14.3.2021

Dlouhá zápasová pauza před semifinále trenéra Jihostroje netěší

Jihostroj zvládl čtvrtfinálovou sérii v nejkratším možném čase. Jen dvakrát za celou sérii pustil Odolenu Vodu na 20 bodů v jednom setu. Trenér Dvořák si pochvaluje výkony svých svěřenců, ale starosti mu dělá dlouhá pauza. Jeho tým totiž bude čekat na semifinále až do 22. března 2021.

René Dvořák mohl díky jednoznačnému stavu série dát ve třetím zápase prostor i hráčům z lavičky. Atmosféru play-off tak okusil talentovaný nahrávač Ondřej Piskáček. „Já jsem naposledy nastoupil během Českého poháru. Vždycky, když mě trenér pošle na hřiště, tak se snažím vyhovět jeho pokynům a maximálně pomoct týmu. Samozřejmě jsem rád za každý míč, kdy můžu být na hřišti,“ říká teprve dvaadvacetiletý režisér hry, který se trpělivě učí od španělského špílmachra Miguela Ángela de Ama.

Své šance v play-off si velmi cení a pochvaluje si spolupráci s ostatními hráči, zejména univerzály. „Kluci jsou šikovní, takže souhra je dobrá. S Caseym Schoutenem se hraje výborně, pomáhá mi. I když mu třeba pošlu nepřesný balon, tak je schopný si ho dojít a ještě zasmečovat. Dokáže smečovat i míče, které by už spousta jiných hráčů jen lobovala,“ posílá pochvalu na adresu kanadského univerzála.

Kromě Ondřeje Piskáčka poslal kouč Dvořák do hry také smečaře Marka Zmrhala. I on se předvedl v dobrém světle. „Je třeba, aby bylo více hráčů v herním zápřahu. Mára Zmrhal se jeví na tréninku velmi dobře, takže jsem mu chtěl dát šanci. Nechtěl jsem ho ale vypustit úplně od začátku, abych mu to nedělal těžké. Nastoupil v druhém a třetím setu a hrál velmi dobře,“ říká trenér Jihostroje.

České Budějovice měly celou sérii pod kontrolou a sám René Dvořák byl překvapen, že jeho tým prošel čtvrtfinále bez ztráty setu. „Odolena Voda se mi zdála trochu vysílená předkolem. Kromě třetího utkání, kdy jsme občas kazili servisy, jsme podávali ve všech zápasech kvalitně. To byl hlavní klíč k úspěchu,“ hodnotí sérii šéf střídačky.

Kromě servisu zvládal Jihostroj také velmi dobře bránit a ve všech třech zápasech se rovněž mohl spolehnout na kvalitní útok. „Každý hráč plnil úkoly a všichni odvedli to svoje. Vyzdvihl bych Caseyho Schoutena, který nás podržel servisem na Odoleně Vodě, kde domácím hodně narušoval příjem,“ říká Dvořák, jenž i přes jednoznačné výsledky vidí čtvrtfinálovou sérii jako velmi přínosnou pro jeho svěřence.

Starosti mu však dělá dlouhá pauza. Jeho tým totiž bude muset čekat na semifinále až do 22. března. „Takhle dlouhá pauza není ideální. V této covidové době se může stát spousta nepříjemností. Druhá věc je, že vypadneme ze zápasového rytmu. Aspoň tedy můžeme doléčit některé bolístky a doufám, že nevzniknou nějaké další kvůli tomu, že budeme víc trénovat,“ snaží se najít pozitiva herního plánu. Během pauzy by rád odehrál přípravné zápasy proti některému z týmů, které si již také postup mezi nejlepší čtyři týmy extraligy vybojovaly.

Z dlouhé pauzy během vyřazovacích bojů nemá radost ani Ondřej Piskáček. „Těžko říct, jestli je lepší odpočívat nebo být rozehraný. Pro starší hráče je to výhodnější, protože mají čas na odpočinek. My mladší to bereme spíš tak, že bychom radši hráli, než jen trénovali,“ vysvětluje mladý nahrávač, který by si jako soupeře pro čtvrtfinále přál Liberec, v jehož dresu působil před příchodem do Jihostroje.

Přestože právě Liberec vyřadil Jihostroj v Českém poháru, rád by jej měl za soupeře v dalším kole play-off i trenér René Dvořák. „Mají zraněného prvního nahrávače Kovalčuka a na jejich hře to je znát. Myslím, že by to byla o něco příznivější varianta než Lvi Praha,“ říká.

O tom, kdo bude soupeřem Jihostroje v semifinále, rozhodne až pátý zápas čtvrtfinálové série mezi Libercem a Ostravou. Pokud postoupí liberecká Dukla, stane se soupeřem Jihostroje. V případě postupu Ostravy, narazí Jihostroj na pražské Lvy.

 

Autor: Matěj Mayer, foto Dan Kubát

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018