19.11.2022

Příbram se opět po měsíci raduje z vítězství, důležité body veze z Ostravy

V rámci 12. kola UNIQA volejbalové extraligy mužů 2022/23 došlo ke střetu týmů z konce průběžného pořadí, domácí Ostrava v souboji o důležité body hostila Příbram. Větší hlad po vítězství byl na straně hostujících Kocourů, kteří se tak po zasloužené výhře odpoutali z posledního místa extraligové tabulky. Vyrovnané utkání sehrály České Budějovice a Odolena Voda, koncovky setů však zvládl lépe domácí Jihostroj. Další zápasy přinesly výhry favoritů. Kladno přehrálo Beskydy, Liberec naplno bodoval na palubovce Zlína a Karlovarsko nezaváhalo v Benátkách nad Jizerou.

VK OSTRAVA – VK EURO SITEX PŘÍBRAM

Přímý souboj, který rozhodoval o tom, kdo zůstane na chvostě extraligové tabulky, rozhodla větší vůle po výhře hostující Příbrami. Ostravský tým sice v posledních kolech zdobila velká bojovnost, dnes se však do herní pohody vůbec nedostal. Příbram odskakovala hlavně v sériích, kdy byl na podání Daniel Rosenbaum. A po prohraném třetím setu si vzal příbramské otěže do rukou Martin Böhm a svým výkonem v něm prakticky rozhodl zápas.

VK Ostrava – VK Euro Sitex Příbram 1:3 (21:25, 23:25, 25:21, 24:26)

Rozhodčí: Grabovský Z., Kovář V.

Počet diváků: 150

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Muroň, Vašíček, Jarosinski, Polynski, Dvořák, Mazoch, libero Vancl. Střídali: Blazej, Tříska

Hosté: Trojanowicz, Rosenbaum, Böhm, Šábrt, Hulpach, Ureš F., libero Peterka. Střídali: Duarte, Araujo

Ohlasy po utkání:

Dominik Fořt (kapitán VK Ostrava): „Od nás to byl bázlivý výkon. Jako bychom se báli a čekali na soupeře, co udělá, místo toho, abychom hráli naši hru. Pořád jsme na něco čekali, ale ono to nepřišlo.“

Richard Vlkolinský (trenér VK Ostrava): „Jsem hodně zklamaný. Tak špatný herní projev nevidím ani na tréninku. Prohráli jsme totálně na herní projev. Nechci mluvit o problémech se zraněním hráčů, ale věková skladba hráčů, kteří nastoupili, tak se měla rvát, ale nervala se.“

Martin Böhm (kapitán VK Euro Sitex Příbram): „Toto vítězství jsme hodně potřebovali. Byl to poměrně vyrovnaný zápas, mohl vyhrát kdokoliv. My jsme možná malinko více chtěli a nyní doufám, že navážeme dalšími výhrami.“

Petr Brom (trenér VK Euro Sitex Příbram): „Chtěli jsme v Ostravě zkrátka vyhrát a to se povedlo. Hráči z toho mají radost, zkrátka to ubojovali. Chvílemi jsme sice měli výpadky, ale pomáhali jsme si servisem a dokázali jsme Ostravu ubránit.“

Popis utkání:

Hosté v úvodu utkání skvěle brání na síti a po zásahu Hulpacha vedou 3:6. Po dalším bodovém příspěvku Filipa Ureše přerušuje domácí trenér Vlkolinský zápas oddechovým časem (3:7). Čtvrtým bodovým blokem zvyšuje příbramský nahrávač Rosenbaum na 6:11. Při podání Muroně hosté chybují (8:11). Ostrava nehraje dobře a za stavu 8:13 střídá na postu nahrávače Vašíčka Blažej. Eso Rosenbauma posílá hostující Kocoury do šestibodového náskoku (8:14). Domácím nevychází zhola nic a po smeči Böhma prohrávají 9:16. Po bloku Jarosinského ztrácí domácí pět bodů (14:19). Po nevynucené chybě právě ostravského smečaře si jde Příbram pro zisk prvního setu (15:21). Ostrava odvrátí dva setboly, ale po útoku Mazocha mimo anténku vyhrávají první set hosté 21:25.

