4.8.2022

UNIQA extraliga žen se v sezoně 2022/2023 rozroste o ukrajinské mistryně

UNIQA volejbalovou extraligu žen 2022/23 si v nadcházející sezoně zahraje jedenáct týmů místo současných deseti. Český volejbalový svaz v rámci své dlouhodobé pomoci ukrajinskému volejbalu kývl na prosbu zapojit tým SC Prometey Dnipro do české nejvyšší soutěže. Ukrajinské mistryně si zahrají základní a nadstavbovou část, do play-off a tedy bojů o titul mistryň ČR už ale nezasáhnou. Zázemí v České republice najde také ukrajinská volejbalová reprezentace, která se zde bude od 3. srpna 2022 připravovat a hrát kvalifikaci na mistrovství Evropy žen (20. srpna a 7. září v Kutné Hoře a 28. srpna v Táboře).

Ukrajině jsme začali pomáhat už někdy v březnu. Poskytli jsme ubytování, stravu a sportoviště třem ukrajinským mládežnickým reprezentacím – 60 ukrajinských hráčů, hráček a jejich trenérů strávilo v České republice dva měsíce,“ přiblížil začátky vzájemné spolupráce místopředseda Českého volejbalového svazu Martin Gerža. „Jsem lidem v České republice, a především Českému volejbalovému svazu, za veškerou pomoc Ukrajině velmi vděčný. Sám jsem strávil na okupovaném území deset dní a pozoroval z okna projíždějící ruské tanky. Od začátku války bylo prioritou Ukrajinského volejbalového svazu pomoci odtamtud dostat děti, které hrají volejbal, což se i díky vám podařilo,“doplnil prezident Ukrajinského volejbalového svazu Mychajlo Hryhorovyč Melnyk.

Mezitím Ukrajinský volejbalový svaz začal řešit také přípravu svých reprezentací a hlavně otázku, co vlastně bude s volejbalem na Ukrajině dál. Pro pomoc se znovu obrátil do České republiky. „Na základě dobrých vztahů nás prezident Ukrajinské volejbalové federace požádal, zda by jejich mistryně nemohly hrát naši nejvyšší soutěž a odehrát základní skupiny Ligy mistryň. Výkonný výbor Českého volejbalového svazu v květnu rozhodl kladně a poslal klubu zvací dopis. A v pondělí 11. července proběhla schůzka ve Lvově, kde se vše definitivně potvrdilo,“ přiblížil zákulisí Martin Gerža.

Volejbalový svaz si od nového extraligového člena slibuje nejen zatraktivnění české nejvyšší soutěže, ale také nalákání nových volejbalových fanoušků. SC Prometey Dnipro bude sídlit v Kutné Hoře, kde odehraje nejen své domácí extraligové zápasy, ale také Ligu mistryň. „Extraliga tím určitě získá a dojde k jejímu zkvalitnění. SC Prometey Dnipro má výborný tým. Pravidelná konfrontace našich klubů s reprezentačním soupeřem je rozhodně ku prospěchu českého volejbalu. SC Prometey Dnipro má navíc ambice postoupit ze základní skupiny Champions League, což tu bylo naposledy někdy před deseti lety v nejslavnější éře Prostějova,“vyzdvihl kvality nového soupeře Martin Gerža, jeho slova potvrdil i Melnyk. „Věřím, že tato dohoda bude přínosem pro obě strany. Tým SC Prometey Dnipro je z 80 % základnou ukrajinské reprezentace a jsem v prvé řadě rád, že naše hráčky a jejich rodiny budou v bezpečí. Zároveň jsem přesvědčený, že to pomůže i české extralize a nová konkurence ještě pozvedne už tak velmi dobrou úroveň soutěže.

Veškeré náklady na provoz a působení v české nejvyšší soutěži hradí ukrajinský klub z vlastních zdrojů, Český volejbalový svaz mu poskytl pouze možnost hrát naši nejvyšší soutěž. „Zajímavostí je, že podobný osud a stěhování do jiné země potkal také další z ukrajinských sportovních klubů se stejným vlastníkem – BC Prometey, basketbalový tým mužů, který v klubové soutěži vede trenér české basketbalové reprezentace Ronen Ginzburg a čerstvým členem je i pivot Ondřej Balvín, si zahraje příští sezonu ligu v Lotyšsku,“ doplnil místopředseda Českého volejbalu Martin Gerža.

SC Prometey Dnipro v české nejvyšší soutěži určitě odehraje tuto sezonu. Jeho další působení se pak bude samozřejmě odvíjet především od situace na Ukrajině. „Věřím, že válka brzy skončí, ale to je v tuto chvíli těžké odhadnout. Každopádně doufám, že naše spolupráce s Českým volejbalovým svazem bude pokračovat i v budoucnu a že Čechům budeme moci jejich pomoc vrátit,“uzavřel Mychajlo Hryhorovyč Melnyk.

 

Autor: Štěpán Sedláček, foto CEV

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Saquarema (BRA) - kvalifikace

Schalk / Bourne (USA) – Šépka / Sedlák 2:0 (21:19, 21:17), Šépka / Sedlák – Métral / Jordan (SUI) 2:0 (22:20, 21:15), Schalk / Bourne (USA) –...

 
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018