17.7.2022

Hořký konec dobře rozehraného utkání mělo i druhé představení Češek na ME U17

Druhým dnem pokračovalo mistrovství Evropy 2022 volejbalistek do 17 let. České reprezentantky do zápasu s Německem vstoupily skvělou dominantní a sebevědomou hrou, dobře rozehraný zápas nakonec ztratily. V tabulce skupiny I, hrané v Hradci Králové, jsou tak po dvou zápasech se dvěma body na posledním místě. Dalším soupeřem naší reprezentace bude v pondělí tým Chorvatska.

Německo – Česká republika 3:2 (22:25, 24:26, 25:23, 25:23, 15:10)

Rozhodčí: Gonzales Tabares (ESP), Papadopol (ITA)

Počet diváků: 500

Sestavy (od zóny I):

Německo: Ströh, Ziegenbalg, Rosemann, Grozer, Naujack, Steinhilber, libero Schaefer. Střídaly: Franzen, Neukirchen, Bietau, Brandstrup

Česká republika: Bažó, Fabikovičová, Jasečková, Chládková, Formánková, Pragerová, libero Kuldanová. Střídaly: Páv, Valentová, Pokorná, Průšová

Statistika ZDE

Ohlasy po utkání:

Petr Klár (trenér ČR): „Tyhle holky v životě nezažily takovou atmosféru, asi se trochu bojíme vyhrát zápas za tři body, je tam trošku chaos v systému a holky si tím musí projít. To se nedá natrénovat, chybí nám zkušenosti. Ve třetím setu jsme udělali tři čtyři taktické chyby, ale takové zkušenosti se holkám jednou budou hodit. Jsem trošku smutný, jsou tam slzy, ale jsem na holky hrdý.

Andrea Fabikovičová (nahrávačka ČR): „Mrzí mě, že nás rozhodčí několikrát zařízli, ale nechci to na to svádět. Myslím si, že jsme hodně bojovaly. Trochu jsme oproti včerejšku pozměnily taktiku a systém na síti, takže občas se nám stalo, že jsme něco špatně odkomunikovaly, protože tady je docela hluk. Bylo tam několik sporných balonů, který rozhodčí uznal Němkám, a to si myslím, že nás trochu zlomilo.

Manuel Hartmann (trenér Německa): „Byl to velmi dramatický zápas, prohrávali jsme 0:2 a pak jsme vyhráli tři sety. Bojovali jsme s vlastním servisem a Češky servírovaly perfektně, měli jsme s tím hodně problémy. Myslím, že na konci jsme trochu víc využili tlaku, bodový rozdíl byl vždycky jen těsný, my jsme víc rotovali hráčky, a to byl zřejmě ten důvod, proč jsme nakonec vyhráli.

České reprezentantky vstoupily podobně jako do včerejšího zápasu skvěle. Díky přesným servisům Fabikovičové a kapitánky Jasečkové a také chybám soupeřek vedly už 7:2 a německý trenér tak musel rychle sáhnout po time outu, po kterém české kadetky zvedly vedení ještě o dva body. Následoval další německý oddechový čas. Za silné podpory českých fanoušků udržovaly domácí hráčky pohodlný náskok, a i když se ke konci setu Němky přiblížily na rozdíl pouze dvou bodů, set dotáhly do vítězného konce.

I v druhém setu české hráčky pokračovaly v sebevědomém výkonu, ale Němky se pomalu začaly zlepšovat, a tak byla tato sada vyrovnanou záležitostí. Domácí volejbalistky se mohly opřít o svůj servis, který dostával soupeřky pod tlak, a ty vytvářely jednoduché chyby. Německým reprezentantkám se ale dařilo blokovat české útoky a držet se tak ve hře. Několik bodů jim ale samy Češky darovaly, když se špatně domluvily na příjem balonu a nechaly ho tak propadnout mezi sebe. Za stavu 12:12 se Němky čtyřbodovou šňůrou dostaly do vedení 16:12. To chvíli udržovaly, pak ale poslaly tři podání do zámezí a Češkám se náskok podařilo smazat a srovnat na 22:22. V dramatické koncovce druhého setu hrála opět roli vynikající podání a české volejbalistky set otočily na 26:24.

