3.1.2014

Aneta Havlíčková: Umíme hrát dobrý volejbal a v Bulharsku to můžeme ukázat

České volejbalistky odletěly ve čtvrtek 2. ledna 2014 do Bulharska ke klíčovému turnaji – kvalifikaci na mistrovství světa 2014 (v září v Itálii). Turnaje hraného ve dnech 3. až 5. ledna se kromě českých hráček a domácího celku zúčastní také Bělorusko a Slovensko. Kvalifikační skupina, ve které se bude hrát systémem „každý s každým“, není již na první pohled vůbec jednoduchá. Ovšem jak podotkl již dříve italský trenér ve službách českého národního týmu žen Carlo Parisi, postoupit na šampionát lze i z druhého místa (hraje se celkem pět evropských kvalifikačních turnajů a postupují vítězové plus dva druzí dle skóre), a proto se je potřeba soustředit i na tuto možnost a hrát o každý set.

České volejbalistky dnes v 19.30 našeho času nastoupí k prvnímu zápasu kvalifikace v Samokovu proti Běloruskám. S univerzálkou české reprezentace, zkušenou Anetou Havlíčkovou, jsme si povídali na Nový rok, den před odletem reprezentace do Bulharska.

logo

Aneta Havlíčková v zápasu s Bulharskem na World Grand Prix 2013 (Zdroj: FIVB)

Vzhledem k dnešnímu datu se první otázka vlastně nabízí. Jak jste strávila včerejší oslavy konce roku a před tím Vánoce? Měla jste možnost trochu slavit, nebo byl plán příprav příliš nabitý?

Co se týká Vánoc, měly jsme volno 24. prosince odpoledne a 25. prosince, za což jsme byly rády, protože jsme mohly být s rodinou doma a Vánoce aspoň takto oslavit, i když toho času nebylo mnoho. A že jsme mohly být doma na Silvestra, to jsme také uvítaly. Ale s oslavami jsme to určitě nepřeháněly, máme před sebou důležitou kvalifikaci a myslím, že každá z nás ví, jak dodržovat životosprávu. Teď už se soustředíme na náš cíl.

Než se dostaneme k tomu, jaký ten cíl je, pojďme si říct ještě pár slov k přípravě na samotnou kvalifikaci na mistrovství světa. Bylo to hodně náročné?

Především jsme neměly moc času být spolu, měly jsme asi 4 dny tréninku a k tomu dva přípravné zápasy. Ale trénovaly jsme dobře a opět jsme se sehrály. Teď uvidíme, co přijde, protože ta naše skupina není jednoduchá. Na druhou stranu si myslím, že v těch přípravných utkáních s Tureckem, tedy především v tom druhém, jsme ukázaly, že umíme hrát hezký a dobrý volejbal. A můžeme to v Bulharsku ukázat.

Když hovoříte o Turecku, s tureckou reprezentací jste první utkání prohrály výsledkově jednoznačně, druhé až v tiebreaku. Bylo tedy právě znát, že se tým sehrává? A jak jste na tom aktuálně?

Rozhodně v tom druhém utkání bylo znát, že se postupně sehráváme. Přece jen každá hrajeme někde jinde a hra v klubech je jiná než v nároďáku. Je tedy vždy zapotřebí nějaký čas na to, abychom se znovu sehrály, zvykly si na sebe. U toho prvního zápasu s Turkyněmi si myslím, že i když jsme jej prohrály 0:3, měly jsme tam také dobré okamžiky. No a v tom druhém zápase už to bylo vyrovnanější, ale musíme se především vyvarovat našich chyb, protože vždycky máme momenty, kdy hrajeme výborně, pak ale přijdou momenty, kdy spadneme úplně dolů. Potřebujeme najít něco mezi tak, abychom byly schopné hrát tři sety vyrovnaně a dobře. V tomto směru si myslím, že nám ta utkání pomohla a sehrály jsme se.

logo

Aneta Havlíčková smečuje proti Bulharsku na World Grand Prix 2013 (zdroj: FIVB)

V Bulharsku vás čeká Bělorusko, Bulharsko a Slovensko, postupuje vítěz, druhý tým pouze podle skóre. Kdo bude vaším největším soupeřem a kudy vede cesta na šampionát?

Myslím, že ani jeden z těch zápasů nebude jednoduchý. S Bulharkami se potkáváme poslední dva roky na turnajích v každé skupině, nemá nás tam tedy moc co překvapit a bude záležet i na štěstí a na tom, jak se který tým v daný den vyspí. Co se ostatních týmů týká, určitě ani s nimi to nebude jednoduché, protože jsou to přece jen také kvalitní týmy s výbornými hráčkami. Ta cesta na šampionát asi povede přes Bulharky, ale nechci rozhodně říct, že by ty další zápasy měly být jednoduché.

Trenér Carlo Parisi je u české reprezentace rok a půl. Jak vám osobně vyhovuje jeho styl? Bylo třeba těžké si na něco u něj zvyknout, tréninkové dávky, komunikace v italštině a podobně?  

Já jsem pod Carlem Parisim trénovala už dva roky před tím, tedy to pro mne nebyla moc velká změna. Ale pro holky to určitě změna byla, protože on samozřejmě jinak vede trénink, jinak se staví ke svojí práci, vždycky chce, aby vše klapalo na sto procent. Ale pokud mohu mluvit za holky, myslím si, že i jim to určitě pomohlo. On nám ukázal, že je možnost se někam posunout, a myslím si, že náš ženský volejbal jsme skutečně posunuly o krok výše. A budeme se dále snažit, dostat se k těm lepším týmům, zlepšovat se a hrát s nimi vyrovnanější partie.

Omluva autora: Původně jsem tento rozhovor s Anetou Havlíčkovou uveřejnil jako rozhovor s Andreou Kossányiovou, k čemuž došlo záměnou připraveného materiálu. Tímto se omlouvám jak oboum hráčkám, tak čtenářům.

 

Petr Vurbs
Tiskový mluvčí ČVS

logo

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018