Po čitelném pokusu Blažeje hrát na druhou přes a bloku Trojanowicze vede Příbram v úvodu druhého setu 4:7. Ostrava snižuje po technické chybě soupeře na 6:7. Důrazný Jarosinski srovnává z dohrávky na 8:8. Po úspěšném útoku Polynského středem a důrazné dohrávce Dvořáka vede Ostrava 14:11. Série Jarosinského na podání se zastaví za stavu 16:11. Důrazný Hulpach snižuje na 17:14. Kocouři stahují náskok Ostravy. Duarte z pozice pipe upravuje na 18:16. Po bloku Šábrta je rozdíl již jen jednobodový (21:20). Vzápětí srovnává Duarte a do koncovky se jde za vyrovnaného stavu. Po špatné souhře Vašíčka s Dvořákem má blíže k výhře v druhém setu Příbram (22:23). Domácí za stavu 23:23 nezvládnou poslední dva útoky a prohrávají i druhý set, tentokrát 23:25.

Hosté, posíleni zvládnutou koncovkou druhého setu, vstupují raketově do třetí sady a při podání Rosenbauma vedou 0:4. Prapor Ostravy zvedá dvěma esy v řadě Jarosinski (4:4). Domácí začínají skvěle bránit na síti a po blocích Muroně a Dvořáka vedou 8:5. Přidává se také Vašíček a Ostrava stále drží náskok tří bodů (10:7). Příbram vyrábí nevynucené chyby, navíc Böhm útočí do pásky (14:10). Stejně jako v druhém setu si Ostrava vybojuje náskok pěti bodů (16:11). Rosenbaum snižuje dobrým podáním na 16:13. Vzápětí chybuje Jarosinski a začíná se opakovat scénář z druhého setu (16:14). Domácí chtějí oddálit konec zápasu. Čisté eso Polynského znamená stav 19:16. Po bloku Trojanowicze snižují Kocouři na 21:19. Hosté tentokrát obrat z druhého setu v koncovce nezopakují a zápas pokračuje pro výhře Ostravy ve třetím setu 25:21.

V úvodu čtvrtého setu vede přesněji útočící Příbram 4:6. Po doteku bloku sítě v podání hostujících hráčů srovnává Ostrava na 8:8. Po přímém bodu z podání Duarteho vede Příbram 11:13. Muroň se zavěsí do vzduchu a úspěšným blokem domácí ihned reagují a vyrovnávají. Kocouři nechtějí do pátého setu a po dohrávkách Hulpacha a Böhma mají k dobru tři body (14:17). Série hostů při podání Rosenbauma končí za stavu 14:18. V tu chvíli možná klíčový blok čtvrtého setu předvede před koncovkou hostující univerzál Hulpach (17:20). Domácí se nevzdávají a po bloku Muroně snižují na 20:21. Böhm s Hulpachem nasměrují svůj tým k důležitému vedení (20:23). Ostrava sice při podání Mazocha odvrátí tři mečboly (24:24), ale další dva body už Kocouři získají a vítězí 24:26.  

Autor: Martin Němec, foto Jaroslav Obsadný

KLADNO VOLEJBAL CZ – BLACK VOLLEY BESKYDY

Začátek tradiční Movember game rozhodně nevypadal jako svátek kladenského volejbalu.  Než se Orli stačili rozkoukat, prohrávali 0:1 a každému na mysli již přicházeli předešlé tie-breakové maratóny. Naštěstí se Kladenští dostali do rytmu na podání a i díky střídajícímu Tomáši Hýskému již v následujících třech setech nedopustili žádné překvapení.

