Reprezentace
9. 5. 2024
Ženy - přátelské utkání: FRA - CZE, Mulhouse
Reprezentace
10. 5. 2024
Ženy - přátelské utkání: FRA - CZE, Mulhouse
Reprezentace
16. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Teplice : CZE - AUT
Reprezentace
18. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Teplice : CZE - ROU
Reprezentace
18. 5. 2024
Muži - turnaj GEL S.Makedonie : CZE - EST
Reprezentace
19. 5. 2024
Muži - turnaj GEL S.Makedonie : CZE - MKD
Reprezentace
24. 5. 2024
Muži - turnaj GEL Lucembursko : CZE - LUX
Reprezentace
25. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Maribor : CZE - ESP
Reprezentace
25. 5. 2024
Muži - turnaj GEL Lucembursko : CZE - UKR
Reprezentace
26. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Maribor : CZE - SLO
Reprezentace
30. 5. 2024
Muži - turnaj GEL Karlovy Vary : CZE - FIN
Reprezentace
31. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Tarnow : CZE - UKR
Reprezentace
1. 6. 2024
Ženy - turnaj GEL Tarnow : CZE - BEL
Reprezentace
1. 6. 2024
Muži - turnaj GEL Karlovy Vary : CZE - ROU
ČVS
1. 6. 2024
Celostátní festival - minivolejbal - Karlovy Vary
ČVS
8. 6. 2024
Celostátní festival - minivolejbal - Praha
Reprezentace
15. 6. 2024
Ženy - Final Four GEL 2024 - Ostrava
Reprezentace
16. 6. 2024
Ženy - Final Four GEL 2024 - Ostrava
ČVS
22. 6. 2024
Celostátní festival - minivolejbal - Ostrava
Reprezentace
2. 8. 2024
Muži - přátelské utkání: LAT - CZE, Riga
25.4.2012

Kadeti ČR 95/96 druzí na turnaji v Novim Sadu 2012

SPIKE CUP 2012 – Novi Sad – Bački Petrovac
(III. Internacionalnij memorijal Dušana Tojagića)

Reprezentace kadetů má za sebou další sraz. V termínu od 18. až 22. 4. 2012 jsme absolvovali krátké VT v Radotíně a mezinárodní turnaj v srbském městě Novi Sad.

Sešli jsem se v Radotíně ve středu 18. 4. po 14 hodině. Absolvovali jsme tři 2,5 hodinové tréninky a jeden hodinový (servis, příjem) těsně před odjezdem. V pátek ráno jsme dorazili do Novi Sad. Odpoledne jsme strávili společně s italským týmem zajímavou prohlídkou města.

V sobotu a v neděli byl na programu třetí ročník mezinárodního turnaje SPIKE CUP, který se hraje jako memoriál bývalého vynikajícího volejbalisty Vojvodiny NS, který tragicky zahynul ve svých 25 letech.
Turnaj jsme hráli v zajímavé slovenské „kolonii“ s názvem Bački Petrovac, která je vzdálena 20 km od Novi Sad. Zajímavostí je, že předci místních „Slováků“ přišli do této oblasti před 350 lety a do dnešní doby udržují řeč a zvyky a cítí se být všichni Slováky, i když v zemi našich východních sousedů třeba v životě nebyli. Dokonce se všechny předměty ve škole vyučují ve slovenštině a srbštinu mají jako cizí jazyk.

Kromě našeho výběru se turnaje zúčastnily další 3 týmy.

Vojovodina Novi Sad (95),
se kterou jsme se potkali již na lednovém turnaji. Jedná se o dlouhodobě nejsilnější mládežnický klub v Srbsku (společně s CZ Bělehrad), který vychoval celou řadu špičkových srbských reprezentantů (od 90. let 25 medailistů z velikých mezinárodních akcí typu ME, MS, OH) v čele s bratry Grbiči. Současný výběr ročníku 95 je opět velice silný a má předpoklady vychovat další hvězdy světového volejbalu.

Italský tým z Bolzana (95),
hrající pod hlavičkou Sud Tirol – oblast Trento. Nejslabší účastník turnaje. Družstvo bylo složeno z nevysokých hráčů, kteří zaostávali v herních činnostech, což nahrazovali bojovností.

