Reprezentace
9. 5. 2024
Ženy - přátelské utkání: FRA - CZE, Mulhouse
Reprezentace
10. 5. 2024
Ženy - přátelské utkání: FRA - CZE, Mulhouse
Reprezentace
16. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Teplice : CZE - AUT
Reprezentace
18. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Teplice : CZE - ROU
Reprezentace
18. 5. 2024
Muži - turnaj GEL S.Makedonie : CZE - EST
Reprezentace
19. 5. 2024
Muži - turnaj GEL S.Makedonie : CZE - MKD
Reprezentace
24. 5. 2024
Muži - turnaj GEL Lucembursko : CZE - LUX
Reprezentace
25. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Maribor : CZE - ESP
Reprezentace
25. 5. 2024
Muži - turnaj GEL Lucembursko : CZE - UKR
Reprezentace
26. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Maribor : CZE - SLO
Reprezentace
30. 5. 2024
Muži - turnaj GEL Karlovy Vary : CZE - FIN
Reprezentace
31. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Tarnow : CZE - UKR
Reprezentace
1. 6. 2024
Ženy - turnaj GEL Tarnow : CZE - BEL
Reprezentace
1. 6. 2024
Muži - turnaj GEL Karlovy Vary : CZE - ROU
ČVS
1. 6. 2024
Celostátní festival - minivolejbal - Karlovy Vary
ČVS
8. 6. 2024
Celostátní festival - minivolejbal - Praha
Reprezentace
15. 6. 2024
Ženy - Final Four GEL 2024 - Ostrava
Reprezentace
16. 6. 2024
Ženy - Final Four GEL 2024 - Ostrava
ČVS
22. 6. 2024
Celostátní festival - minivolejbal - Ostrava
Reprezentace
2. 8. 2024
Muži - přátelské utkání: LAT - CZE, Riga
24.9.2023

Češkám se zakončit olympijskou kvalifikaci vítězstvím nepodařilo

Posledním soupeřem našich volejbalistek na turnaji olympijské kvalifikaci v Číně byla Kanada. S jedenáctým týmem světového rankingu sehrála česká reprezentace vyrovnané utkání. Agresivně útočící Kanaďanky ale nedovolily Češkám získat ani set. Nejblíže k úspěchu byly svěřenkyně Giannise Athanasopoulose ve třetím setu, kdy držely vyrovnaný stav 21:21. Svůj tým bodově táhla univerzálka Gabriela Orvošová, která skórovala čtrnáctkrát. Ve skupině A Češky obsadily konečné 7. místo s bilancí dvou výher a pěti porážek. Dvě postupová místa na olympijský turnaj v Paříži si mezi sebe rozdělí Srbsko, Dominikánská republika a Nizozemsko.

Kanada – Česká republika 3:0 (25:20, 25:19, 25:21)

Rozhodčí: Carbajal Mozzo Denis Fabián (URU), Kang Joo-Hee (KOR)

Sestavy (od zóny I):

Kanada: Howe, White, King, Gray, Maglio, Van Ryk, libero Jost. Střídala: Savard

Česko: Havelková, Pavlová, Orvošová, Mlejnková, Koulisiani, Valková, libero Digrinová. Střídaly: Pelikánová, Brancuská, Hodanová, Bukovská, Kneiflová

Statistika ZDE

České ohlasy po utkání:

nahrávačka Kateřina Valková:Dnes jsme sehrály oproti včerejšku vyrovnanější zápas, protože jsme si na poradě řekly, že už nemáme v posledním zápase co ztratit. Myslím si, že už se na nás možná projevila i únava z toho dlouhého turnaje, protože přece jenom odehrát sedm zápasů v devíti dnech nebylo nic jednoduchého. Snažily jsme se tlačit, ale Kanaďanky nám zase v koncovkách setů ukázaly, že jsou účastnice VNL (Volejbalové ligy národů) a dokážou v těchto momentech rozhodnout ve svůj prospěch. Tento turnaj byl pro nás velkou zkušeností, protože je samozřejmě strašně těžké se dostat na olympiádu do Paříže, kdy ze skupiny postupují jenom dva. A jak je vidět, naše skupina je zamotaná, protože každý porazil každého. Hodně cenná je pro nás určitě výhra hned v prvním zápase s Dominikánskou republikou, ale i to, jak jsme dokázaly bojovat se Srbkami a dostat se na vítěznou vlnu s Mexikem. A i dnes jsme předvedly dobrý volejbal, takže jsou to pro nás velké zkušenosti, na kterých musíme stavět a příští rok na ně navázat. Tato sezóna byla extrémně dlouhá, ale od začátku jsme měly stanovené, jak chceme působit na hřišti a jaký volejbal chceme hrát. Jsem moc ráda, že se nám dařilo předvádět bojovný volejbal, a když se nedařilo jedné z nás, pomohla druhá. Rvaly jsme se o každý balón a odměnou nám za to byl výsledek na mistrovství Evropy, kde jsme skončily ve čtvrtfinále. To byl určitě nejdůležitější turnaj celé sezóny, takže si myslím, že celá sezóna pro nás byla pozitivní, i když se nám třeba její závěr nepovedl tak, jak bychom chtěly. Pořád si myslím, že hodnocení musí být v kladné rovině.

