25.7.2023

Naši reprezentanti slaví s předstihem postup do semifinále EYOF

Evropský olympijský festival mládeže (EYOF) 2023 v Mariboru měl v úterý na programu druhý hrací den volejbalového turnaje. Po vítězství nad reprezentací Srbska čekal naše reprezentanty důležitý zápas proti Polsku. S tímto výběrem trenéra Pawlika měl český tým možnost změřit síly ve třech přátelských utkáních před dvěma týdny. Poctivá příprava se týmu Michala Nekoly vyplatila. Češi v napínavém utkání předčili svého soupeře a tím si už před posledním zápasem ve skupině zajistili účast v bojích o medaile.

Česko – Polsko 3:2 (25:21, 19:25, 25:23, 21:25, 17:15)

Sestavy:

Česko: Toth, Vítámvás, Novák, Černý, Brichta, Pastrňák, libero Tláskal. Střídali: Míček, Pitner, Hilšer

Polsko: Nowak, Bień, Dróźdź, Przybylek, Rybak, Kiedos, libero Granieczny. Střídali: Jańczyk, Kubacki, Nowik, Szpernalowski, Urbańczyk

Statistika ZDE

Češi do utkání nastoupili ve stejné sestavě jako v předcházejícím duelu proti Srbům. Poláci museli po prohře s Francií 2:3 v dnešním utkání vyhrát, aby měli naději na postup do boje o medaile. Obě strany se měly dobře načtené a tak hned od začátku zápasu byl stav vyrovnaný a rozhodovaly maličkosti. Češi byli více odvážní na servisu a odměnou jim bylo vedení až do konce úvodního setu.

V druhém setu se českému výběru nedařilo najít rytmus z předchozí sady. Ze špatného příjmu vázla i souhra a Poláci díky svojí disciplinované hře odskočili ve skóre. Na chvíli to vypadalo, že by svěřenci Michala Nekoly mohli v tomto setu ještě Poláky potrápit, ale svými nevynucenými chybami prohráli druhou partii o šest bodů.

Že šlo v tomto zápase o hodně, bylo vidět i na naší lavičce. Některá rozhodnutí rozhodčích a protesty z polské strany nenechalo klidným trenéra Nekolu a ještě více burcoval svoje svěřence k větší agresivitě. Našemu týmu se opět vrátila výborná souhra všech útočníků s nahrávačem a odskočil soupeři až na rozdíl sedmi bodů. V koncovce se dostavilo polevení v koncentraci českých mladíků a Poláci toho dokázali využít ke snížení na 21:19, kdy si česká lavička vyžádala oddechový čas. Třicet sekund odpočinku našim hráčům pomohlo zmobilizovat síly a dotáhli třetí set do úspěšného konce.

Polsko v této fázi zápasu už nemělo co ztratit, přidalo na agresivitě v útoku a překonávalo se v obraně v poli. Naši kluci na polskou euforii nemohli najít recept. Točením české sestavy, jak na pozici nahrávače, tak pozicích útočníků, nepomohlo a zápas dospěl do zkrácené sady.

Začátek pátého setu vyzněl lépe pro našeho severního souseda, který dominoval ve všech činnostech. Sebevědomí Poláků se trenér Nekola pokoušel nabourat oddechovým časem za stavu 5:7. Strany se měnily za stavu 6:8 ve prospěch Polska, ale na českých hráčích bylo vidět veliké odhodlání ještě zvrátit stav tohoto utkání. Postupně odmazávali náskok soupeře, srovnali na 12:12 a začal obrovský boj o každý bod, který bude znamenat postup do semifinále. Český bezchybný závěr páté partie a vítězství v celém zápase udělal radost nejen celému českému týmu, ale i výborným fanouškům z řad rodičů a příbuzných hráčů. Jim patří velké díky za hlasitou podporu a budeme se s nimi těšit na zápasy o medaile.

Hned ve středu od 9:30 čeká naši reprezentaci zápas o prvenství v základní skupině B proti výběru Francie.  

Průběžné výsledky EYOF ZDE

 

Autor: Jan Štokr

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018