A místo původně přihlášené černohorské Podgorici, která na poslední chvíli odřekla, se turnaje zúčastnili místní borci týmu Mladost Bački Petrovac.
Byl to seniorský tým složený z mladých hráčů na úrovni naší národní ligy. Ideální soupeř, jelikož se snažili hrát moderní rychlý volejbal a jejich hra se opírala o velmi šikovného rychlého nahrávače a úspěšného levorukého univerzála.

Systém turnaje byl následující. V sobotu utkání každý s každým na dva vítězné sety. Potom bude dané pořadí 1. – 4. místo a v neděli zápasy o umístění. Třetí se čtvrtým o konečné třetí místo na turnaji a první s druhým finále o celkového vítěze turnaje.

Sobota 21. 4. 2012 základní skupina:

Vojvodina Novi Sad – Mladost Bački Petrovac    2:0 (20, 19)

Kadeti ČR – Bolzano     2:0 (11, 15)
Sestava: Dvořák, Rychecký, Licek, Pavelka, Hora, Pražák, libero Bláha.
Střídali: Ducháč, Tibitanzl, Červinka

Měli jsme ideálního soupeře na rozehrání. Po dobrém výkonu všech hráčů jsme s přehledem zvládli úvodní utkání na turnaji. Příležitost dostali všichni hráči. Z individuálních výkonů lze vyzdvihnout výkony smečaře Pavelky, univerzála Rycheckého a solidní výkon nahrávače Dvořáka.

Mladost Bački Petrovac – Bolzano   2:0 (19,24)

Kadeti ČR - Vojvodina Novi Sad     0:2 (-22,-22)
Sestava: Dvořák, Rychecký, Licek, Pavelka, Hora, Pražák, libero Bláha.
Střídali: Ducháč, Tibitanzl, Červinka

Pro nás nesmírně očekávaný duel. Příležitost konfrontace se špičkovým evropským kadetským týmem. Do utkání jsme vstoupili výborně. Velmi sebevědomě jsme si hned v úvodu vybudovali náskok, který jsme dokázali udržovat až do poloviny prvního setu. Bohužel jsme se při těžkém soupeřově podání nedokázali vyvarovat vlastních chyb na příjmu i v útoku (po nepřesné nahrávce). Sérií chyb jsme dostali soupeře na koně a nedokázali se vrátit do zápasu. Díky Lickově servisu jsme zdramatizovali koncovku, kde jsme opět chybovali a první set prohráli.
Druhý set nás již Vojvodina převyšovala, hráli jsme neustále pod tlakem, z čehož pramenily opět chyby a střídali jsme vynikající volejbalové momenty se školáckými chybami volejbalových začátečníků. Koncovku jsme opět kosmeticky upravili v závěru setu díky úspěšnému servisu.
Po utkání jsme měli smíšené pocity. Cítili jsme, že jsme mohli sahat po lepším výsledku, pokud bychom se vyvarovali naprosto zbytečných chyb. Přesto lze říci, že jsme byli rovnocenným soupeřem a například v útoku jsme se soupeřem překvapivě drželi krok. Výborný výkon na útoku podal opět Pavelka. Paradoxem byla jeho obrovská kazivost při servisu. Licek se naopak blýskl sérií kvalitních smečovaných podání. Vysoce kvalitní výkon předvedl na liberu Bláha.

Kadeti ČR - Mladost Bački Petrovac 2:0 (23, 11)
Sestava: Dvořák, Rychecký, Licek, Pavelka, Tibitanzl , Pražák, libero Bláha.
Střídali: Ducháč, Hora, Červinka

Motivace byla jednoznačná. Byl to přímý souboj o druhé místo v tabulce a tím pádem možnost hrát v neděli finále proti Vojvodině. Soupeř hrál rychlý bojovný volejbal. V úvodu prvního setu nám hned odskočili o několik bodů a my jsme pořád dotahovali. Těžko jsme dotahovali 2-3 bodový náskok, jelikož jsme opět kazili veliké množství podání. Dařilo se nám na útoku, ale nebodovali jsme při vlastním servisu. Na hráčích byla znát veliká nervozita. Problémem tohoto týmu se jeví hraní pod tlakem a hlavně pokud „musí“. Set dospěl do koncovky, kde nám soupeř daroval nevynucenými chybami vítězství 25:23.
Z našich hráčů spadla „deka“ a do druhého setu vlétli jako vyměnění a odehráli nejkvalitnější set na turnaji. Vybojovali jsme jistotu nedělního finále s Vojvodinou a splnili jsme si tím náš cíl.

