dlouho se stav držel vyrovnaný. Zlom v setu nastal při podání domácího blokaře Horáka, který dvěma esy za sebou dostal Zlín dolu a vytvořil rozhodující náskok, který již domácí AERO nepustilo.

I druhý set začal vyrovnaně, ale znovu v prostřední části se domácím podařilo velmi razantně odskočit a rozdíl ve skóre narůstal. Hostům se nedařilo v útočné fázi. Set se pak již v poklidu dohrál a domácí vedli již 2:0.

I třetí set začal vyrovnaně, ale hosté byli přeci jen ve vedení a domácí vždy stahovali. Zlín skvěle ztrátoval a dokázal uhrávat bodové situace. Před koncovkou šli hosté do čtyřbodového vedení, domácí však skvěle rozdíl vymazali a bylo vyrovnáno. Zlín si šel tvrdě za svým a dokázal koncovku uhrát pro sebe.

Do čtvrtého setu vstoupili mnohem lépe hosté, kteří si velmi rychle vybojovali náskok tří bodů. Nakonec se rozdíl v prostřední části vyšplhal až na šest. Domácí hráči ale nic nevypustili a dokázali stáhnout hostující náskok a ve dvou momentech jít i do vedení. Zlín byl ale po většinu koncovky ve vedení a domácí museli dotahovat. I když domácí hráči měli šance, k mečbolu se nedostali. Zlín naopak zablokoval domácí útok a bylo srovnáno 2:2.

Do tie-breaku o malinko lépe vstoupili domácí, ale náskok byl pouze dvoubodový. Při změně stran vedlo AERO o jediný bod, ale nesmírnou bojovností přetavilo rozhodující body na svou stranu. V konci zápasu se hráčům AERA dařilo více a dokázali Zlín porazit 3:2 na sety. AERO si připsalo důležité dva body do tabulky, Zlín si odváží jeden bod.

Autor: Tomáš Havlát, foto Václav Kohelka

SKV ÚSTÍ NAD LABEM – VK BENÁTKY NAD JIZEROU

Volejbalový klub z Benátek nad Jizerou se po více jak čtyřech letech vrátil do extraligy a hned v prvním kole měl na dosah překvapivou výhru nad Libercem, ale i domácí SKV sahalo po velkém překvapení na Kladně. Oba týmy si tak připsaly v prvním kole po jednom bodu. Kdo se ale dočká první výhry v sezoně? O tom se rozhodlo dnes v tradičním extraligovém střetnutí dvou odvěkých rivalů z let minulých.

SVK Ústí nad Labem – VK Benátky nad Jizerou 2:3 (24:26, 23:25, 25:23, 25:20, 10:15)

Rozhodčí: Tomáš Buchar, Dušan Rychlík, Markéta Tůmová, Lenka Kindermanová

Počet diváků: 524

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Srb, Lank, Bere, Sobirov, Suda, Baláž, libero Kořínek. Střídali: Fišer, Beer, Kopecký

Hosté: McAinsh, Durski, Pokopec, Hudák, Křesťan, Koranda, libero Kotek. Střídali: Kratochvíl, Dergunov

Ohlasy po utkání:

Jiří Kořínek (kapitán SKV Ústí nad Labem): „Z naší strany hrozně komplikovaný zápas. Prohráli jsme dvě koncovky v prvních dvou setech, pak jsme se vrátili do zápasu.. Za stavu dva dva.. Tie-break už byl hodně o náhodě. Chtěl bych vyzvednout Matouše Lanka, který hrál dobře. Taky jsme zápas ustáli na příjmu, bohužel nám moc nefungovala mezihra.“

Lubomír Vašina (trenér SKV Ústí nad Labem): „Asi jsme pomýšleli na víc bodů. Nicméně průběh utkání byl takový, že jsme nemuseli mít žádný. Dvě prohrané koncovky, které dávám na vrub nezkušenosti v této fázi. Jsem rád, že jsme byli schopni z tohoto nepříznivého stavu vykřesat naději na vítězství v tie-breaku. Ale tam se opět projevily v důležitých momentech některé chyby z nezkušenosti.“