Kladno volejbal cz – Black Volley Beskydy 3:1 (19:25, 25:19, 25:19, 25:18)

Rozhodčí: Činátl, Rychlík

Počet diváků: 428

Sestavy (od zóny I):

Domácí: van Solkema, Grozer, Kyjanica, Platačs, Kraffer, Špulák, libero Seppӓnen. Střídali: Hýský, Fortuník, Andersen

Hosté: Olmedo, Provazník, Koloušek, Goncalves, Perry, Motyčka, libero Jelen. Střídali: Komorowski, Struška, Malík, Mišek

Ohlasy po utkání:

Jiří Kraffer (kapitán Kladno volejbal cz): „Musíme být určitě rádi za tři body. Nějakou domácí výhru za tři body jsme potřebovali jako sůl. Jsem rád, že jsme to zvládli a nehráli jsme další pětisetový zápas. Po našem rozpačitém začátku se extrémně povedlo střídání Tomáše Hýského, který přinesl na hřiště pohodu a energii, a to nám prospělo a byl to hlavní faktor, proč jsme zápas otočili. Ve zbývajících setech jsme ukázali naši kvalitu a hráli jsme zhruba to, co umíme. První set nebyl odrazem toho, jak jsme schopni hrát.“

Milan Fortuník (trenér Kladno volejbal cz): „Na to, že hrajeme s takovým množstvím nevynucených chyb, jsou tři body doma zlaté.“

Jakub Motyčka (kapitán Black Volley Beskydy): „V prvním setu se domácí hodně rozkoukávali a my jsme toho využili a podařilo se nám urvat set. Potom se Kladno dostalo do servisu a řekl bych, že pak už byl zápas jenom o něm. Domácí nás tlačili a my jsme se s tím nedokázali vyrovnat. Zaslouženě zůstaly bohužel tři body doma.“

Michal Provazník (trenér Black Volley Beskydy): „V prvním setu se nám podařilo zatlačit domácí servisem. Bohužel ve druhém, kdy na hřiště přišel Hýský, už jsme nenašli hráče, přes kterého bychom se dokázali na servise prosadit, a naše hra šla postupně dolu. Domácí se zvedli, dobře podávali a zaslouženě vyhráli.“

Popis utkání:

Domácí nastoupili v sestavě s Niklasem Seppӓnenem na postu libera, kde zaskakoval za indisponovaného Tomáše Kunce. Na soupise se již neobjevil Ivan Zvicer, který po vzájemné dohodě ukončil účinkování v klubu.

Orli se nestačili ani rozkoukat a vinou vlastních chyb a výborného podání blokaře Goncalvese prohrávali 8:16. Ani tradiční dvojstřídání Fortuník, Hýský soupeře nezastavilo a Kladenští i přes korekci skóre ztratili úvodní sadu 19:25.

V druhém setu vzala lavička domácích za stavu 6:9 time-out a následně vystřídala nevýrazného Grozera za Tomáše Hýského. Jeho příchod byl potřebným impulsem, aby se tým zkonsolidoval. Tři Hýského bodové útoky, Kyjanicův blok a Špulákovo eso dostaly rázem Orly do vedení, které do konce setu neztratili a vyrovnali zápas na 1:1.

Třetí sadu začal stylově Špulák dvěma esy. Dva bodové útoky Kraffera znamenaly v polovině setu vedené 13:10 a trenér hostů Provazník si bral time-out. Ani ten kladenské volejbalisty nezpomalil a vypracovali si až šestibodový náskok, který jim zaručil, aby poklidně dokráčeli k výhře a vedení 2:1.

Poslední set se podobal dvěma předchozím, i když Beskydy nepůsobily odevzdaným dojmem, kvality domácích nakonec převážily. Kladno tak vyhrálo za tři body, které mu zaručily návrat na čtvrtou příčku UNIQA extraligy.

Autor: Michaela Doležalová, foto Andrea Jarošíková

VSC FATRA ZLÍN - VK DUKLA LIBEREC

Dukla je letos úplně jiný tým než v minulých sezónách. Samozřejmě i domácí Fatra se letos prezentuje lepšími výkony než v uplynulých ročnících, proto byli hosté jasným favoritem dnešního duelu. Favorit z Liberce prokázal své kvality a bezpečně uhájil své druhé místo v letošním ročníku UNIQA extraligy mužů.

VSC Fatra Zlín - VK Dukla Liberec 1:3 (26:24, 20:25, 21:25, 15:25)

Rozhodčí: Možnár, Spáčil

Počet diváků: 425

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Truong, Kozak, Gálík, Římal, Toman, Pražák, libera Viceník, Vodička. Střídali: Adamec, Čeketa, Šulc

Hosté: Veselý, Ticháček, Lux, Nikačevič, Gavenda, Demar, libero Maar. Střídali: Staněk, Diaz Gomez

Ohlasy po utkání:

Duc Luan Truong (kapitán VSC Fatra Zlín): Škoda, že jsme nebyli úspěšnější. Začali jsme dobře, Liberec nebyl ve své kůži, pak se zlepšil, ale my jsme toho nedokázali využít."