Vojvodina Novi Sad – Bolzano 2:0 (15,18)

Tabulka po 1. dnu

1. Vojvodina Novi Sad 150:116 6
2. Kadeti ČR 144:110 4
3. Mladost Bački Petrovac      124:143        2
4. Bolzano 102:151 0

Neděle 22. 4. 2012 – zápasy o umístění

O třetí místo:

Bolzano - Mladost Bački Petrovac   0:2 (23,23)

Finále:

Kadeti ČR - Vojvodina Novi Sad     0:2 (-13,-13)
Sestava: Dvořák, Rychecký, Licek, Pavelka, Tibitanzl, Pražák, libero Bláha.
Střídali: Ducháč, Hora, Červinka

Ve finále jsme si dávali naděje na lepší výsledek než vzájemném utkání ve skupině. I očekávání pozorovatelů a organizátorů byla před tímto duelem veliká a šance viděli vyrovnané.
Bohužel jsme tento zápas naprosto neudrželi kvalitativní standard z předešlého dne a během celého zápasu jsme měli největší problémy sami se sebou. Ani nelze toto utkání hodnotit po volejbalové stránce, jelikož hrubka střídala hrubku a většinou se jednalo o chyby technického charakteru. Za vše hovoří například bilance našeho diagonálního hráče Rycheckého, který během celého utkání zaznamenal pouhý 1 bod. Soupeř byl ve všech směrech lepší a bohužel musíme sportovně přiznat, že se na jasné vítězství ani moc nenadřel.

logo

Na závěr turnaje proběhl slavnostní ceremoniál, kterého se zúčastnili i někteří současní či bývalí srbští reprezentanti, mj. Andrija Gerič, Slobodan Boškan, Vasa Mijič a jiní, kteří nyní aktivně působí v různých funkcích v současném týmu Vojvodiny.

Individuální cenu pro nejlepšího přihrávače turnaje získal náš smečař Pavelka. Ostatní individuální ceny si po právu rozdělili hráči vítězného týmu.
Tři individuální ceny (nej nahrávač, nej servis, nej hráč) převzal Rajko Strugar (Černá Hora) nahrávač Vojvodiny, který má slušně nakročeno stát se opravdu světovou hvězdou. A již v 17 letech je to veliký hráč, který diriguje naprosto suverénně svůj tým a jeho mentální vyspělost z něho čiší na všechny strany.

Hodnocení našeho týmu jako celku:
Celkově se hra zlepšila. Musíme silně zapracovat na mentální stránce týmu. Tým má problémy hrát pod tlakem, hráči neudrží koncentraci, začneme se „bát“ i když není čeho. Potřebujeme u hráčů vypěstovat herní uvolněnost, která půjde ruku v ruce s plnou koncentrací na zápas. Naše hra se během dvou tří nepovedených výměn totálně sesype a neumíme se dostat zpátky do zápasu. Tým Vojvodiny má již v této věkové kategorii vysoký herní standard, pod který neklesne. My tento standard nemáme a naše výkonnost dokáže klesnout nebezpečně nízko!!!

Hodnocení hráčů:

Nahrávači:

Tomáš Dvořák – v sobotu s ním byla spokojenost. Byl spolehlivý. V neděli se mu, stejně jako celému týmu, jeho hra rozpadla, což není u nahrávače možné. Jinak velmi pracovitý, přemýšlí o volejbale. Musí nutně zapracovat na přesnosti nahrávky, zejména „spravení“ balónu po špatném příjmu či vybírání v poli. Nahrávka na „bodovku“ je velmi nepřesná.

Kristián Červinka – občas zaskočil a nezklamal. Je mladý (ročník 97) a talentovaný. Má předpoklady, je pracovitý a přemýšlí o volejbale. Musí neustále pracovat na technice odbytí.