Filip Křesťan (kapitán VK Benátky nad Jizerou): „Zbytečně jsme pustili soupeře do zápasu. Po jasných dvou setech, i když jsme v koncovkách tahali za kratší konec, dokázali jsme ve třetím setu vést o čtyři pět balonů a zbytečně jsme pustili Ústí do zápasu, což nás ve výsledku mohlo stát jeden bod, takže samozřejmě teď jsem rád za dva body, že jsme se naučili vyhrávat, ale budeme muset na určitých činnostech ještě zapracovat.“

Aleš Dittrich (trenér VK Benátky nad Jizerou): „Pro nás velmi cenné vítězství. I když jenom za dva body. Po tom průběhu jsme byli trochu zklamaný. Ale vlastně po tom prvním zápasu, co jsme taky měli na vítězství za tři body, jsme byli schopní uhrát dvě koncovky důležitý pro nás v těch prvních dvou setech. A pak jsme to dotáhli v pátém setu k vítězství. Jsme rádi za dva body.“

Popis utkání:

První set tohoto střetnutí začal esem domácího nahrávače Srba. Vzápětí kontrovali hosté útokem Křesťana. Vyrovnaná hra se přelévala ze strany na stranu, ale drobné vedení si připisovali hosté z Benátek. Udržovali si náskok dvou až tří bodů. Pomáhala jim i nedůraznost domácích na servisu, kde kupili hodně chyb. Hosté těchto zaváhání využívali a odskočili na vedení o šest bodů. Poté přišla kvalitní série uzbeckého univerzála Sobirova. Rozdíl se snížil na tři body, vzápětí se na servisu vzmužil i Suda a domácí se dostávají do vedení 17:16 po dvou esech právě zmiňovaného Sudy. SKV jde do koncovky a vede 20:17. Hosté ale pestrou hrou srovnávají a do koncovky vstupují v lepším rozpoložení. Koranda pak úspěšně smečuje a hosté vedou 1:0 na sety.

Druhý set se hodně podobá tomu prvnímu. Po vyrovnaném začátku hosté odskakují a kontrolují průběh setu. Do koncovky se domácímu SKV podaří snižovat a do koncovky vstupuje pouze bod za hosty. Přesto je nyní výchozí pozice pro tým hostů z Benátek nad Jizerou podstatně výhodnější a blokem australského blokaře McAinshe využívají hned první setbol. Hosté tak vedou již 2:0.

Ústí ve třetím setu musí zabrat, aby zvrátilo nepříznivý průběh utkání. Hra je ale vyrovnaná a Benátky mají v celé průběhu o krůček blíže k vítězství. V koncovce se ale karta obrací a domácí oddalují pohromu. Sníženo je na 1:2!

Čtvrtý set začíná úplně jinak. Domácí jako polití živou vodou vedou dokonce 6:0! Postupně ale Benátky srovnávají krok a za stavu 14:16 se na hřiště dostává domácí nahrávač Kopecký. Ten je velmi výraznou postavou na obraně těsně před koncovkou, když si připisuje dva bodové bloky! Koncovku si domácí hlídají spolehlivým blokem a Suda ukončuje čtvrtou sadu. Oba týmy si tak již podruhé v řadě zahrají pátý set.

Tie-break vychází lépe hostujícímu týmu. Taktické nejasnosti na straně domácích dávají Benátkám čuchnout k rozhodujícímu náskoku tří bodů a to zkušené družstvo hostů využívá ve svůj prospěch. Koncovka se domácím vůbec nedaří a hosté se tak radují po výhře 15:10 z bonusového jednoho bodu.

Autor: Marek Beer, foto Jana Zlámalová

VK DUKLA LIBEREC - VK ČEZ KARLOVARSKO

V druhém kole se ve vzájemném duelu představila domácí Dukla a Karlovarsko, dva medailoví aspiranti letošního ročníku. Dukla sice utekla hrobníkovi z lopaty v prvním kole v Benátkách, když prohrávala 2:1 na sety a musela odvracet celkem osm mečbolů. Nakonec čtvrtý set získala v poměru 36:34 a v tiebreaku Benátkám již zásluhou kvalitního podání nedala šanci. To Karlovarsko v ostrém tempu čekalo již třetí utkání. Ve třech setech snadno zvítězilo ve Svitavách v Superpoháru nad Jihostrojem a v prvním kole velmi snadno přehrálo Beskydy. Karlovarsko zatím pluje na vítězné vlně bez ztráty setu, zda tomu bude i po dnešním utkání se přišlo do liberecké haly podívat velké množství diváků. Po dramatickém pětisetovém boji pod Ještědem nakonec získává dva body Karlovarsko za vítězství 3:2. Ale nutno pochválit obě družstva za předvedenou hru. K vidění byl volejbal té nejvyšší úrovně.

