24.1.2023

Hráčské změny v kádru olomouckých vysokoškolaček a Sokola Šternberk

Zajímavou posilu před vrcholícími boji v UNIQA volejbalové  extralize žen 2022/23 a Chance Českém poháru 2022/23 hlásí volejbalistky Univerzity Palackého Olomouc. K jejich týmu se minimálně do konce sezony připojila chorvatská univerzálka Barbara Đapić. Brzy osmadvacetiletá, 193 centimetrů vysoká hráčka přichází na Hanou z italského Sassuola působícího v Serii A2, vyzkoušela si však už i italskou elitní soutěž v dresu Chieri. V kádru vysokoškolaček se přitom v posledních týdnech nejedná o jedinou změnu. K obměnám v družstvu sáhl i nedaleký Sokol Šternberk.

Naše sportovní cíle pro tuto sezonu zůstávají nezměněné, tedy bojovat o medaile v extralize i domácím poháru. Proto jsme nemohli nezaznamenat posilování většiny našich konkurentů na předních příčkách tabulky a také si nevšimnout naší vlastní kolísavé formy zejména po nucené absenci Zuzky Šepeľové kvůli zranění. Když se naskytla příležitost angažovat tak kvalitní hráčku s velkými zkušenostmi z předních soutěží, váhali jsme jen chvíli. Sportovní ambice však nakonec převážily nad finančními náklady, které to samozřejmě s sebou přináší,“ zmiňuje předseda VK UP Olomouc Jiří Zemánek.

Barbara Đapić má vedle letošního angažmá v Sassuolu za sebou mimo jiné také švýcarský mistrovský titul s týmem Viteos NUC z loňské sezony či postup do italské A1 s klubem Vallefoglia. Prestižní nejvyšší soutěž na Apeninském poloostrově si zahrála v sezoně 2018/2019 v dresu Reale Mutua Fenera Chieri. „Dosavadní průběh sezony nám ukázal naše limity, když nám zejména chyběla na jedné z našich krajních pozic výška a razance úderu. Dohodli jsme se proto s Barbarou, která v jejím dosavadním angažmá postrádala dostatečné herní vytížení, a po týdenním testu u nás jsme si plácli. Věřím, že hráčka s takovými zkušenostmi, potenciálem a charakterem bude přínosem pro náš tréninkový proces i nadcházející těžké zápasy. A že naše spolupráce může být prospěšná pro obě strany,“ popisuje zrod velmi zajímavého příchodu trenér vysokoškolaček Martin Hroch.

Vedle zranění Šepeľové z evropského pohárového zápasu se olomoucký tým musel ihned poté na sklonku loňského roku vyrovnat i s druhou ztrátou - očekávaný přírůstek do rodiny oznámila o jen dva dny později Denisa Kulová alternující na liberu s Terezou Slavíkovou. „Naše družstvo dva rychlé hráčské výpadky velmi omezovaly tréninkově, herně i výkonnostně. Proto jsme tehdy ihned nabídli přestup ze Šternberka Anetě Weidenthalerové. Jsem rád, že jí to její dosavadní klub umožnil a že hráčka nabídku přijala a rozšířila tak naši smečařskou sestavu svým dynamickým stylem s přednostmi na servisu, přihrávce a v poli. Vedle toho by u nás měla v případě potřeby plnit funkci druhého libera,“ vysvětluje Martin Hroch.

„Denise Kulové samozřejmě za celý náš klub přeji hodně štěstí do nové životní etapy s tím, že do budoucna má u nás dveře vždycky otevřené,“ dodává Jiří Zemánek.

Nejen náhlý odchod Anety Weidenthalerové vyvolal potřebu doplnění kádru i v Sokolu Šternberk. „Ještě předtím jsme přišli o dlouhodobě zraněnou nahrávačku Dominiku Ramajovou. Po krátkodobé výpomoci Natálie Zemánkové, která už několik let vrcholově nehraje, ale přesto nás nenechala ve štychu, za což jí moc děkuji, jsme na tento klíčový post angažovali Annu Přibylovou. Ta dříve působila v Králově Poli, Šelmách Brno a Přerově a letos hrála kvůli svému pracovnímu vytížení v druholigových Šlapanicích u Brna,“ uvádí šternberský kouč Jan Drešl.

Ten už od začátku sezony postrádá nemocnou skotskou blokařku Mhairi Agnewu a na tomto postu musel dlouhodobě improvizovat. „Když se situace kolem Mhairi nezlepšovala, zareagovali jsme přivedením Brazilky Kaoane Lochové. Ta je zajímavá výškou 194 centimetrů, což je na jednu stranu její výhoda, na stranu druhou ji to ale někdy poněkud limituje v pohybu,“ charakterizuje brzy pětadvacetiletou hráčku, pro níž je Šternberk prvním evropským angažmá, trenér Drešl.

A po odchodu kapitánky Anety Weidenthalerové se Šternberku naskytla možnost na pozici smečařky vyzkoušet a nakonec i přivést 185 centimetrů vysokou Američanku Calley Heilborn, která čerstvě dokončila univerzitu ve Washingtonu, v jejímž týmu hrála. Nyní se Sokol v takto pozměněné sestavě pokusí v nadstavbové části extraligy utéct z posledního místa tabulky, jež letos znamená hrozbu v podobě baráže o účast mezi domácí elitou.

 

Autor: Adam Fritscher

Krátké zprávyArchiv
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

Perušič / Schweiner – van de Velde / Immers (NED) 0:2 (21:23, 21:19), Perušič / Schweiner - George / Andre (BRA) 2:0 (21:17, 21:16)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018