23.4.2023

Na jihu Čech začíná finále letošního ročníku UNIQA extraligy mužů

Vrchol letošní sezóny je tady. V pondělí v Českých Budějovicích vypukne boj o titul mistra ČR sezóny 2022/2023. Do finále překvapivě nepostoupil první ani druhý tým po základní části, ale ambiciózní Lvi Praha a po komplikované sezóně i Jihostroj České Budějovice. Do bojů o bronz vstupuje už v neděli Dukla Liberec v karlovarské „míčovce“.

Lvi Praha si po roce zopakují opět finálovou sérii, když v semifinále ve čtyřech zápasech přehráli největšího favorita a obhájce loňského prvenství z Karlových Varů. Pražští hráči ukázali, že během roku posbírali dost zkušeností, aby si mohli vyšlápnout na tým, který odehrál v CEV Champions League a CEV Cupu s nejlepšími evropskými týmy vítězná a vyrovnaná utkání. Na útoku lví muziku „tvrdí“ univerzál Casey Schouten a poslední posila Lvů, Brazilec Gabriel Pessoa, který se již zapracoval do základní šestky. Co je ale nejpotěšitelnější, že ve vyhrocených koncovkách hrají i naši mladí reprezentanti Jan Vodička a David Kollátor. „Že vítězná sestava se nemění, je jen pověra. Jsem rád, že naši mladí hráči potvrdili kvality, o kterých víme, ale ještě nejsem rozhodnutý, jak nastoupíme,“ říká argentinský trenér Lvů Juan Manuel Barrial. Lvi jsou asi mírným favoritem, ale už v minulosti se ukázalo, že se jim hraje lépe z pozice, kdy můžou překvapit. Uvidíme, jak se s touto novou rolí vyrovnají samotní hráči.

Jihostroj měl letos turbulentní sezónu. Na podzim měnil trenérské vedení a Vojtěch Zach musel ve velice krátké době přesvědčit tým, že jeho volejbalová filozofie je správná. V České poháru to ještě úplně nevyšlo, Jihostroj nestačil v semifinále na Karlovarsko, ale již koncem základní části bylo vidět, že konsolidace se Vojtovi Zachovi povedla a odměnou byl postup do letošního finále. Jihočeši vsadili na extrémně rychlou hru, která se velmi těžko brání. Rizikem je, že pokud se nedaří příjem, tak útočící hráči již tak efektivní nejsou. Jihostroj sází na bojovnost a „divoké“ domácí prostředí. „Jsme rádi, že finále začneme před našimi skvělými fanoušky, ale semifinále s Duklou se také zlomilo v Liberci a Lvi vyhráli ve Varech hned první zápas," uvažuje o výhodě domácího prostředí kapitán a libero Jihostroje Martin Kryštof. Právě českobudějovičtí fanoušci byli hnacím motorem v semifinále proti favorizované Dukle Liberec a sami hráči připustili, že to byl jeden z nejdůležitějších faktorů postupu do finále. Výhodou Jihočechů může také být i znalost jeho bývalých hráčů a nyní klíčových „lvů“, Valerie Toduy a Casey Schoutena. "Možná trochu může být výhoda, že Valerie a Caseyho známe, ale neřekl bych že to bude podstatné. Jednotlivci ve volejbalovém týmu jsou důležití, ale klíčové je, jak to ladí dohromady a jak tým dokáže využít individuální přednosti jednotlivých hráčů" říká trenér Jihostroje Vojtěch Zach.

Již v neděli začne série o bronz, kde se potkají týmy, které obsadili první a druhé místo po základní části. Trenéři Jiří Novák (Karlovarsko) a Martin Demar (Liberec) museli po semifinálovém zklamání hráče namotivovat, že ve hře je „ještě“ jedna medaile. Oba soupeři se již potkali ve finále Českého poháru, kde šťastnější byla Dukla. Nicméně Karlovarsko nechce letos zůstat bez medaile a je velmi těžké v tomto duelu něco predikovat.

Nadcházející zápasy:

neděle 23. dubna 2023 – o 3. místo

  • 18:00 VK ČEZ Karlovarsko – VK Dukla Jihostroj

pondělí 24. dubna - finále

  • 17:00 VK Jihostroj České Budějovice – VK Lvi Praha (přímý přenos ČT sport)

 

Finále se hraje na tři vítězná utkání, k zisku bronzových medailí stačí výhry dvě.

 

Autor: Jiří Carba, zdroj: sport.cz

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018