29.5.2011

Bulharky si vybojovaly revanš

Bylo to jako den a noc, nebe a peklo, vedro a zima. Prostě od druhého setu, druhého utkání se na svitavské palubovce objevilo jiné bulharské družstvo žen, než jsme viděli den před tím – nadšeně bojující, plně soustředěné, žádostivé po vítězství. Ale … popořádku.

logo

Česká republika - Bulharsko 1:3 (18, -20, -26, -26)

CZE: Kubínová, Barborková, Svobodníková, Havlíčková, Kossanyiová, Pastulová, L: Jášová
         Stř.: Kallistová, Měrková, Melichárková, Vanžurová, Svobodníková
BUL: Filipova S, Nenova, Shopova, Zarkova, Nikolova, Kamenova, L: Filipova M.
         Stř.: Koeva, Ruseva, Karakasheva, Kitipova
Rozhodčí: Correa Benitez A.F. (ESP), Y. Chaladay (FRA)

Obě družstva už stála na hřišti připravena na hřišti k utkání, oba rozhodčí na svých místech připraveni zahvízdat na první servis; přírodě ale neporučíš, jeden z blesků křižujících Vysočinu přerušil na chvíli dodávku elektřiny, hala poněkud potemněla a zahájení zápasu muselo být odloženo o dvacet minut než znovu naskočí plné osvětlení. Oněch 20 min se již chýlilo ke konci, když hala potemněla znovu – tentokrát ale do úplné tmy.

Hráčky vychládaly a tak, aby se družstva udržela alespoň trochu trochu zahřátá a aby současně i potěšila diváky, kteří již začínali být výrazně netrpěliví, začala obě proti sobě – se souhlasem obou trenérů – hrát „bagrovanou“; průpravnou hru, kterou družstva hrají často na zahájení tréninku. Hlediště reagovalo dokonce hlasitěji a spontánněji než v průběhu vlastní hry. Mimochodem, naše děvčata byla lepší.

Ještě pár útoků, podání a začíná se doopravdy.

logo

Obě družstva zahájila utkání způsobem, jímž den před tím končila. Češky s prudkým podáním, lepším útokem i blokem, zatímco hostující tým byl hodně daleko od výkonu, který podával v prvním pátečním setu. První TT zastihl družstva za stavu 8-2. Pak se však někde něco doopravdy zlomilo a Bulharky získaly 6 bodů za sebou. A rázem se hra i skóre vyrovnaly.

Obě nahrávačky si na oplátku vyměnily úspěšnou ulívku místo nahrávky a družstva postupně navyšovala skóre do druhého TT: 16-14. S Kossanyiovou na podání získáváme další dva body a Bulharsko zastavuje další nepříznivý vývoj tajmem.

Na pořad dne přichází nejdelší rozehra celého utkání, kdy si diváci mohou vychutnat všechny krásy volejbalu (vybírání v pádu, zablokované útoky, vykryté smečařky, tvrdé útoky a obětavá i úspěšná hra v poli) a navíc se šťastným koncem pro nás mění skóre z 20-15 na 21-15. Celá hala nadšeně tleská oběma celkům. Domácí si už nedovolí žádný slabý okamžik, aby vyhráli první set 25-18.

Druhý set začíná Nenova dvěma těžkými riskantními servisy. Naše hráčky sice srovnávají skóre, ale to je v této fázi z naší strany všechno, Bulharky si udržují nasazení a sebevědomý výkon, což znamená druhý TT za stavu 3-8. Po tajmu ztrácíme další bod a Jirka Šiller tajmuje. Bulharky však stále udržují herní setrvačnost, domácím hráčkám někam odešel důrazný útok a skóre roste většinou jen na straně hostujících.

Bulharky jakoby vyrostly ve všech součástech herního výkonu a ani „dalekonosná“ podání Barborkové ani ulívky našich útočnic za vysoký bulharský blok, jim nepůsobí žádné problémy. Prakticky v mžiku je bulharský tým ve skóre daleko vpředu a naše hráčky nejsou schopné najít jedinou použitelnou a úspěšnou zbraň. Český tým ještě tajmuje za 15-21, dvakrát střídá, ale cokoliv trenér podnikne nezmění nepříznivý vývoj. Hosté tak v klidu zakončují svůj výkon v druhém setu na skóre 25-20.

Celý obrat velmi dobře vystihuje i herní statistika obou setů. V prvním setu jsme útočili na bod v 59 % a Bulharky zaznamenaly jen 32 %. V druhém setu naše hráčky uhrály „celých“ 28 % proti bulharským 50 %. A to jsme v obou setech měli lepší pozitivní i excelentní příjem. V druhém setu nepřehrála naše děvčata ani v jednom postavení svoje soupeřky. I to najednou něco naznačuje.

Třetí set začínáme s jednou změnou v základu. Vanžurová, která v konci druhého setu vystřídala. Zůstává na hřišti a odchází Barborková, které se v minulém setu moc nedařilo. Naše děvčata se vrátila do hry a zvláště lepším blokem a úporným vykrýváním vlastních smečařek se dostávají do vedení 8-5 v prvém TT.

