14.7.2022

Čeští volejbalisté vyzvou na úvod Challenger Cupu Tunisko

Reprezentační družstvo mužů už za dva týdny vstoupí do bojů o postup mezi světovou elitu. Účast na červencovém Challenger Cupu 2022 v Jižní Koreji, kde budou týmy bojovat o postup do prestižní Nations League, si naši muži vybojovali triumfem v Golden European League 2022. „Výlet do Koreje bude trochu komplikovanější. Je to pro nás neobvyklá destinace a cesta bude dlouhá. Tým mužů ale odlétá už 24. července a první zápas hraje až 29., takže nějaký čas na aklimatizaci bude,“ nastiňuje manažer družstva Miloslav Javůrek.

Určité komplikace spojené s účastí v Challenger Cupu přináší i epidemie covidu, který se začíná opět hlásit o slovo. „Výrazněji to pociťujeme u organizace cesty do Jižní Koreje, před kterou bude muset tým nastoupit do určité „bubliny“, takže i přátelské utkání s Rakouskem, které odehrajeme v Jablonci 22. července, se bude hrát bez diváků. Samozřejmostí je pak povinnost PCR testu před odletem a po příletu,“ přibližuje Javůrek.

Muži vstoupí do svého turnaje 29. července proti Tunisku v 8:30 českého času. V dalších čtvrtfinálových duelech se utkají Kuba – Chile, Jižní Korea – Austrálie a Turecko – Katar. „Tunisko je pro nás velkou neznámou, protože s těmito týmy se nepotkáváte každý rok. Přeci jen víc hrají na svém kontinentu. Momentálně se o něm snažíme sehnat co nejvíce informací. Hráli Středomořské hry, takže doufám, že se nám povede získat i nějaké video. Očekávám, že půjde o fyzicky zdatný tým, takže budeme dbát na to, abychom byli technicky lepší. Právě herní činnost nám pomohla v těžkých chvílích s těžkými soupeři, kdy jsme najednou vytáhli zázračný míč v poli nebo jsme výborně přihráli těžký servis. V tom je naše síla a v tom se budeme chtít zase prosadit,“ poodhaluje taktiku českého družstva trenér Jiří Novák.

Jeho svěřenci se už připravují v Jablonci nad Nisou prakticky v identickém složení, v jakém odehráli Final Four Golden European League. „Došlo jen ke kosmetickým změnám. Kvůli zraněním nám vypadli Šulista a Pfeffer, takže jsme povolali Tomáše Kunce a Jana Svobodu. Přál jsem si mít ještě na jedné, dvou pozicích kluky, kteří s námi Golden League začínali, ale bohužel jejich odpověď pro nás nebyla pozitivní,“ říká k nominaci pro Challenger Cup Novák. „První týden se teď budeme věnovat hlavně fyzičce, protože samozřejmě víme, že pro kluky začíná sezona, takže je o to nechceme ošidit a hodně pojedeme na kontakt s balónem, abychom se vrátili do toho správného feelingu na míč. Druhý týden už budeme muset jet volejbalové věci a přípravu zakončíme zápasem s Rakouskem, abychom před odletem odehráli alespoň jedno utkání.“ 

Před odletem do Asie je kouč českého výběru ve svých odhadech ohledně představení českého týmu v Soulu střízlivý. „Samozřejmě budeme chtít jít zápas od zápasu. Některé z týmů na jaře moc nehrály a měly čas se na Challenger Cup připravovat. My jsme to holt měli obráceně, takže naše pauza ze sportovního hlediska pro nás nebyla úplně ideální, ale zase na druhou stranu bez ní by to nešlo. Každopádně uvidíme po přípravě, na jaký level se za těch 14 dní vrátíme. Budeme se zase rvát o každý zápas a na závěr to sečteme.

 

Autor: Štěpán Sedláček

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018