Třetí set měl podobný průběh jako ten druhý. Rozhodoval každý míč a na rozdíl více než dvou bodů se ani jeden tým nedokázal dostat. Za stavu 10:10 ale Němky předvedly dvě skvělé smeče, pak Formánková chybovala na sítí a domácí hráčky ztrácely tři body. Německé kadetky si náskok udržely jen chvíli, Češky díky agresivnímu útoku a skvělému servisu Julie Bažó srovnaly na 16:16. Následoval německý time out a znovu odskok o tři body. I tento náskok ale dokázaly Češky smazat, když jim Grozerová dvakrát pomohla posláním míče do autu. Po smeči Caroline Formánkové bylo znovu srovnáno na 21:21. Infarktový závěr setu zvládly lépe německé hráčky a díky dvěma bodům Ziegenbalgové se ještě udržely v zápase.

Přetahování o každý bod pokračovalo i ve čtvrtém setu. Češkám se už tolik nedařilo na servisu, začaly kupit chyby a Němky přitvrdily hru. Když Páv smečovala jen do pásky a Jasečková pak zase do autu, prohrávaly české hráčky už 6:10. Domácí reprezentantky bojovaly ze všech sil, ale na rozjeté soupeřky marně hledaly recept. Pokažená smeč Formánkové poslala německé hráčky už do pětibodového vedení a trenér Petr Klár tak sáhl k oddechovému času. Česká hra se zlepšila, při podání Valentové srovnaly na 21:21 a diváci tak znovu viděli napínavou koncovku. V ní byly nakonec úspěšnější soupeřky. Domácí hráčky set prohrály poměrem 23:25, a rozhodnout o vítězi musela, podobně jako v prvním českém zápase s Nizozemskem, pátá sada.

Německé volejbalistky sice vkročily do zkráceného setu lépe, ale i díky jejich špatné domluvě při útoku a následné smeči Formánkové, se Češky dostaly do vedení 3:2. Němky chybovaly dál, domácí hráčky odskočily o dva body a německý kouč reagoval oddechovým časem. Svěřenkyně trenéra Petra Klára se dál snažily o agresivní útok, soupeřkám se ale i přesto podařilo srovnat na 7:7. Po změně stran se vedení ujaly německé kadetky. Český tým ztrácel dva body a následoval time out, po něm soupeřky zvýšily svůj náskok o další dva body na 12:8. A Petr Klár si vzal druhý oddechový čas. Ani ten už ale hru domácích volejbalistek nevzkřísil, české hráčky navíc dostaly žlutou kartu a Němky ve vypjatém závěru utkání zvítězily 15:10.

Skupina I – Hradec Králové:

  • Chorvatsko – Srbsko 0:3 (22:25, 16:25, 24:26)
  • Bulharsko – Nizozemsko 3:1 (25:19, 19:25, 25:17, 29:27)

 

Autor: Zuzana Kézrová

 

I druhý hrací den evropského šampionátu kadetek 2022 ve skupině II na prostějovském taraflexu tamního Národního sportovního centra byl neméně zajímavý a dramatický v porovnání s prvním.

Otevírací zápas tentokrát patřil světovým volejbalovým velmocem, současně medailovým favoritkám. A Turecko mělo většinu souboje nejvyšší herní úrovně trochu navrch nad Itálii. Klíčové bylo, že po ztrátě náskoku 14:9 v zahajovacím setu odvrátilo čtyři setboly za sebou obratem z 20:24 na 27:25. Druhá sada patřila skvěle podávajícím i blokujícím Turkyním přesvědčivě 25:20, ale potom Italky přidaly na přesnosti a agresivitě, vrátily se do střetnutí. Jak ziskem třetí části (21:25), tak bleskovým vedením 0:7 ve čtvrté. Soupeřky se však z útlumu dokázaly zvednout, aby ovládly zbytek sady 25:18, a tím celou vynikající bitvu 3:1.

