15.4.2016

VIDEO: Budějovice v pátém utkání přejely Brno a vynutily si pokračování série!

Podle představ vyšlo českobudějovickým volejbalistům páté semifinálové utkání proti Brnu. S navrátilcem Martinem Kryštofem podal Jihostroj excelentní výkon a zvítězil zcela jasně ve třech setech. Série tak bude pokračovat v pondělí na jihu Moravy.

VK České Budějovice - Volejbal Brno 3:0 (25:14, 25:19, 25:23) - Stav série: 2:3.

Rozhodčí: Hudík - Kovář

Počet diváků: 1.417

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Polák, Habr, Fila, Mach, Maciel, Michálek, libero Kryštof. Střídali: Červinka a Tibitanzl. Trenér: Jan Svoboda.

Hosté: Haník, Hrazdira, Pražák, Andrianov, Sucharev, Klapal, libero: Castello. Střídali: Licek, Muroň, Goodell, Zmrhal a Smrčina.Trenér: Ondřej Marek.

Vyjádření:

Domácí:

Filip Habr (kapitán VK České Budějovice): "Bomba! Takhle to má vypadat. Nebudu už rozebírat, co bylo, nebo nebylo. Teď nás čeká nejtěžší zápas sezony, možná nejtěžší zápas několika předchozích sezon. Moc si přeji, abychom se sem vrátili na sedmý zápas. To by bylo skvělé!"

Jan Svoboda (trenér VK České Budějovice): "Hrajeme tak, jak jsme tu sérii začali. Proto jsem spokojený. Tohle je odpověď pro ty škarohlídy, jestli dělá volejbal jeden člověk. Samozřejmě, že dělá."

Hosté:

Michal Hrazdira (kapitán Volejbal Brno): "Budějovice velmi dobře v obraně, podpořené výborným univerzálem. My jsme nepodávali tak, jak bychom chtěli. Udělali jsme pár hloupých chyb."

Ondřej Marek (trenér Volejbal Brno): "Gratuluji Budějovicím k výhře. Udělaly minimum chyb, my jsme nedokázali vůbec škodit servisem. Honza Svoboda udělal geniální tah, když si rozehrál všechny smečaře na postu libera. Bezvadně je vyzkoušel. Konečně budějovičtí kluci přestali brečet na nepřízeň osudu a začali hrát volejbal. Mají dost reprezentantů a myslím, že z jejich strany je to zbytečné. Těšíme se do Brna."

Popis utkání:

Návrat Martina Kryštofa na palubovku v pátém semifinálovém utkání byl znát od začátku. Jihostroj získal potřebný klid a skvěle se prezentoval především na síti, kde se bloky zaskvěli Polák a Maciel. Trenér Ondřej Marek si tak za nepříznivého stavu 3:7 vyžádal oddechový čas. Domácím se dařilo také na servisu, což potvrdil kapitán Filip Habr, jenž soupeře nachytal na švestkách a navýšil esem rozdíl už na šest bodů. Jihomoravané tak znovu chtěli pauzu. Do technického time-outu navíc přivedla černobílé vynikající rozehra, při které se povedlo zablokovat Brno hned čtyřikrát. Posledním, kdo se dotkl míče, byl při jednobloku Maciel a zařídil tak stav 16:8. Evidentně zaskočený soupeř nevěděl, co hrát, a nepomohlo tomu ani střídání nahrávačů. Mladík Licek nezměnil rytmus hry svého týmu a nedokázal zastavit rozjetou ofenzivu domácích. Ti ve velké pohodě dokráčeli k zisku první sady poměrem 25:14 a ukázali, že ještě nechtějí sérii končit.

Začátek druhého dějství sice lépe vyšel Brnu, nicméně černobílí v důležitý moment zatlačili na servisu a smazali dvoubodovou ztrátu. Přestože se před technickým time-outem do stejného trháku ještě hosté jednou dostali, špatný příjem je stál vedení. To získal Jihostroj na svou stranu, skóre bylo 8:7. A po návratu na taraflex potvrdil zlepšenou obranu na síti parádními bloky Fily a Habra navýšil stav na 13:8. Jihomoravský celek tak poslal dolů Suchareva a nahradil ho Muroněm. Možná právě to ještě nabudilo jeho spoluhráče, ale ti začali bojovat na krev a důkazem byla výměna za stavu 15:12 pro České Budějovice, kdy Castello vytahoval míč až za reklamními panely. Přesto však nezabránil ztrátě, protože do neseskupené šestice přesně zaútočil Maciel. O chvíli později přidal Mach další bod milimetrovým esem a skóre bylo 18:13. Hosté ale ještě nechtěli říct poslední slovo a před koncovkou dokázali snížit na 18:20, jenže bloky Jihočechů byly prozatím v duelu takřka neprostupné a donutily za stavu 22:18 pro černobílé vzít kouče Marka oddechový čas. Zvratu však nedokázal zabránit a druhou část tak mohl Habr zakončit stylově - esem!

Brněnští mohli být spokojeni s nástupem do třetí sady, před Českými Budějovicemi si dokázali vytvořit tříbodový náskok a vypadalo to, že Jihostroj rozhodili především na příjmu. Sportovní hala ale burácela a pomohla dotlačit své favority do stavu 11:11, po kterém přišla blokařská paráda Radka Macha, jenž zvrátil vývoj na 13:11 pro svůj tým. Hned nato ještě zastavil útok hostů Maciel a parta kolem Michala Hrazdiry ztrácela půdu pod nohama. Jenže domácí brzo slevili ze svého špičkového výkonu a ještě nabídli Brnu příležitost. To díky dobrému servisu dokázalo otočit na 20:19 a domácím fanouškům pořádně zatrnulo. Jihočeši ale nechtěli pokračovat v souboji, včas přepnuli na vyšší obrátky a dotáhli zápas do vítězného konce. Vrátili tak sérii do jihomoravské metropole. 

 

Autor: Lukáš Dvořák, foto a video: Mgr. Michal Mezera

Krátké zprávyArchiv
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

Perušič / Schweiner – van de Velde / Immers (NED) 0:2 (21:23, 21:19), Perušič / Schweiner - George / Andre (BRA) 2:0 (21:17, 21:16)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018