Přemysl Obdržálek (trenér VSC Fatra Zlín): „Dnes nás soupeř přehrál servisem a obranou na síti. Blahopřeji mu k vítězství."

Lukáš Ticháček (kapitán VK Dukla Liberec): „Jsem rád za tři body, ve Zlíně je to vždy velmi těžké, takže beru ty tři body."

Martin Demar (trenér VK Dukla Liberec): „Byl to pro nás těžký zápas, Fatra hrála dobře, my jsme si to ztížili prohrou v prvním setu. Pak jsme se zlepšili, dělali jsme míň chyb, a proto jsme utkání zvládli."

Popis utkání:

Utkání začalo velmi vyrovnaně. Až do stavu 9:9 oba týmy bezchybně ztrátovaly. Následně se hosté ujali vedení (9:11), avšak po rychlém obratu domácích na 14:13 si lavička Dukly vzala první oddechový čas. Fatra si nadále udržovala mírné vedené a za stavu 22:19 měl trenér Demar vybrány oba oddechové časy. Dukla snížila na 22:21 a trenér Obdržálek sáhl po prvním oddechovém čase. V dramatické koncovce nejprve domácí promarnili dva setboly, aby pak třetí využili blokem Gálíka a vyhráli první set 26:24.

Domácí povzbuzení vítěznou koncovkou prvního setu se rychle ujali vedení 6:3. Hostující lavička reagovala posílením útočné síly a poslala na kurt Gomeze. Střídání se vydařilo a po obratu na 7:8 si domácí trenér vzal první oddechový čas. Volejbalisté Liberce však již byli pánem situace a postupně náskok zvyšovali, do koncovky šli ve vedení 16:22 a vypracovali si sedm setbolů. Při podání Truonga Fatra ještě čtyři odvrátila, pátý proměnil útokem domácí Gálík do autu, 20:25.

Do třetího setu udělal trenér Obdržálek změnu na postu univerzálního hráče. Místo Římala poslal na kurt Čeketu. Tentokrát však byli na koni hosté a ihned se ujali vedení (1:4), na což domácí lavička reagovala prvním oddechovým časem. Hráči Dukly i nadále zvyšovali svůj náskok. Za stavu 8:14 si vybrali domácí druhý oddechový čas. Do koncovky šla Dukla s náskokem 17:21. Hráči Fatry se však s tím nehodlali smířit a snížili na 21:22. Závěr setu si zkušený tým Liberce pohlídal a vítězstvím 21:25 se ujal vedení 1:2 na sety.

Čtvrtý set si velezkušený tým Dukly Liberec již v pohodě dohrál. Mladý domácí tým sice set nevypustil, bojoval, ale na rozjetý tým hostů již nenašel žádnou zbraň, pouze v samém začátku se ujal vedení 3:1. Od stavu 4:4 to byli již jenom hosté z Liberce, kteří udávali tempo hry a z devíti mečbolů proměnili hned ten první.

Autor: Ivan Dostál

VK JIHOSTROJ ČESKÉ BUDĚJOVICE – AERO ODOLENA VODA

Utkání o třetí místo na jihu Čech znamenalo kvalitní volejbalovou podívanou. Celý zápas byl vyrovnaný, ale koncovku zvládl vždy lépe Jihostroj i díky lepšímu servisu v domácím prostředí. České Budějovice ovládly všechny tři sety stejným výsledkem 25:22 a díky vítězství 3:0 se udržely na třetím místě extraligové tabulky.

VK Jihostroj České Budějovice – AERO Odolena Voda 3:0 (25:22, 25:22, 25:22)

Rozhodčí: Dmejchal M., Krtička J.

Počet diváků: 946

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Polák, Giraudo, Licek, Ondrovič, van Schie, Stoilovič, libero Kryštof.

