21.8.2023

Lvi Praha už zase makají, na reprezentanty si však musí počkat

Před téměř čtrnácti dny zahájili volejbaloví šampióni v Unyp areně přípravu na nadcházející ročník. K obhajobě titulu by je měl opět dovést argentinský trenér Juan Manuel Barrial. „Chceme vyhrát. Pokud se vám to podaří, myslíte už jen na jedno,“ usmál se Barrial a poté pozoroval, jak se jeho svěřenci vypořádají s nástrahami posilovny. „Většina kluků si byla vědoma, že i během volna musí makat. Příprava je nicméně základem sezony, takže i pro ně bude úvodní měsíc náročný,“ neskrýval 56letý kouč.

Trenére, jak jste se těšil na přípravu?

Úplně stejně, jako minulý rok. Jen podmínky mám jiné. Znám prostředí, hráče i soutěž. Už se nemusím adaptovat.

Změnil jste něco v přípravě?

Ne, jediné v čem se liší oproti loňsku, je to, že mnoho hráčů dorazí později. Sezona začíná až 14. října, což znamená, že bude mnohem delší.

Zaznamenal jste ve své vlasti ohlasy na zisk titulu?

Ano, vždyť šlo o první titul Lvů, což bylo pro klub velice důležité. Pomohlo mu to k mezinárodnímu zviditelnění. Lidé v našem okolí, přátelé, které máme po celém světě, nám gratulovali. Nejde ovšem jen o naši zásluhu, završili jsme mnoholetou práci našich předchůdců.

Co pro vás z odstupu znamená zlatá medaile?

Pokud se vrátím v čase, tak si vzpomenu, jak velká to pro mě byla výzva. Věděl jsem, že jsem jedním z prvních zahraničních trenérů v extralize. Tušil jsem, že mou práci všichni sledují. Také jsem si uvědomoval, že byli Lvi rok předtím druzí a posunout je už znamenalo jediné, vyhrát titul. Podařilo se nám dát dohromady úžasný tým. Nejdůležitější pro mě je, že v něm byli hráči šťastní. Trenér zůstává vždy v pozadí, byla to především jejich zásluha.

Jste spokojen s posilami?

Stoprocentně. Věřím tomu, že budeme mít znovu správně vyvážený tým. Blokař Pablo Crer má všechny předpoklady nahradit Valerije Toduu a hrát se stejným zanícením, jako on. Má obrovské zkušenosti a bude platný na hřišti i mimo něj. Smečař Oskar Madsen je velmi spolehlivý, mužstvu dodá jistotu i klid. Luis Elian Estrada má v sobě obrovský útočný potenciál. Věřím, že ho využijeme a ještě rozvineme. Nahrávač Stefan Thiel by měl odlehčit naší jedničce Jakubu Janouchovi. Bude to chtít důvěru a čas. Má ovšem všechny předpoklady, aby to dokázal.

Na Madsena a Estradu ale stále čekáte. Je to problém?

Nechybí nám jen oni, ale všichni reprezentanti. To je na naší přípravě nejobtížnější. Ti, co už u nás hráli, si jistě na systém rychle zvyknou, horší to bude s nováčky. Pro všechny to bude náročné po fyzické i mentální stránce. Než si vše sedne letos o něco déle potrvá.

Vypíchl byste nějaký bod přípravy, na který se těšíte?

Zmíním dva. Celoklubové soustředění v Litomyšli. Sejít se na jednom místě se Lvi a Lvicemi všech věkových kategorií, bylo loni velmi příjemné. A závěrečný turnaj v Chaumontu, kde se poměříme s celou řadou skvělých evropských týmů. Loni to bylo úžasné, ale přijeli jsme domů a prohráli úvodní kolo extraligy s Odolenou Vodou 0:3. To se letos nesmí opakovat.

Čeká vás i Liga mistrů. Dva soupeře, italskou Civitanovu a belgický Maaseik, už znáte. Co na ně říkate?

Civitanova je velkoklub, o její síle nemá cenu hovořit. Půjde o obrovského favorita naší skupiny. Maaseik považuji za šťastný los, mohli jsme dostat mnohem silnější tým. Jestli budeme hrát dobře, půjde o vyrovnané zápasy.

A cíle pro extraligu?

Chceme vyhrát. Pokud se vám to podaří, myslíte už jen na jedno. I přesto, že jsme vyměnili několik hráčů, budeme mít v sobě stále vítěznou mentalitu.

 

Autor: VK Lvi Praha – zdroj: René Machálek-sport.cz

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018