24.1.2020

Volejbalistky Olympu chtějí zabojovat o lepší výchozí pozici pro play-off

V Přípotoční ulici to nemělo vedení volejbalistek Olympu Praha vůbec jednoduché. Loňský ročník znamenal vzestup značky Olymp, kterou vede dlouhá léta z lavičky Stanislav Mitáč. Ten musel v letošní sezoně řešit řadu změn, když jeho tým opustily obě nahrávačky a libero. Do Francie se vydal jeho parťák z lavičky, Martin Hroch. Toho nahradil zkušený Petr Brom, přišla reprezentační nahrávačka Lucie Smutná a poprvé v klubové historii dvě cizinky. Všechno tak začalo nanovo.

„Měli jsme vyšší ambice, než skončit na 6. místě. Podařila se nám první devítizápasová série, ve které jsme získali 17 bodů, v té druhé už jich bylo jen 12. Ztratili jsme doma v utkání se Šternberkem a nepovedlo se nám utkání v Brně,“ přemítá trenér Stanislav Mitáč, kde jeho tým zaváhal. „Pravdou však zůstává, že rozestupy mezi týmy nejsou velké,“ dodává. A má pravdu. Volejbalistky Olympu jsou stále v kontaktu s první čtyřkou, na kterou ztrácí šest bodů. Přičemž nový systém soutěže, kdy se hraje základní část oproti předchozím ročníkům tříkolově, jim dává stále šanci zabojovat o lepší výchozí postavení pro play-off.

Klub z Vršovic se letos vrátil do evropských pohárů, když si vybojoval účast v Challenge Cupu. Bylo to dlouhých 19 let od poslední účasti Pražanek na mezinárodní scéně. „Jsem spokojený, že jsme se vrátili do Evropy. Dali jsme o nás znovu vědět, že značka Olymp je stále tady,“ říká spokojeně trenér Mitáč.

S čím už byl méně spokojený, bylo brzké vyřazení jeho týmu v úvodním kole poháru. Ze Slovinska si přivezly volejbalistky Olympu porážku 3:1, ale v odvetném utkání ji dokázaly na Kladně smazat. Nakonec se však radovaly ve zlatém setu soupeřky. „Byť jsme nemohli hrát v domácí hale, která nesplňuje parametry pro evropské poháry, tak jsme odehráli velmi dobré utkání na Kladně. Zlatý set byl pak o štěstí, nezačali jsme ho dobře a prohráli. Pro hráčky to bylo něco nového, ale hodnotím to pozitivně,“ vrátil se Stanislav Mitáč k účinkování v Challenge Cupu, kde jeho svěřenkyně vypadly po bitvě se slovinským Kamnikem.

Od začátku ročníku má v týmu také dvě cizinky. Je to vlastně poprvé v klubové historii, kdy dres Olympu oblékly hráčky jiné národnosti. „Jsme s oběma spokojen. Hrají významnou roli v týmu,“ říká trenér Mitáč na adresu posil ze zahraničí. „Karyna Denysova je jednou z nejlépe útočících hráček, což dokládají i statistiky, kde patří mezi nejlepší v extralize,“ chválí si ukrajinskou reprezentační smečařku. Té připravuje útoky slovenská reprezentační nahrávačka Lenka Ovečková. „Myslím si, že jsme šli správným směrem, když jsme je přivedly. Je to oživení pro klub a hráčky, které tu zůstaly,“ vypráví Stanislav Mitáč.

Toho může hřát postup do Final Four Českého poháru, které se bude konat druhý únorový víkend v Brně. Ve čtvrtfinále jeho tým vyřadil silnou Ostravu. „Splnili jsme jeden z cílů, který jsme si stanovili. Ostrava je černý kůň domácí soutěže – drží se kolem 3. místa. Dva vyhrané sety v prvním utkání, které jsme odehráli v Ostravě, byly klíčem k postupu. Doma jsme pak dokázali zvítězit 3:1, kdy poslední dva sety byli v naší režii,“ shrnul čtvrtfinálové dvojutkání Stanislav Mitáč.

Nyní však musí přepnout zpátky na extraligu. Na programu je třetí část, která je rozlosována dle Bergerových tabulek. Olymp doma čekají čtyři utkání, ve kterých musí bodovat naplno, pakliže chce pomýšlet na posun vzhůru tabulkou. „Teď se ukáže, kdo a jak je připravený na play-off. My jsme tvrdě pracovali. Věřím, že domácí utkání zvládneme a získáme body i venku,“ burcuje zkušený trenér Mitáč.

 

Autor: Tomáš Příhoda

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018