19.8.2019

Byla by ostuda, kdybychom nepostoupili ze skupiny, říká před MS U19 trenér Licek

Již ve středu (21.8.2019) se rozehraje v africkém Tunisku 2019 FIVB MS U19 za účasti naší reprezentace. Po loňském stříbrném úspěchu na ME U18 tato generace vyměnila trenéra. Hlavním trenérem se po Jirkovi Zachovi stal zkušený Jindřich Licek. Jak viděl přípravu a jaké šance má parta kolem nahrávače Džavoronoka na nadcházejícím MS, jsme se zeptali Jindry těsně před odletem do Tuniska.

Jindro, jak vypadala vaše příprava během roku? Tým jsi přebral tým na podzim 2018, jestli se nemýlím….

Ano, to je pravda, během sezóny jsme měli jenom sporadické srazy, protože kluci měli povinnosti v klubech. Také jsme hráli MEVZU mezi vánočními a novoročními svátky. Té se neúčastnili někteří naši extraligoví hráči a v té době jsme také měli dost zranění. Na podzim jsme ještě odehráli přátelská utkání se Slovenskem a na jaře s extraligovou Odolenou Vodou, kde jsme zkoušeli další hráče. Pro mě zásadním turnajem bylo mistrovství republiky kadetů, kde se ukázala výkonnost hráčů, z toho jsme pak vycházeli dál. Hned poté začala příprava na olympiádu mládeže v Baku a mistrovství světa.

Z kolika hráčů jsi vybíral svůj současný tým?

Původní počet byl 28 hráčů, ale někteří z nich byli zranění, takže jsem nevěděl, zda s nimi mohu počítat na sto procent. Vycházel jsem hlavně z hráčů, kteří tvořili tým minulý rok, ale dal jsem šanci i novým „tvářím“. Finální číslo bylo tedy 14 s tím, že minulý týden se nám zranil Unzeitig.

Jaké rozdíly jsou mezi tímto kádrem a kádrem, který hrál na ME U18 ve Zlíně?

Asi třetina kádru se vyměnila, ale jádro zůstalo stejné (Džavoronok, Mikulenka, Baláž, Drahoňovský, Vodička, Toman). Vyměnili jsme blokaře, místo Staňka je nominován Kristián. Také přibyl Šálek z nižšího ročníku a Unzeitig, který byl již loni v širším kádru.

V Baku a Anapě jste hráli s kvalitními soupeři, ale prohrávali jste v pátých setech. V čem myslíš, že byla chyba?

To má dvě fáze, v Baku jsme páté sety spíše vyhrávali, ale v Anapě už se nám tolik nedařilo. Hra Italů v Baku nás překvapila, byli mnohem kompaktnější než ve Zlíně, dostali jsme „pěkně“ 0:3. Bulhary jsme přehráli celkem s přehledem. V Anapě nás domácí Rusové porazili po vyrovnaném zápase. V dalších zápasech byla ze strany kluků vidět únava, dost jsme cestovali. Na čem musíme zapracovat, je vůle zápas „zlomit“ i když sil není na rozdávání. Doufám, že do mistrovství světa všechno doladíme, například obranu v poli a vysoké balóny po obraně.

Kolik hráčů z tohoto týmu se dostalo do extraligy mužů?

Myslím, že extraligu hráli jenom dva - Džavoronok, který si zahrál i Champions League, a ve Lvech Praha ještě Špulák.

Jsou to klíčoví hráči tohoto výběru?

Řekl bych, že Džavoronok určitě ano, nejen proto, že je to nahrávač, ale má také nejvíce odehráno mezi muži. Náhrada za něj se hledá těžko. Druhý nahrávač Rosenbaum přišel z juniorů, vypadá nadějně. Špulák, náš blokař, taky není lehce nahraditelný. Najdou se však v týmu i další důležití hráči jako například Vodička a Toman.

V Tunisku budete obhajovat sedmé místo v této kategorii. Skupina nevypadá nejlehčeji, ale řekl bych, že je hratelná. Jak ji vidíš ty?

Lehká určitě není, řekl bych, že je hlavně nevyzpytatelná. Italové a Iránci budou velmi silní, takže uhrát první dvě místa by byla spíš náhoda. Další týmy už jsou hratelné. Asi to bude mezi námi, Bulhary a Kolumbijci. Máme šanci na třetí místo ve skupině, ale samozřejmě můžeme skončit i poslední.  Byla by ale ostuda, kdybychom ze skupiny nepostoupili. Doufáme, že se dostaneme do „osmičky“, což je náš takový vnitřní cíl.

Čeká vás horká Afrika, podstoupili jste nějakou speciální přípravu?

To nebylo potřeba, tady v Česku bylo počasí dost podobné. Jak jsem již zmiňoval, byli jsme v Maďarsku, Baku i Anapě. Celá příprava tedy probíhala ve 35-ti stupňových vedrech, hráči už se stihli aklimatizovat, takže tam by problém nastat neměl.

V Tunisku budete poměrně brzo před šampionátem, proč?

S Tuniskem má ČVS dlouholetou reciproční spolupráci. Loni byli Tunisané u nás a my letos můžeme využít delší aklimatizace přímo v dějišti MS. Odlétáme tedy o čtyři dny dříve, než jsme původně měli v plánu. To je pro nás pozitivní. Zvykneme si na nové prostředí, můžeme trénovat na místě, a také budeme ještě hrát přípravný zápas s Tuniskem.

MS U19 Tunis (TUN) 21. – 30. 8. 2019

Základní skupiny

  • skupina A: Tunisko, Brazílie, Kuba, Čínská Tchaj-pej, Bělorusko
  • skupina B: Írán, Česká republika, Itálie, Kolumbie, Bulharsko
  • skupina C: Japonsko, Egypt, Argentina, Německo, Mexiko
  • skupina D: Rusko, Jižní Korea, USA, Nigérie, Dominikánská republika

Zápasy české reprezentace:

21. 8.    Česká republika – Kolumbie

22. 8.    Itálie – Česká republika

23. 8.    Česká republika – Írán

24. 8.    Bulharsko – Česká republika

 

Autor: Jiří Carba

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018