VK Dukla Liberec - VK ČEZ Karlovarsko 2:3 (18:25, 26:28, 25:12, 25:23, 11:15)

Rozhodčí: Matěj Dmejchal a Jan Krtička, čároví Irena Beerová a Jiří Čermák, delegát utkání Břetislav Popadinec

Počet diváků: 556

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Lux Marcel, Veselý Jakub, Gavenda Filip, Demar Lukas, Nikačević Kruno, Ticháček Lukáš, libera Maar Silver, Jan Pavlíček. Střídali: Lubomír Staněk, Jemeljanovs Pavels, Krajčovič Šimon, Bryknar Šimon, Diaz Gomez Nivaldo Nadhir

Hosté: Ihnát Jakub, Zajíček Adam, Keemink Wessel, Juhkami Martti, Weir James, Sasak Kewin, libero Pfeffer Daniel. Střídali: Wiese Lukasz, Lamanec Patrik, Kasan Jan

Ohlasy po utkání:

Lukáš Ticháček (kapitán VK Dukla Liberec): „Dnes k nám přijel mistr. Před zápasem jsme si říkali, alespoň bod, to byl asi tak náš cíl, na to jsme si mysleli, a to se nám povedlo. Mohli jsme i ten tiebreak vyhrát. Byly to ale naše chyby, jednoduché chyby, které by se nám neměly stávat. V mém věku, abych nezaregistroval, že jsme prostřídali hráče, takže to beru i tak trochu na sebe. Propadl mě míč, když jsem zahlédl mladého kluka na smeči. Přesto jsme to mohli ještě otočit, ale neodsmečovali jsme konec tiebreaku. Rozhodly jenom naše chyby v tiebreaku a myslím si, že to mohlo být i lepší. Kluci super bojovali, takže za to je musím pochválit, jako v Benátkách.“

Martin Demar (trenér VK Dukla Liberec): „Super zápas. V prvním setu jsme byli horší na přihrávce na podání. To jsme potom zlepšili a Vary jsme v této činnosti přehrávali. Hlavně jsme výborně ztrátovali. Zde to chtělo jenom trpělivost, kdy najdeme dobrou přihrávku a dobrý servis. Škoda druhého setu, kde jsme to prohráli svojí nezkušeností. Přece jenom Vary už mají větší zkušenost, v poslední době vyhrály dva tituly. No a tiebreak, dvě malý chyby, které kdybychom uhráli, tak by to třeba vypadalo úplně jinak. Kluci jdou herně nahoru, pracujeme na tom a už se moc těšíme na další zápas.“

Daniel Pfeffer (kapitán VK ČEZ Karlovarsko): „Asi jsme si spravedlivě rozdělili body, protože my po vybojovaném druhém setu jsme si vůbec nevážili, že jsme tu koncovku vybojovali, a nastoupili jsme trochu lehkovážně do třetího setu. A to s Duklou ani s jiným týmem nejde, takže nás Dukla pěkně potrestala. Až ve čtvrtém setu jsme se začali probírat, ale už bylo pozdě. V pátém setu se k nám přiklonilo štěstí vprostřed setu. A o tom ten tiebreak je. Možná jsme šli tomu dnešnímu vítězství víc naproti než Dukla.“

Jiří Novák (trenér VK ČEZ Karlovarsko): „Samozřejmě jsme moc rádi za výsledek. I když to dnešní utkání nebylo lehké. Nechali jsme Liberec nadechnout a ten se chopil svojí šance a my jsme v tom začali mít trochu bordel. Chyběla mi tam dnes bojovnost v tom třetím a čtvrtém setu. Ten třetí byl přímo odchod. V tiebreaku jsme se takticky vrátili k tomu, co jsme zde chtěli hrát a jsme rádi za dva body.“

Popis utkání:

