14.8.2023

Téměř kompletní kádr Jihostroje odstartoval přípravu na novou sezónu

Před týdnem začala pro volejbalisty Jihostroje oficiálně sezona 2023/24. Značně obměněný kádr s kompletně novým realizačním týmem začal úvodní den hned dvěma tréninky – ráno v posilovně a odpoledne už se hráči rovnou seznamovali s míčem ve Sportovní hale.

Začátek přípravy probíhá tradičně pod vedením kondičního trenéra v českobudějovickém Bcross Gymu. „Pro nás je to letos specifické v tom, že máme spoustu nových hráčů. Potřebovali jsme je vidět a zjistit, jak se cítí nebo jestli mají nějaká zdravotní omezení. Také jsme chtěli mít představu, s jakými zátěžemi jsou schopni pracovat. Podle toho pak budeme individualizovat jejich programy,“ vysvětluje Jakub Kalus, který se stará o kondiční přípravu Jihostroje už pátou sezonu.

Zpočátku má tým nastavený program, který má za cíl vytvořit pro hráče základ, ze kterého budou moci přejít ke smečování. „Příprava je dlouhá, takže zatím nebudeme skákat ani testovat maximální výkony. Myslím, že budeme čerpat z kvalitního základu. Silově je na tom tým velmi dobře. Více ale uvidíme, až přejdeme do cviků s větší zátěží, které jsou na bázi výskoku,“ říká kondiční trenér českobudějovických volejbalistů.

Oproti předchozímu roku hráči nepodstoupili hned první den testování v posilovně. „Nechali jsme si testy až na čtvrtý pátý tréninkový týden. Do testování bychom chtěli zapojit speciální silové platformy, díky kterým budeme měřit výšku výskoku, reaktivní vlastnosti, maximální sílu nohou ramene, kotníku. Takže testování bude obsáhlé a nechtěli jsme s ním začínat hned první týden, abychom hráče zbytečně nepřetáhli,“ uvědomuje si.

Na rozdíl od předchozích let se Jihostroj sešel už na začátku přípravy v téměř kompletním složení. Ze třinácti hráčů základního kádru bylo hned první den připraveno jedenáct bojovníků, během prvního týdne sestavu rozšířil i Michael Kovařík - libero, které bylo s českou reprezentací. „Čekáme ještě na univerzála Alejandro Gonzáleze, který je s národním týmem Kuby a měl by se připojit během září,“ odhaluje Jakub Kalus.

Změnou oproti předchozím sezonám je také to, že tým hned první tréninkový den absolvoval klasický volejbalový trénink s míči ve Sportovní hale. „Je to ale specifické v tom, že ani v posilovně ani v hale ještě nebudeme skákat. Takže kluci se budou spíš seznamovat s míčem pomocí her nebo přihrávačských drilů. Myslím si, že je to správní krok a pro hráče benefit,“ myslí si Kalus.

Volejbalisté Jihostroje budou během přípravy kromě Bcross Gymu a Sportovní haly využívat také plavecký bazén a dojít by mělo i na tradiční zpestření letní přípravy v podobě výstupů na Kleť. Už za měsíc začne Jihostroj s přípravnými zápasy na sezonu 2023/24.

 

Autor: Matěj Mayer

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018