21.7.2022

Domácí evropský šampionát U17 skončil pro české barvy bez jediné výhry

České reprezentantky se na domácím mistrovství Evropy U17 2022 vítězství nedočkaly. V posledním zápase skupiny nestačily ve třech setech na postupující Bulharky. Na evropském šampionátu tak Česká republika obsadí jedenácté místo. Semifinále si ze skupiny I v Hradci Králové zahrají Srbky a Němky. Do bojů o 5. – 8. místo postoupily kromě Bulharek ještě hráčky Nizozemska.

Česká republika – Bulharsko 0:3 (14:25, 23:25, 19:25)

Rozhodčí: Daniil (CYP), Papadopol (ITA)

Počet diváků: 600

Sestavy:

Česká republika: Pragerová, Fabikovičová, Jasečková, Bažó, Valentová, Formánková, libera Kuldanová, Brunclíková. Střídaly: Průšová, Pokorná, Beranová, Páv, Zapletalová, Chládková

Bulharsko: Nikolova, Guncheva, Kolarova, Borisova, Dudova, Milicevic, libero Dokova. Střídala: Emilova

Ohlasy po utkání:

Petr Klár (trenér ČR): „Dostali jsme šanci ve druhém setu, bohužel jsme to zase takticky nezvládli. Ale mám pocit, že už toho holky dneska měly plné zuby, a vítězná mentalita už tam nebyla. Ty první dvě porážky na turnaji na nich asi zanechaly větší stopu, než jsem sám čekal. První dva zápasy byly z naší strany herně dobré, bohužel výsledkově špatné a pak ve třetím setu nastal zlom uvnitř družstva a už jsme to nedokázali nastartovat.“

Anna Pragerová (smečařka ČR): „Mě se dneska vůbec nedařilo, fakt jsem se snažila, aby to šlo, ale asi už jsem neměla energii. My jsme vypustily hodně důležitých balonů. Chtěly jsme do toho jít fakt naplno, ale zase se to nepovedlo. Pět šest dní v kuse už je fakt dost a projevila se na nás i únava. Myslím, že zápas proti Němkám nás prostě poslal dolů, pak už to šlo prostě úplně dolů, ale myslím, že motivace pořád byla, jen už to prostě nešlo.“

Margarita Guncheva (kapitánka Bulharska): „Byl to pro nás velmi důležitý zápas, protože jsme musely vyhrát, abychom se udržely na turnaji. Nebylo to tak těžké, jak jsme si myslely, měly jsme trochu problémy ve druhém setu, některá rozhodnutí rozhodčích nebyla úplně fér. Ale chtěly jsme předvést to nejlepší.“

Češky hned v úvodu darovaly první bod Bulharkám, když Julie Bažó poslala první podání jen do sítě. Domácí hráčky sice rychle srovnaly na 2:2, ale dvě skvělé smeče soupeřek znamenaly dvoubodovou ztrátu 2:4. Českým kadetkám se nedařilo ani na servisu, ani v útoku a při prvním time outu trenéra Petra Klára prohrávaly už rozdílem čtyř bodů. Dvě skvělé smeče Andrey Fabikovičové sice znamenaly snížení na 7:9, Češky ale vytvářely mnoho chyb, jasné smeče posílaly do autu a soupeřkám darovaly body. Při příchodu Průšové na hřiště, byl stav 7:14. Bulharkám naopak vycházelo úplně všechno, pár povedených českých smečí bylo jen vlaštovkami v jinak zoufalé snaze vymyslet něco, co by fungovalo, soupeřky první set jasně ovládly.

Češkám dál nefungoval žádný herní systém, i přesto, že trenér Klár poslal na hřiště i střídající libero Brunclíkovou. Útok domácích kadetek byl vysloveně trápením, ani na blocích se nedařilo a Bulharky se dostaly do vedení 7:3. Smeče soupeřek byly přesné a tvrdé, vypracovaly si až sedmibodový náskok a Češky nedokázaly ničím vzdorovat. Smeče Fabikovičové a Jasečkové a „prasátkové“ eso Pragerové pomohly lehce zvednout český výkon, a hlavně se podařilo rozhodit jinak sebejistou hru Bulharek. I ony začaly chybovat na blocích a Češky snížily na 11:13. Rozhozené Bulharky se nechaly znejistit i výroky rozhodčích a bylo srovnáno na 14:14. Domácí hráčky byly psychicky na koni a se silnou fanouškovskou podporou v zádech se rvaly o každý bod. Bulharský tým protestoval proti několika rozhodnutím sudího a méně se soustředil na hru. Za stavu 19:19 poslala Dudova smeč do autu a Češky poprvé od stavu 2:1 v prvním setu vedly. Vypjatý závěr druhé sady nakonec, i s pomocí špatného podání Chládkové, urvaly Bulharky.                   