Hosté: Svoboda, Carmody, Hladík, Šulc, Horák, Chancy, libero Ježek. Střídali: Chevalier, Ferraro

Ohlasy po utkání:

Martin Kryštof (kapitán VK Jihostroj České Budějovice): Pro nás ohromně těžký zápas. Odolka hrála skvěle a držela s námi krok. V prvním dvou setech jsme si stejně jako v pár posledních zápasech pomohli skvělým servisem. Malinko jsme z něj vypadli ve třetím setu, nicméně naštěstí máme v kádru Licouna, který na konci vytáhl dva nebo tři úžasné servisy, a tím to zavřel.“

Vojtěch Zach (trenér VK Jihostroj České Budějovice): „Odolka s námi dokázala držet krok a hrála dobře. Zaslouženě je v tabulce v popředí. Z naší strany to bylo trochu nervózní a zabržděné. Příště musíme být na tyto zápasy více uvolnění. Byla to taktická bitva, kterou jsme nakonec ubojovali díky lepšímu servisu v domácí hale.“

Marek Šulc (kapitán AERO Odolena Voda): Myslím, že jsme nepředvedli vůbec špatný výkon, ale celý zápas nám Jihostroj nenechal vydechnout. Pořád jsme byli pod tlakem soupeřova servisu a oni navíc dobře přihrávali. V koncovce nám vždy dali buď eso, nebo my jsme nesložili. Díky tomu domácí vyhráli. Gratuluju soupeři, který po zásluze vyhrál.“

Marcin Krys (trenér AERO Odolena Voda): „Myslím si, že se střetly dva kvalitní týmy. Rozdíl byl na servisu a příjmu. Tyto dvě činnosti nakonec rozhodly o výsledku.“

Popis utkání:

Jihostroj má v této sezoně při domácích zápasech často horší vstupy do prvního setu. Utkání proti těžkému soupeři AERO Odolena Voda se však vymykalo. Českobudějovičtí nastoupili povzbuzení úspěchem v evropském Poháru CEV a na jejich hře bylo vidět zvýšené sebevědomí. Tvrdým servisem hrozil Giraudo, ale hosté se také několikrát ukázali ve výborném světle. Koncovku prvního setu zvládli lépe domácí – 25:22. České Budějovice ovládly první set, ale Odolena Voda zároveň ukázala svou kvalitu.

V druhém setu byli hosté opět nebezpeční – zejména Svoboda a Hladík zlobili obranu domácího Jihostroje. Jenže Jihočechům se dařilo na bloku i servisu a díky tradičně skvělé domácí kulise byli v laufu. Koncovka setu bylo opět vyrovnaná. Sporný balon rozhodčí odpískali ve prospěch domácích, kteří odskočili na 24:22 a zvládli vyhrát i druhou sadu.

Ve třetím setu už AERO muselo vsadit vše na jednu kartu. Vidět byl opět Svoboda, který byl u několika pěkných akcí Odoleny Vody. Jihostroji šel však lépe servis a s velkou formou se v tomto utkání potkal Licek, který si připsal hned patnáct bodů. Utkání dospělo opět do vyrovnané koncovky, v ní ale právě Licek zařídil díky skvělému servisu vítězství Jihostroje. Odolena Voda předvedla na jihu Čech kvalitní výkon, za který se nemusí stydět. Vyšší kvalita však byla na straně domácího celku, který vyhrál 3:0.

Autor: Matěj Mayer, foto Dan Kubát

VK BENÁTKY NAD JIZEROU – VK ČEZ KARLOVARSKO

Před týdnem dokázaly Benátky v NIBE Aréně přehrát za tři body VK Ostrava, ale dnes ji čekal soupeř velmi silný a zkušený, účastník CEV Champions League, VK Karlovarsko. Karlovarsko v týdnu vybojovalo na domácí palubovce set s italským velkoklubem Trentino Volley a s tříbodovým náskokem vede po 11. kolech UNIQA Extraligu mužů před Duklou Liberec. Navíc Karlovarsko trénuje zkušený reprezentační trenér Jiří Novák. Vše dnes tedy nasvědčovalo tomu, že hosté byli jasným favoritem. Přesto úvod utkání patřil Benátkám, které se dokázaly dostat až do čtyřbodového vedení (9:5). Ještě za stavu 15:13 měly více ze hry domácí volejbalisté, ale koncovku zvládlo velice dobře Karlovarsko. Druhý set patři jednoznačně hostům a ve třetím se rozhodovalo až úplně v samotné koncovce, kde Karlovarsko prohospodařilo vysoký bodový náskok (15:21) a nakonec zvítězilo nejtěsnějším rozdílem dvou míčů a z Benátek si odváží plný počet bodů za výhru 0:3 na sety.