Dukla letos slaví 75. výročí, proto k dnešnímu utkání domácí hráči nastupují v retro dresech, které Duklu a náš volejbal v minulém století proslavily po celé Evropě. Přesto úvod utkání patří hostům. Při podání Adama Zajíčka odskakují o tři body (1:4). Až tvrdá smeč Filipa Gavendy zastavuje příděl bodů na straně Karlovarska. Po bloku Kruna Nikačeviče se domácí přibližují na rozdíl jediného bodu (4:5). Do tříbodového vedení se Karlovarsko vrací po smeči Kewina Sasaka, který svůj útok otírá o trojblok domácích hráčů. A po čistém esu Jakuba Ihnáta již domácí trenér Martin Demar svolává své svěřence k první poradě (7:11). Druhý sporný míč také patří hostům (nahrávač Dukly byl při nahrávce asi přes) a náskok Karlovarska narůstá. Jakub Ihnát nadále velmi tvrdě podává a po dalším esu Dukla zastavuje hru již druhým oddechovým časem (7:14). Získaný náskok si Karlovarsko udržuje bezchybnou hrou až do samotné koncovky první sady. První setbol v dnešním utkání přichází po zkaženém podání Dukly. Kruno Nikačevič první setbol o dvojblok Karlovarska odvrací, ale druhé podání v řadě Dukly ukončuje první set ve prospěch Karlovarska.

Ani do druhého setu nevstupují domácí hráči nejlépe, horší příjem dovoluje soupeři snadno z první zakončit a odskočit o dva body již za stavu 1:3 (James Weir). Po dalším sporném míči Dukla nakonec vyrovnává. Čisté eso nejprve oba rozhodčí vytahují na aut, ale po rozvaze nakonec Karlovarsko sportovně míč odevzdává domácím a je vyrovnáno (eso Filip Gavendy). Až po snad první nevynucené chybě hostí na útoku se domácí tým dostává do vedení (7:6 – aut Jakub Ihnát). Své nepatrné vedení Dukla ztrácí po smeči z pipe do těsného autu (10:11). Lukas Demar čistým esem na zadní lajnu přelévá vedení na domácí stranu (13:12) a boj o každý míč pokračuje. Po chytré smeči do ostré diagonály se domácím podařilo získat dvoubodové vedení a Jiří Novák, trenér Karlovarska a národního týmu zastavuje hru oddechovým časem (15:13). Střídající Pavels Jemeljanovs se trenéru domácího celku odvděčuje přímým bodem z podání a Karlovarsko žádá time (20:17). Martti Juhkami tvrdým podáním sestřeluje domácího přihrávajícího hráče a Karlovarsko snižuje na rozdíl jediného bodu. I další rozehra patří se štěstím hostům a je vyrovnáno. I Dukla si rychle žádá time (20:20). Hosté se dostávají do vedení po dobře postaveném dvojbloku, zda míč dopadl mimo hrací plochu nebo do hřiště Dukly, to by muselo rozhodnout jestřábí oko, takto hosté vedou a Dukla žádá time (21:22). První setbol druhého setu získává pro hosty Kewin Sasak, který úplně bez bloku skóruje (23:24). Jakub Ihnát kazí podání a druhá sada nám pokračuje. Druhý setbol pro Karlovarsko patří Adamovi Zajíčkovi, který se signálem středem mýlí. Lukas Demar prostřeluje dvojblok a je vyrovnáno. Filip Gavenda nádherným blokem zastavuje útok Karlovarska a i domácí se dočkali prvního setbolu. Hosté rychle srovnávají (útok Martti Juhkami) a když je domácí dvojblok v síti Karlovarsko má třetí setbol, který již po špatném příjmu domácích snadno z první proměňuje James Weir a hosté již vedou 0:2 na sety.