„Tohle utkání bylo nejtěžší možné. Proto jsme šťastní, že jsme porazili natolik silného protivníka, i když naše efektivita mohla být ještě vyšší. Každopádně jsme odvedli kvalitní týmový výkon, můžeme být spokojení. Důležité bude zvítězit i příště,“ řekl turecký trenér Rasit Berk Inanc. „Do zápasu jsme dobře vstoupili, jenže v závěru první sady nebyli při setbolech dostatečně hladoví vše úspěšně ukončit. Potom jsme zbytečně moc řešili sílu soupeře, místo abychom se soustředili na sebe. Od třetího setu nastalo zlepšení, bohužel třetí jsme z velkého náskoku zbytečně ztratili. Musíme zvednout hlavy a zítra předvést mnohem lepší výkon,“ burcoval italský lodivod Michele Fanni.

Druhý nedělní duel měl zatím nejvíc jednoznačný průběh z celého dosavadního turnaje. Od stavu 7:7 spustilo Polsko enormní nápor všemi činnostmi, kterému Finsko vůbec nezvládalo čelit. A úvodní dvě dějství tak favorizovaný tým dominantně ovládl shodným výsledkem 25:12. I ve třetí části Polky výrazně vedly (10:4), ale pak polevily a umožnily obrozeným Finkám otočit skóre na 12:13. Nicméně finiš navzdory vlastním chybám děvčata v bílých dresech ustála 25:22.

„První dva sety jsme odehráli výborně, zatímco ve třetím jsme se hodně zhoršili a nechtěně dělali maximum, aby zápas pokračoval čtvrtou sadou. Soupeř toho naštěstí nevyužil, my máme tři body do tabulky za jasné vítězství, s tím můžeme být určitě spokojeni. A už vyhlížíme další utkání,“ hodnotil polský kouč Waldemar Kawka. „Dlouho jsme se nemohli vůbec dostat do hry tím, že holky nezvládaly velký tlak soupeře na podání. Až od třetího setu se nám povedlo přihrávku zlepšit, výkon týmu šel nahoru a bylo to vyrovnané. Mnohem víc jsme hráli, co chceme, ale nestačilo to. Polsku dávám kredit, my musíme jít do příštího utkání se zdviženou hlavou,“ pověděl finský kormidelník Nikolas Balthasar Buser.

Co derniéra svátečního dne? Fanoušci obou kolektivů opět vystupňovali hlučnost svého povzbuzování na maximum, bouřlivá atmosféra víc svědčila Slovinsku. I když po jeho vydařeném startu (25:18) byl další vývoj střetnutí jako na houpačce. Druhý díl urvalo neméně emotivní Maďarsko 22:25, které následně vedlo i ve třetím už 12:20. Ani takový náskok ovšem nestačil, neboť excelentním smečovaným servisem zaúřadovala Šiftar (dohromady 22 bodů). K ní se přidala podobně úderná Pucelj (26) a po působivém obratu na 25:23 nebylo co řešit, Slovinky dovedly celý mač k triumfu 3:1.

„Úvodní set jsme odehráli velice dobře, skoro bez chyb. Druhý i větší část třetího byly z naší strany naopak moc špatné, potom nám ale pomohla trocha štěstí a hlavně skvělé podání Miji Šiftar. Utekli jsme z velké ztráty, šli do vedení 2:1 na sety. A ve zbytku zápasu jsme znovu téměř nechybovali, tohle vítězství je pro nás strašně důležité,“ neskrýval radost slovinský asistent trenéra Jaros Stekl.

Skupina II – Prostějov:

  • Turecko – Itálie 3:1 (27:25, 25:20, 21:25, 25:18)
  • Finsko – Polsko 0:3 (12:25, 12:25, 22:25)
  • Maďarsko – Slovinsko 1:3 (18:25, 25:22, 23:25, 15:25)

Výsledky všech zápasů ME U17 2022 ZDE

 

Autor: Marek Sonnevend

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018