VK Benátky nad Jizerou - VK ČEZ Karlovarsko 0:3 (18:25, 15:25, 23:25)

Rozhodčí: Tomáš Buchar, Emil Velinov, čároví Petr Farář, Vladimír Horbowyj, delegát Jan Večeřa

Počet diváků: 350

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Kamil Durski, Patrik Pokopec, Martin Hudák, Filip Křesťan, Matěj Koranda, Conal Tain McAinsh libero Michal Kotek. Střídali: Oleksandr Dergulov, Matouš Kratochvíl, Pavel Švandrlík, Martin Fikar

Hosté: Martti Juhkami, James Wier, Wessel Keemink, Jakub Ihnát, Vojtěch Patočka, Patrik Lamanec, libera Daniel Pfeffer, Martin Kočka. Střídali: Jan Kasan, Matěj Pastrňák, Kewin Sasak

Ohlasy po utkání:

Filip Křesťan (kapitán VK Benátek nad Jizerou): Začátek zápasu jsme začali velmi dobře, nezalekli jsme se soupeře, tlačili jsme na sevisu a poměrně lehce jsme se dostali do vedení. Bohužel nás Karlovarsko bodově dotáhlo na těch našich činnostech, které nás občas trápí. Ale nemyslím si, že to dnes bylo o servisu, spíš to bylo o útoku. Druhý set jsme úplně odešli na útoku a s takovouto kvalitní obranou Karlovarska se potom hraje těžko. Třetí set jsme se relativně drželi, bylo to o pár chybách, které se v koncovce sečetly. Gratuluji Karlovarsku, my se teď musíme soustředit na příští týden, kdy jedeme do Beskyd, kde bychom potřebovali zvítězit.“

Aleš Dittrich (trenér VK Benátek nad Jizerou): „Utkání jsme začali dobře, bohužel jsme nevydrželi. Soupeř nás přehrával, chvílemi jsme nebyli schopni utkání odútočit.“

Daniel Pfeffer (kapitán VK ČEZ Karlovarsko): Začali jsme ospale a přesně naopak, než jsme si řekli před utkáním. Prostě žádný tým nejde podcenit, speciálně Benátky, které tu ligu začaly velmi dobře, celou tu první půlku hrají výborný volejbal. Nemůžeme si dovolit povolit ani na chvíli. Potom jsme naštěstí začali hrát a ten zápas jsme drželi ve své režii. Jsem rád, že si mohli zahrát i kluci, kteří delší dobu nehrají, že jsme sestavu mohli trochu protočit.“

Jiří Novák (trenér VK ČEZ Karlovarsko):„Těžký rozjezd. I když jsme se na to upozorňovali, tak to nastavení nebylo adekvátní tomu soupeři. Potom jsme se rozjeli a dá se říct, že jsme to nějak dohráli. Já jsem rád za tři body, vždycky to je složité po těch big zápasech Champions League se koncentrovat, ale zvládli jsme to a gratuluji klukům.“

Popis utkání:

Utkání nám začíná pro domácí velmi příjemně. Čistým esem Kamil Durski zaznamenává první bod a když hosté dvakrát v řadě chybují na útoku, Benátky vedou 4:0. Hosté mírně snížili náskok (2:4), ale Martin Hudák hned zase zvyšuje blokem na 7:2 a trenér hostí Jiří Novák si žádá první oddechový čas. Po time se obraz hry nemění. Až esem Vojtěcha Patočky snižují hosté na 9:7, následný útok Benátek do autu a neúspěšný blok znamená vyrovnání na 9:9. Dvoubodové vedení na stranu Benátek přináší úspěšným blokem Martin Hudák (12:10). Při podání se dvěma esy prosazuje Wessel Keemink a hosté jsou poprvé v dnešním utkání ve vedení (15:16 – time domácí).  Eso Martina Hudáka znamená vyrovnání (17:17). Krásně provedený technický míč dovoluje hostům opětovný odskok na rozdíl dvou bodů (17:19 – time domácí).  Po time Karlovarsko při chytře umístěném podání Jakuba Ihnáta zvyšuje svůj náskok až do stavu 17:22. Získaný náskok si Karlovarsko již nenechalo vzít a za stavu 18:25 ukončuje první sadu dobře postaveným blokem James Wier a hosté jsou ve vedení 0:1 na sety.

