26.8.2014

Trenér juniorské volejbalové reprezentace Jindřich Licek: Když se daří, můžeme porazit kohokoli, 95/96

Už tento pátek startuje v Brně a Nitře evropský šampionát volejbalistů do 20 let. A čeští reprezentanti se na mistrovství poctivě chystají. V brněnské hale Vodova sice v posledních přípravných zápasech dvakrát prohráli s favorizovaným Ruskem, nicméně předvedenou hrou rozhodně nezklamali. O možných šancích na turnaji před domácím publikem hovoří hlavní kouč Jindřich Licek.

 

 logo

Jak jste spokojen s průběhem přípravy a výsledky přípravných zápasů?

Z mého pohledu vyšla příprava výborně. Jak tréninková část, tak zápasy ukázaly velký potenciál týmu. Kluci předvedli dobré výkony a dostali šanci zahrát si se silnými i slabšími soupeři. Tam, kde bylo třeba, dokázali zabrat a porvat se o výsledek. Jsem s přípravou velice spokojen a jsem také optimista, co se týče nadcházejícího šampionátu.

Jaké jsou cíle juniorské reprezentace na ME?
Prvním cílem je samozřejmě dostat se ze skupiny, to znamená umístit se do čtvrtého místa. Jsme maximálně připraveni a očekávám, že minimálně do finálové skupiny o 5. až 8. místo bychom měli patřit. Šance na postup do nejlepší čtyřky turnaje samozřejmě jsou, nemohu však mluvit o nějakém svém přesvědčení. Tým není oproti nejlepším soupeřům tak vyspělý. Jádro naší sestavy bohužel nedosahuje šířky některých našich soupeřů.

Na koho se budete v turnaji spoléhat?
Nebylo by taktické prozrazovat, na kom budeme stavět. A na hráče by to také nemuselo působit dobře. Důležitý je kolektivní výkon a může se nakonec stát, že i ten nejlepší může zklamat a ten, kterému příprava nevyšla, může zazářit. Je to otevřené, ale své tipy samozřejmě mám.

Můžete prozradit, jaké jsou silné stránky vašeho výběru?
Hra je postavená na servisu, kluci si v něm věří. Nemohu opomenout ani obranu, ve které jsme dokázali dobře pracovat, i když se v jiných herních projevech příliš nedařilo.

Co čekat od soupeřů v základní skupině? Máte s nimi nějaké zkušenosti?
Předpokládáme, že snazší by mohly být první dva zápasy s Rumunskem a Slovinskem. Ty by nám měly přinést body potřebné k postupu do další fáze turnaje. Naopak Polsko bude ze soupeřů v základní části nejtěžší. V přípravě jsme ale Poláky dokázali porazit, takže šanci určitě máme. Když se nám podaří vyhrát ve třech zápasech, budeme spokojeni. Třeba Rusko, které můžeme potkat v pozdější fázi šampionátu, má velkou výhodu v širokém týmu. Mohou jim vypadnout tři nebo čtyři hráči, ale hru týmu to nemusí nijak poznamenat. Ostatní reprezentace příliš neznáme, tam může být výsledek jakýkoli. Z přípravy však máme podstatný poznatek - když se daří, můžeme porazit kohokoli. Ostudu v Brně neočekávám.

Máte zkušenosti i s mužskou reprezentací a můžete tak porovnávat. Jaká jsou specifika juniorského volejbalu?
Jak sleduji juniorský volejbal, jsou ve výkonech hlavně velké výkyvy. Stane se, že se kluci špatně vyspí, a pak může dojít na cokoli. Není pochyb, že muži jsou zkušenější a vyzrálejší, zároveň se u nich jen těžko mění návyky, ale dokáží mnohem lépe reagovat na taktické pokyny. U juniorů je to naopak. Junioři se dobře učí novým věcem a celkově jsou velice tvární. Jejich nevýhodou je ale nezkušenost a sklon k nevyrovnaným výkonům. Je poměrně těžké hrát bez chyb. Mě jako trenéra těší, že je práce s mladými hráči víc vidět, že se více odráží v jejich podání hry a výkonech.

Sledujete soupeře také z hlediska jejich umístění v žebříčku?
Žebříček reprezentací je sice zajímavý pro veřejnost, obvykle však úplně dobře nepopisuje skutečnost. Naši kluci věří, že mohou uspět a nepodléhají papírovým předpokladům. Čtyřiadvacáté místo naší reprezentace neodpovídá současným výkonům týmu.

Jak se těšíte do Brna?
Tým už v Brně trénuje a realizační tým je složen z velké části z lidí z Brna. Hrozně se na turnaj těšíme. Na druhou stranu je domácí prostředí poněkud zavazující a mnoho hráčů zde bude mít příbuzné a blízké. Věřím, že se s tím kluci poperou a všichni diváci je svým hlasitým povzbuzováním podpoří.

Vstupenky na utkání zakoupíte ZDE.

(13865)

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018