Až ve třetím setu patří úvod domácím. Dva dobře postavené jednobloky posílají Duklu do vedení 3:0 (Marcel Lux a Filip Gavenda – time Karlovarsko). Po odpočinku vedení domácích narůstá (6:0 – aut Martti Juhkami, blok a chytrá roláda Marcel Lux, to vše při podání Lukáše Ticháčka). V další rotaci přesně podává Marcel Lux a domácí již vedou 9:1 (blok Jakub Veselý, time hosté). Podávající Filip Gavenda se vyznamenává neuvěřitelným zákrokem v poli (rybičkou zvedá zalívku až těsně za blokem Dukly) a domácí navyšují své vedení (12:3). Na desetibodové vedení zvyšuje Kruno Nikačevič (14:4) a hosté střídají na postu nahrávače. Na hřiště přichází 185 cm vysoký Jan Kasan. Ani tato změna hostům nepomáhá a za stavu 20:12 se Holanďan Wessel Kemmink vrací. Koncovka setu se velmi rychle blíží. Lukas Demar přímým bodem navyšuje vedení na 23:12 a Marcel Lux vytlučením bloku Karlovarska získává první setbol (24:12). Hned první setbol domácí proměňují, když míč zadarmo hned z první trestají (Marcel Lux) a Karlovarsko prohrává první set v letošním ročníku.

Marcel Lux, kterému vyšla na výbornou koncovka třetí sady jde na podání a přímým bodem na lajnu do zóny 5 startuje Duklu k několikabodovému náskoku (5:1 – eso, nahrávač hrál přes, blok Lukas Demar – time hosté). Domácí volejbalisté hrají v těchto fázích utkání s velkou chutí a po smeči Lukase Demara již vedou 7:2. Kewin Sasak (POL, 208 cm, dosah 356 cm) je proti a začíná se rozehrávat k velkému výkonu a hosté rychle snižují (10:8 – time Dukla). Ani oddechový čas nezastavuje hosty. Blok Karlovarska přidává další bod a domácí již vedou o pouhý bod (10:9 – blok James Weir). Roláda na podání v provedení domácího kapitána Lukáše Ticháčka dělá hostům velké potíže, první znamená eso a druhé jen stěží zalívá nahrávač Wessel Kemmink (12:9). Další sporný míč a máme tu první žlutou kartu na straně Karlovarska (13:10). Vyrovnání ve čtvrté sadě přichází po esu Martti Juhkami a přešlapu třímetrové lajny v zóně šest (13:13). Po nepatrné teči libereckého bloku jsou hosté ve vedení a máme tu oddechový čas Martina Demara (13:14 – útok Kewin Sasak). I mistr tesař se někdy utne, jak se říká. Kewin Sasak míří do autu a domácí se vrací do nepatrného vedení (16:15). Za stavu 17:18 se hosté ujímají vedení po smeči Martti Juhkami. Diváci, kteří dorazili do liberecké haly určitě nelitují, hraje se opravdu krásný a moderní volejbal z obou stran. V samotné koncovce Duklu do vedení smečí posílá Kruno Nikačevič (23:22 – time hosté). I další bod patří Krunovi, který již znamená setbol (24:22). První setbol odvrací Kewin Sasak z ohromné výšky přes blok Dukly. Druhý si již domácí borci pohlídali, velmi tvrdé podání Kewina Sasaka zkrotil Silver Mar a Lukas Demar o jednoblok srovnává vývoj utkání na 2:2 a máme tu tiebreak.

Kdo si udrží letošní neporazitelnost, se musí rozhodnout ve zkrácené hře. Hosté po smeči odskakují v úvodu o dva body (1:3 – smeč Lukasz Wiese), Dukla rychle odpovídá a z pipe srovnává již za stavu 3:3 (Marcel Lux). Těsně před výměnou stran útok signálem středem končí v síti a Karlovarsko se vrací do dvoubodového vedení 6:8. Po výměně stran přichází další nevynucená chyba domácího celku a to už se nelíbí trenérovi Martinu Demarovi, který zastavuje hru oddechovým časem (6:9). Ke kuriózní situaci přichází za stavu 8:12, nahrávka Karlovarska mířila do autu, ale liberecký blok se nepochopitelně dotkl sítě (time Dukla). James Weir již utkání málem dopodával (8:14), kdyby nezasáhly bloky Dukly, které odvrátily první mečbol. Druhý odvrací Marcel Lux krásným podáním (10:14 – eso, time hosté). Po odpočinku tu máme další eso (11:14). Utkání ukončuje zalívkou Kewin Sasak (24 bodů v utkání) a hosté vítězí 2:3 na sety.

Autor: Zdeněk ŠOLC

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018