Za stavu 10-6 si bere tajm bulharský kouč. Úspěšně.

I Jirka Šiller posílá do boje kapitánku družstva, Anču Kallistovou. Nic naplat, hosté snižují na rozdíl pouhých dvou bodů. Stále ještě vedeme, ale levačka diagonální hráčky Nikolové byla v této fázi utkání na naší straně jen velmi obtížně zpracovatelná.

Tříbodové vedení pak definitivně ztrácíme po zbytečných nevynucených chybách Kallistové a Pastulové – skóre je najednou opět vyrovnané. Bulharky navíc získávají bod blokem a úspěšným vybíráním v poli. Také domácí odpovídají blokem a útokem Havlíčkové. Vystřídavší Měrková srovnává na 23-23 a navíc nás dostává do vedení úspěšným jednoblokem. Opět dvě české chyby po sobě mění vedení v setu, ale hrozbu ztráty setu odvrací opět úspěšnou smečí Havlíčková.

"Thriller" celého setu a zvláště jeho koncovky končí skutečně velmi špatně postaveným blokem, kolem nějž Bulharka poslala krásně umístěný míče diagonálně do debla na zem, a následně „namazáním“ naší smečařky do vysokého bloku soupeřek. Bulharky vedou 2-1.

Nejvytíženějšími útočnicemi v tomto setu byla Havlíčková na naší a Karakasheva na bulharské straně – obě útočily 14 x, ale Bulharka s 57% účinností daleko předčila Havlíčkovou se 43 %.

Čtvrtý set začala obě družstva dobrým a i bezchybným výkonem. Naše hráčky však byly pořád o krůček vpředu, bohužel ale nikdy nezískaly rozhodující náskok. Oba týmy předváděly výkony na své současné nejvyšší úrovni. Naše děvčata stále vedla o 3-4 body a těsně před druhým TT ještě dvěma body za sebou zaznamenala skóre 16-11.

Jako už v několika případech dříve přišly po tajmu Bulharky „jako by je trenér nebo někdo jiný polil živou vodou“.

Okamžitě po tajmu pak smazaly svoji bodovou nevýhodu 5 body za sebou. Tento momentální vývoj výrazně ovlivnila nejvyšší bulharská „středačka“, Filipova, jak na bloku, tak i v útoku.

Koncovka setu byla velice nervózní, ale naše reprezentantky v ní vršily jednu nevynucenou chybu za druhou. Jen pro srovnání - ve třetím setu hráčky obou týmů přidaly vlastními chybami do součtu soupeřových bodů společně po 7 „punktech“. V setu čtvrtém jsme však soupeři přispěli 9 x, zatímco Bulharky nám jen 2 x.

Při bulharském vedení 24-23 nám ještě svitla naděje, když – kdo jiný než Aneta – úspěšným útokem a blokem obrátila skóre v náš prospěch 25-24.

Bulharky se ale ihned vrátily do jednobodového vedení a na konečný dvoubodový rozdíl je upravila útočná chyba české střední blokařky Svobodníkové. Dobojováno!

Po utkání bulharský trenér, Dragutin Baltic, nejprve zdvořile vysoce ocenil organizaci celého dvojutkání a dodal, že v sobotním utkání bylo jeho družstvo lepší na bloku a při obraně v poli a hlavně v nasazení a touze vyhrát.

logo

Český trenér, Jiří Šiller, poznamenal, že se mu druhé utkání nelíbilo. „Prohrát je vždy smutné“, dodal. Navíc pak přidal, že páteční utkání bylo pro naše družstvo velkým překvapením a asi v důsledku toho naše hráčky nezačaly utkání s takovým nasazením.

Vyzdvihl také nejvyšší bulharskou hráčku č. 17, Filipovou, která byla pro naše hráčky zvláště ve 3. a 4. setu nepřekonatelnou překážkou. K ní se pak zcela logicky přidaly i spoluhráčky.

Z našeho družstva si vyzdvižení po sobotním utkání nezasloužil nikdo. Družstvo hrálo bez koncentrace.

V následujících dnech a týdnech tak musí družstvo zapracovat prakticky na všech herních činnostech, zvláště pak zlepšit útočnou kreativitu a hru v poli.

Kapitánka našeho celku, Anna Kallistová, měla z utkání stejný dojem jako trenér. Utkání se jí samozřejmě nelíbilo hlavně proto, že družstvo prohrálo.

Jí samotné se však v utkání velice líbil výkon Kossanyiové pro kvalitní příjem (z našich nejlepší, 54 % excelentní a 67 % pozitivní) a celkový herní projev.

Kapitánka také za celé družstvo poděkovala svitavskému obecenstvu, které utkání vytvořilo vynikající atmosféru.

 

Miloslav Ejem

 

Fotogalerie
Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018