Začátek třetí sady měly v režii Bulharky, Češkám pomohly k zisku prvního bodu svým špatným podáním. Další míče už si musely domácí kadetky samy vybojovat, což se jim také trpělivostí dařilo. I v tomto setu ale měly problémy se servisem, který nebyly schopny dostat přes síť a tím zbytečně přicházely o body. Bulharské hráčky se už ale vůbec neprezentovaly tak sebevědomým výkonem jako v prvním setu, po esu Valentové Češky vedly dvoubodovým rozdílem a donutily bulharský tým k time outu. Po něm bylo rychle srovnáno na 8:8. Vyrovnaná hra pokračovala, ale české hráčky blokem do sítě daly možnost Bulharkám odskočit o dva body. Ztrátu už se nepodařilo dohnat, naopak soupeřky, i přes české oddechové časy, navyšovaly vedení a získaly i třetí sadu. České volejbalistky do 17 let tak zakončily domácí mistrovství Evropy prohrou ve třech setech a z Hradce Králové odjely bez jediné výhry.

Skupina I – Hradec Králové:

  • Německo – Chorvatsko 3:0 (25:22, 25:22, 25:23)
  • Nizozemsko – Srbsko 0:3 (13:25, 20:25, 19:25)

 

Autor: Zuzana Kézrová

 

Posledním hracím dnem skončila ve čtvrtek prostějovská část ME U17 2022 v hale Národního sportovního centra PV. Základní skupina II vyvrcholila třemi klíčovými duely.

Slovinsko ještě živilo teoretickou šanci na postup do semifinále, muselo však porazit zatím poslední Finsko. Což se mu bez větších komplikací podařilo. Dílčí potíže měly Slovinky jen v úvodu do stavu 13:15 a pak ještě v druhé polovině třetí části, kdy přišly o pětibodový náskok (10:5 – 12:13). Jinak se držely neustále nahoře. A jakmile zvládly těsnou koncovku střetnutí, byl potřebný triumf 3:0 na světě.

„Ze začátku jsme měli problémy na přihrávce a ztráceli 10:13, od té chvíle se příjem povedlo zlepšit. Navíc jsme tlačili podáním, hráli dobře, zbytek utkání kontrolovali. Když se ohlédnu za celou skupinou, bylo to z naší strany nahoru dolů. Škoda horšího výkonu při premiéře s Polskem, naopak skvěle jsme zahráli proti Turecku. Důležité je, že v turnaji pokračujeme vyřazovacími boji v Hradci Králové,“ hodnotil slovinský asistent trenéra Jaros Stekl.

Přímou bitvu o průnik mezi elitní kvarteto ME svedly dva spolufavorizované týmy - Itálie a Polsko. Byl to vzrušující střet plný nádherných volejbalových momentů, ale také chyb z obou stran. Až extrémní měrou přitom rozhodovaly dvě herní činnosti: servis + přihrávka. Komu šly zrovna lépe, ten měl navrch. Italky hlavně těmito zbraněmi otočily vstupní sadu z 10:13 na 25:21, Polky odpověděly podobným způsobem ve druhém dějství (22:25). I bez dvou zraněných členek základní sestavy bojovaly jako lvice, ale soustředěnému tlaku zlepšujících se soupeřek nakonec neodolaly. A družstvo okolo špičkové nahrávačky Allaoui ovládlo jak zápas kdo s koho, tak celou skupinu.

„Sice to pro nás dopadlo dobře, ale většinu utkání jsme nehráli svůj volejbal. Byli jsme pomalí, dělali spoustu chyb, nemohli se pořádně rozjet. Až od poloviny třetího setu šel výkon týmu nahoru a závěr už byl z naší strany opravdu kvalitní. Přesto jsme měli zahrát lépe, zvlášť proti oslabenému Polsku bez dvou stabilních děvčat. Nejdůležitější samozřejmě je, že jsme i tak dokázali zvítězit, vybojovat první místo ve skupině a semifinálovou účast. Teď chceme do finále,“ shrnul italský kouč Michele Fanni.