Smečaři:

Tomáš Pavelka – náš nejlepší hráč na turnaji. Výborně útočil, slušně přihrával. Velice nestabilní servis. Umí dávat esa, ale zároveň do půli sítě. Špatná hra v poli. Musí být více mentálně odolný.

Martin Licek – talentovaný. Výborně přihrává, má dobrý a stabilní servis. Hrozně limitovaný výskokem a silou. Nutně musí zapracovat na zesílení a výskoku. Je na něm vidět největší stagnace, co se týká útočného úderů. Výšku výskoku a razanci zatím úspěšně nahrazuje šikovnou rukou. Málo komunikativní.

Dominik Ducháč – Celkově mírné zlepšení. Na turnaji také zasáhl méně do hry, ale nezklamal. Je nekomunikativní, tichý. Na hřišti bez emocí bez projevu.

Univerzál:

Adam Rychecký – Je na něm vidět zlepšení a herní praxe. Obrovský talent somatotyp. Je potřeba aby se neustále zdokonaloval v technice všech činností a zapracoval na výskoku. Vzhledem k jeho „neohrabanosti“ je zatím velice náchylný na nahrávku, ale pokud to má do „čtverečku“, tak je jeho útočná síla veliká. Má celkově veliké předpoklady a je potřeba s ním neustále individuálně pracovat na zlepšení.

Blokaři:

Jan Pražák – Na turnaji podal „dospělý“ výkon. Musí se celkově zrychlit. A to jak na útoku, tak při přesunech u sítě. Jinak velice zodpovědný a přemýšlivý.

Petr Hora – Přemýšlivý, inteligentní hráč. Je na něm vidět, že je herně vytížený v klubu. Má dobré návyky a dobrý blokařský cit. Potřebuje zesílit a pracovat na výskoku.

Martin Tibitanzl – Mladý (96) a talentovaný. Jeho výhodou je celková uvolněnost osobnosti. Nepřipouští si tlak a je bojovně naladěný během utkání. Potřebuje nutně trénovat a hrát s kvalitními hráči. Jeho trvalé angažmá v týmu starších žáků se negativně projevuje na špatných návycích pro hru „vyšší kategorie“. Jinak má veliké parametry pro vrcholový volejbal. Výborné tělesné a skokanské předpoklady.

Libero:

Miroslav Bláha – V sobotu vynikající, v neděli se svezl s útlumem celého týmu. Velmi pracovitý a svědomitý. Musí nutně zapracovat na komunikaci a organizaci obrany a přihrávky. Musí být na hřišti slyšet. Dobrá kvalita přihrávky, mohl by víc ubránit v poli. Padali mu laciné balóny ulívky na druhou apod.., což se mu nesmí stávat!

Závěrečné hodnocení:
Turnaj naprosto splnil naše očekávání. Odehráli jsme tři velmi kvalitní utkání s kvalitními soupeři. Potřebujeme ještě začít vyhrávat nad silnějšími, či vyrovnanými soupeři, což se nám podařilo v zápase o druhé místo ve skupině.
Na konci května náš čeká turnaj v Bolzanu, kde budeme hrát s kluby evropských velmocí. Mimo jiné italské Trento a Treviso, německý Friedrichshafen, polská Czestochowa, srbská Vojvodina NS, rakouský Insbruck a národní tým Slovinska. Takže očekáváme zase těžkou konkurenci a dobrá utkání.
Před tím budeme mít dva srazy, na kterých se zaměříme na další zlepšování všech činností a zejména na tvoření týmového ducha, zdravé sebevědomí a bojovnost !!!

 

Tomáš John 

Krátké zprávyArchiv
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Novým trenérem VK ČEZ Karlovarsko je Ital Stefano Mascia, který poslední sezóny působil jako asistent trenéra ve francouzském týmu Chaumont...

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Největší údernou sílu posledních sezón ztrácí Dukla Liberec, slovenská univerzálka Nikola Kvapilová bude nově hájit barvy VK Prostějov.

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Z Odoleny Vody odchází smečař Jan Svoboda, jehož novým chlebodárcem bude Dukla Liberec.

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Martina Demara vystřídá na lavičce volejbalistů liberecké Dukly Alessandro Lodi. Italský světoběžník, který střídavě vedl muže nebo ženy ve...

 
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018