21.8.2019

Čtrnáctka vyvolených finišuje v přípravě na ME 2019 mužů

Za necelý měsíc se rozhoří boje o titul šampióna Evropy pro rok 2019. A nás těší, že český reprezentační výběr u toho nebude chybět. V nizozemském Rotterdamu a následně v Amsterdamu naši borci změří síly v základní skupině D s Ukrajinou, Estonskem, Polskem, domácími Nizozemci a Černou Horou. Po přípravných zápasech se Slovenskem trenér Michal Nekola vybral čtrnáct „vyvolených“. Definitivní a konečná nominace našeho výběru bude oznámena těsně před začátkem mistrovství Evropy.

Hru bude dirigovat, jak je tomu poslední roky zvykem, kapitán Jakub Janouch, hráč německého Friedrichshafenu, který po krátké aklimatizaci sahal po vítězství v Bundeslize. To mu sice těsně uniklo, ale vítězství v Německém poháru a Superpoháru si může zapsat na svoji „pažbu“. Na rozdíl od minulého ME v Polsku mu záda bude krýt Pavel Bartoš, nahrávač rakouského Waldviertelu, kde pod vedením Zdeňka Šmejkala získal ligové stříbro. Svoje kvality ukázal na letošní Letní univerziádě v Itálii, kde výborně dirigoval hru našeho vysokoškolského výběru.

Aby naši nahrávači měli co nejlehčí pozice, o to se bude starat hlavně dvojice liber. Milan Moník neměl sice s Kladnem úplně jednoduchou sezónu a po jejím skončení musel dokonce na operaci kýly, ale dal se včas dohromady a měl by být opět naší oporou v obraně v poli. Svoje první zkušenosti na velké mezinárodní akci bude sbírat liberecký Tomáš Kunc, který má za sebou dobrou sezónu v Liberci.

Údernou sílu družstva by měli obstarat dva osvědčení „krajánci“. Jan Hadrava, který sice nezopakoval s polským týmem Olsztyn loňský úspěch a play-off mu uniklo, zato o prázdninách „zabodoval“ vstupem do manželství. Je to jediný hráč, který hraje ligovou soutěž jednoho z našich soupeřů ve skupině. Vyrovnanou dvojici univerzálů doplňuje Michal Finger, který ukončil svoje angažmá v Turecku a příští rok ho čeká další zkušenost v řeckém Olympiacosu.

Největší změny se udály na postech blokařů. Minulé ME zažil v pozici náhradníka pouze Adam Zajíček. Pro ostatní to bude premiéra. Z Kladna Adama doprovází jeho parťák Vladimír Sobotka, a jak o něm říká kladenský manažer Jindra Neumann, hráč bez nervů. Čtveřici blokařů doplňuje karlovarský Vojtěch Patočka, který si určitě chce spravit chuť po nepovedené extraligové sezóně a Oliver Sedláček, kterému naopak sezóna v Ostravě vyšla náramně a může se pyšnit bronzovou medailí z loňského ročníku naší UNIQA extraligy.

Na smeči bude naším největším trumfem určitě Donovan Džavoronok, který dovedl svoji Monzu do finále Challenger Cupu a „zatápěl“ slavné Civitanově i v play-off italské série A1. Dále se můžeme opřít o šikovnost dvou našich francouzských „krajánků“ Adama Bartoše a Jana Galabova, kteří překvapili se svým Nice celou evropskou volejbalovou veřejnost. Semifinále ve francouzské lize bylo něco, s čím experti pod „vysokou sítí“ nepočítali. Čtveřici smečařů doplňuje nováček v reprezentaci ostravský bojovník David Janků, který dokázal trenérovi Nekolovi, že jeho výborné výkony během celé extraligy nebyly náhodné.

Tato parta se již od července připravuje v Jablonci nad Nisou, kde také odehraje 5. a 6. září 2019 svá poslední přípravná utkání s Portugalskem. Tak pokud chcete letos vidět naše borce na vlastní oči a nemáte namířeno na mistrovství Evropy, tak si tato dvě data určitě v kalendáři rezervujete!!!

 

Autor: Jiří Carba

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018