Na druhou příčku před Slovinsko se mohlo posunout silné Turecko v případě poražení Maďarska. Tento vzájemný mač však dlouho zůstával na vážkách, neboť favoritky po jasně získané úvodní sadě 25:17 nečekaně vypadly z role v druhé (20:25). A zkraje třetí následně prohrávaly 6:8. Nicméně v tu chvíli zapnuly mnohem vyšší herní otáčky, aby svůj mohutný nápor přetavily v sérii čtrnácti bodů za sebou na 20:8. Podobně Turkyně otočily rovněž čtvrté dějství (11:12 – 25:19) a nejlepší čtyřka šampionátu byla definitivně jejich.

„Jsme šťastní za postup do semifinále, ale dnešní zápas jsme neodehráli úplně podle našich představ. Dlouho trvalo, než náš týmový výkon šel víc nahoru, utkání jsme chtěli vítězně ukončit rychleji. Přesto se povedlo splnit první cíl, který zde na mistrovství máme. Teď musíme co nejlépe zvládnout přesun do druhého dějiště turnaje a maximálně se připravit na boje o medaile. Chceme do finále,“ neskrýval turecký trenér Rasit Berk.

Skupina II – Prostějov:

  • Slovinsko – Finsko 3:0 (25:18, 25:18, 25:23)
  • Polsko – Itálie 1:3 (21:25, 25:22, 22:25, 18:25)
  • Maďarsko – Turecko 1:3 (17:25, 25:20, 10:25, 19:25)

 

Autor: Marek Sonnevend

 

Konečné pořadí základních skupin ME U17 2022:

skupina I - Hradec Králové:   skupina II - Prostějov:
1. Srbsko   1. Itálie
2. Německo   2. Turecko
3. Nizozemsko   3. Slovinsko
4. Bulharsko   4. Polsko
5. Chorvatsko   5. Maďarsko
6. Česká republika   6. Finsko

 

První dva týmy z každé skupiny postoupily mezi nejlepší čtyřku ME U17, která bude bojovat o mistrovský titul, ale i další cenné kovy. Celky na třetím a čtvrtém místě čekají duely o konečné 5. – 8. místo. Semifinálová utkání těchto skupin jsou na programu v sobotu 23. července v Hradci Králové.

skupina o 5. – 8. místo

  • 12:30 Slovinsko - Bulharsko
  • 15:00 Nizozemsko - Polsko

skupina o 1. – 4. místo

  • 17:30 Itálie – Německo
  • 20:00 Srbsko - Turecko

Turnaj ME U17 2022 vyvrcholí v Hradci Králové nedělními zápasy o konečné umístění.

Všechny výsledky ME U17 2022 ZDE

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Nuvali (PHI)

finále: Oliva / Kurka – Buytrago / Varga (PHI) 2:1 (16:21, 21:16, 15:13) semifinále: Mermer / Sacit (TUR) – Oliva / Kurka 0:2 (20:22, 17:21)

 
Baráž o extraligu

muži: SKV Ústí nad Labem – TJ Sokol Dobřichovice 1:3 (25:21, 5:25, 24:26, 21:25) stav série 0:1   ženy: TJ Sokol Šternberk – VK Madeta České...

 
Kvalifikace ME U18 2024

chlapci – Đakovica (KOS): Česko – Kosovo 3:0 (25:11, 25:17, 25:16)   dívky - Vrnjačka Banja (SRB): Severní Makedonie – Česko 0:3 (16:25, 16:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour

Challenge – Guadalajara (MEX): Kotnik / Lovsin (SLO) – Hermannová / Štochlová 2:1 (10:21, 21:16, 15:12)   Futures – Nuvali(PHI): Liepa /...

 
FIVB Beach Pro Tour

Challenge – Guadalajara (MEX): Liliana / Paula (ESP) – Hermannová / Štochlová 2:1 (9:21, 21:13, 15:6)   Futures - Nuvali (PHI): Gottsu / Shoji...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018