První dvoubodové vedení v druhém setu zaznamenávají Benátky po tvrdém útoku Filipa Křesťana za stavu 4:2, ale již za stavu 4:4 máme vyrovnáno. Dvoubodové vedení na straně hostí na sebe nenechalo dlouho čekat. Podání Jakuba Ihnáta dnes Benátky trápí a hosté se ujímají vedení 4:7 – time Benátky.  I když mají domácí kvalitní příjem, nemohou se prosadit na útoku. Ani výborný obranný fotbalový zákrok v poli Benátkám nepomáhá zastavit rozjeté Karlovarsko a rozdíl narůstá na stav 7:13. Za tohoto stavu si bere oddechový čas trenér Benátek Aleš Dittrich. Domácí hráči houževnatě bojují, Karlovarsko ale míří k cíli druhé sady (8:17). Řada zkažených podání na straně Benátek usnadňuje tuto cestu hráčům Karlovarska, a když se k tomu přidávají další chyby na straně domácích i na útoku, nenechává na sebe setbol druhé sady dlouho čekat (15:24 – tvrdá smeč Patrik Lamanec). Hned první setbol je proměněn útokem benáteckého hráče do autu.

Po vyrovnaném úvodu třetího setu se esem Kamila Durskiho Benátky poprvé dostaly do nepatrného vedení (7:6 – eso Kamil Durski). Hosté rychle vyrovnávají a opět přebírají vedení po důrazu na útoku Jakuba Ihnáta (8:7). Po bloku Patrika Lamance již hosté vedou o dva body a začínají mít více ze hry (9:11). Obraz hry se nemění až do stavu 12:15, kdy esem Martti Juhkami posouvá Karlovarsko k vedení o tři body. Tento rozdíl nutí domácího trenéra Aleše Dittricha k výběru oddechového času. Stav na ukazateli se mění hned po skončení time, když stejný hráč zaznamenává další eso po lajně a s domácími to nevypadá vůbec dobře (12:16). Čtyřbodové vedení hostům udržuje hlavní rozhodčí červenou kartou, kterou viděl Martin Hudák za emoce (13:17). Hosté využívají chybující domácí hráče na útoku k navýšení svého náskoku, a když si Jakub Ihnát připisuje další eso v utkání, Karlovarsko vede 15:21. Domácí hráči se ale nevzdávají a při podání svého kapitána Filipa Křesťana se přibližují na pouhé dva body (19:21 – blok Conal Tain McAinsh). Na rozdíl pouhého bodu se domácí volejbalisté přiblížili po diagonálním útoku Patrika Lamance do autu a trenér Jiří Novák rychle žádá další oddechový čas (22:23). První mečbol utkání získávají hosté útokem středem (22:24 - James Wier), ten se Benátkám po dlouhé a krásné hře podařilo odvrátit, to se prosadil přes dvojblok hostů Filip Křesťan. Druhý si již hosté pohlídali a zápas ukončil Patrik Lamanec svým úspěšným patnáctým bodem v utkání a hosté vítězí bez ztráty jediného setu 0:3.

Autor: Zdeněk ŠOLC, foto František Stýblo

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Nuvali (PHI)

finále: Oliva / Kurka – Buytrago / Varga (PHI) 2:1 (16:21, 21:16, 15:13) semifinále: Mermer / Sacit (TUR) – Oliva / Kurka 0:2 (20:22, 17:21)

 
Baráž o extraligu

muži: SKV Ústí nad Labem – TJ Sokol Dobřichovice 1:3 (25:21, 5:25, 24:26, 21:25) stav série 0:1   ženy: TJ Sokol Šternberk – VK Madeta České...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018