8.3.2023

Až překvapivě jasné výhry domácích celků na úvod předkola play-off

Podle předpokladů si oba domácí týmy v prvních zápasech předkola play-off UNIQA volejbalové extraligy mužů 2022/23 bez problémů poradili s papírově slabšími soupeři. Zlín ve třech setech přehrál Benátky nad Jizerou a stejně tak Brno nedovolilo Příbrami uhrát ani set. Pokud ještě chtějí Benátky a Příbram zdramatizovat tyto série předkola, musí se v sobotních zápasech zlepšit ve všech herních činnostech.

VSC FATRA ZLÍN - VK BENÁTKY NAD JIZEROU

V první utkání předkola play-off UNIQA extraligy přivítala domácí Fatra tým VK Benátky nad Jizerou. V utkáních v základní části soutěže vždy zvítězil domácí tým. Z tohoto pohledu byli domácí hráči Fatry mírným favoritem. Predikci potvrdili a po zaslouženém vítězství 3:0 se ujali vedení v sérii 1:0.                                                                                             

VSC Fatra Zlín - VK Benátky nad Jizerou 3:0 (25:22, 25:19, 25:15)

stav série 1:0

Rozhodčí: Kovář V., Spáčil L.

Počet diváků: 407

Domácí: Pražák, Truong, Čeketa, Čechmánek, Římal, Kozak, libero Viceník. Střídali: Adamec, Toman

Hosté: Hudák, Durski, Pokopec, Švandrlík, Křesťan, Koranda, libero Roháček. Střídali: McAinsh, Fikar, Dergunov, Kratochvíl

Ohlasy po utkání:

Duc Luan Truong (kapitán VSC Fatra Zlín): V prvním setu jsme začali nervózně, naštěstí jsme se z toho dostali, náskok Benátek jsme smazali a pak už jsme měli zápas pod kontrolou."

Přemysl Obdržálek (trenér VSC Fatra Zlín): „V prvním setu jsme byli zbytečně nervózní, což se projevilo na skóre. Od poloviny prvního setu až do konce jsme byli jasně lepším týmem a zaslouženě zvítězili. Pochvala všem hráčům, výborný výkon. Je to však pouze první krok, série bude ještě těžká."

Filip Křesťan (kapitán VK Benátky nad Jizerou): „S výjimkou začátku prvního setu, kdy jsme na soupeře zatlačili, jsme zbytek utkání nezvládli. Bohužel takto nemůžeme hrát."

Aleš Dittrich (trenér VK Benátky nad JIzerou): „Zápas jsme začali dobře, ale pak jsme vlastními chybami soupeři dali šanci, který zaslouženě vyhrál."

Popis utkání:

Utkání začali domácí nervózně, kupili chybu za chybou, naopak hostům se dařilo a postupně se vzdalovali a za stavu 5:9 donutili domácího trenéra Obdržálka k prvnímu oddechovému času. Mírný zvrat ve skóre přišel až za stavu 6:12, kdy domácí třemi body v řadě snížili na 9:12, na což reagovala hostující lavička oddechovým časem. Hráči Fatry se postupně uklidnili a za vyrovnaného stavu 15:15 vyčerpali hosté oba oddechové časy v tomto setu. Do koncovky šel domácí celek s mírným náskokem 22:20. Fatra si nakonec vybojovala tři setboly a proměnila druhý zkaženým podáním Durskeho.

Hráči Fatry povzbuzení vyhranou koncovkou začali druhý set výrazně lépe a za stavu 7:3 si hosté vybrali první oddechový čas. Domácí si i nadále udržovali 2-4bodový náskok a za stavu 15:11 vyčerpal hostující trenér Dittrich oba oddechové časy. Do koncovky setu šla Fatra s pohodlným náskokem 21:15. Po esu z podání Pokopce Benátky sice snížily na 21:18 a domácí trenér si vzal první oddechový čas, následně si však Fatra vybojovala šest setbolů a druhý proměnil Čechmánek důrazným útokem ze zóny III.

I ve třetím setu začali domácí lépe, od začátku vedli a za stavu 10:6 se pokusil hostující trenér hru svých hráčů živit oddechovým časem. Za stavu 12:6 hostující lavička udělala změnu na postu diagonálního hráče, místo Křesťana nastoupil Kratochvíl. Druhý oddech si Benátky vzaly za stavu 17:11. Fatra ale i nadále dominovala a před koncovkou si vybudovala luxusní desetibodový náskok, 22:12. Hned první mečbol domácí Zlín proměnil dvojblokem Čeketa/Čechmánek.

Autor: Ivan Dostál

VOLEJBAL BRNO – VK EURO SITEX PŘÍBRAM

V předkole play-off se potkali dva tabulkoví sousedé, Volejbal Brno a VK Euro Sitex Příbram. O jednu pozici lépe skončilo v dlouhodobé základní části Brno, a proto mělo domácí výhodu prvního utkání. V sezoně Brněnští Příbram dvakrát porazili a chtěli nato navázat i teď. Výhodu domácího prostředí Brno potvrdilo a zejména dobrým podáním si zajistili první bod v sérii.

Volejbal Brno – VK Euro Sitex Příbram 3:0 (25:18, 25:13, 25:18)

stav série 1:0

Rozhodčí: Možnár M., Buchar, T.

Počet diváků: 210

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Kovalchuk, Janků, Janečka, Zmrhal, Hrazdira, Crins, libero Kop.

Hosté: Rosenbaum, Böhm, Šábrt, Ureš, Duarte, Trojanowicz, libero Peterka. Střídali: Hulpach, Pereira

Ohlasy po utkání:

David Janků (kapitán Volejbal Brno): Dnešní utkání jsme měli pod kontrolou až na začátek prvního setu. Hosté nám dávali body často zadarmo, chybovali, my jsme to podpořili našim dobrým podáním.“

Ondřej Marek (trenér Volejbal Brno): „Splnili jsme roli favorita, byli jsme lepší na podání a útoku a zaslouženě máme první bod v sérii.“

Martin Böhm (kapitán VK Euro Sitex Příbram): „Brno hrálo svůj standard a my jsme vyhořeli.“

Petr Brom (trenér VK Euro Sitex Příbram): „Brno nás dostalo na servisu, speciálně naše libero. Smečaři se mu snažili pomáhat, ale pokud hosté dobře podali, my nepřihráli, tak se od toho odvíjelo vše. Nic nevzdáváme, čeká nás domácí utkání.“

Popis utkání:

Hostující Příbram začala utkání lépe, po esu a dvou blocích vedla 7:4. Za stavu 9:5 pro hosty zareagovalo Brno oddechovým časem. Ten domácím pomohl a dostali se soupeři na kontakt. V prostřední části hry Brno skóre otáčí ve svůj prospěch, zejména při podání Hrazdiry, a vedlo již 17:13. Příbram vypadala trochu odevzdaně, naopak domácí volejbalisté se po horším začátku rozjeli a závěr setu patřil jednoznačně jim, 25:18.

Druhý set začal vyrovnaně, oba týmy ztrátovaly Brno však při podání Janečky odskočilo na 10:7. Při následující rotaci pak navýšilo skóre již na 17:8 a hostující trenér Brom již neměl k dispozici oddechový čas. Set se snažil zdramatizovat Rosenbaum, kterému se povedlo podat třikrát, pak ale Brno opět pokračovalo ve své dominanci. Set nakonec skončil poměrem 25:13 pro domácí.

Třetí set začal také vyrovnaně, když už některé družstvo vedlo o dva body, pak náskok vzápětí ztratilo. První výraznější vedení měl brněnský celek opět při podání Janečky (14:10), na což hostující trenér reagoval oddechovým časem. Následně se dobrý podáním přidal Zmrhal a domácí měli opět pohodlný náskok. Pak brněnští hráči možná trochu polevili v koncentraci, kdy nechali Příbram dojet na dva body 18:16. Po oddechovém čase to ale bylo opět rozjeté Brno, které nakonec zvítězilo i v třetím setu (25:18) a v zápase 3:0.

Autor: Ján Namešanský

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018