trenér Giannis Athanasopoulos: Výsledek není takový, jaký jsme chtěli, ale na hřišti jsme celou dobu bojovali. Rozdíl byl v malých detailech. Kanada byla na hřišti silnější, jsou také číslo jedenáct ve světovém žebříčku. Před čtyřmi lety jsme proti nim hráli ve finále Challenger Cupu a od té doby se jejich tým zlepšil. Vždy je to o tom, že jeden, dva míče udělají v každém setu rozhodující rozdíl. A právě to se dnes stalo. Jedna nesystémová nahrávka, dotek bloku – právě to nám chybělo v zápasech proti nejlepším týmům světa. A v tom byl zásadní rozdíl i dnes. Na turnaji jsme, jak se dalo čekat, neodehrály sedm dobrých zápasů v devíti dnech. Ale ani jednomu týmu se nepodařilo odehrát sedm skvělých zápasů, a to ani těm nejlepším světovým družstvům. Odehrály jsme pár velmi dobrých utkání a získaly dvě vítězství, což je pro nás důležité. Měli jsme i pár slabších chvilek, ale vždycky jsme se dokázali zvednout. A to je cesta, jak růst. Zlepšíte se jen tak, že vystoupíte ze své komfortní zóny, nikoliv zápasy proti slabším soupeřům. Na tomto turnaji jsme hráli s velmi silnými soupeři, a i když jsme prohráli, další den jsme byli připravení na další utkání. A to je emocionálně a mentálně velmi únavné. Musíte ukázat, že jste v hlavách silní. Věřím, že všechny hráčky získaly zkušenosti, které jim v budoucnosti pomohou. A právě o to nám jde. Před začátkem této reprezentační sezóny jsme říkali, že naším cílem je evropský šampionát. Po dvanácti letech jsme se probojovali do čtvrtfinále, mezi osm nejlepších týmů Evropy, což považuji za velký úspěch. V Evropské zlaté lize jsme dali příležitost mnoha mladým hráčkám, aby získaly zkušenosti, což se také podařilo, když jsme došli až do semifinále. A tento turnaj byl pro nás důležitý, abychom se jako tým posunuli. Řada hráček ještě mimo Českou republiku neodehrála ani jedno utkání, a tady si zahrály proti nejlepším týmům světa. Věřím, že nám to pomůže a doufám, že hráčky naváží na své výkony v klubové sezóně a příští léto z toho budeme těžit v reprezentačním týmu.

S 11. týmem světového rankingu zahájily Češky kvalitní hrou na bloku a k vedení 9:5 pomohlo i eso Pavlové nebo útoky Orvošové a Mlejnkové. Kanaďankám se podařilo srovnat stav setu na 13:13 a odskočit do čtyřbodového vedení, které bezpečně kontrolovaly do konce sady.

Kanadské hráčky byly silné v agresivních útocích z výšky. Na české straně se dařilo reagovat Koulisiani při smečích středem sítě a ke snížení na 8:10 z českého pohledu pomohla i úspěšná challenge. Body Mlejnkové, Havelkové a Koulisiani přiblížily český tým na dvoubodovou ztrátu 15:17, eso střídající Pelikánové pomohlo ke kontaktnímu stavu 18:19. Kanaďanky ale opět přitvrdily na smeči a pohlídaly si i zisk druhého setu.

Podobně jako v prvním setu začaly ten třetí lépe Češky. Kanaďanky ale zareagovaly rychle a srovnaly už na 5:5. České volejbalistky nenechaly své soupeřky odskočit a Hodanové se podařilo přímo z podání vyrovnat na 12:12. Těsné vedení pak zajistila bodovým blokem Koulisiani. Vyrovnané skóre vydrželo až do koncovky, ve které byly Kanaďanky trpělivější a šťastnější.

Plán vysílání zápasů olympijské kvalifikace na volej.tv:

2023-09-24 13:30           CHN vs. SRB

 

Autor: Štěpán Sedláček, foto FIVB

Krátké zprávyArchiv
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Martina Demara vystřídá na lavičce volejbalistů liberecké Dukly Alessandro Lodi. Italský světoběžník, který střídavě vedl muže nebo ženy ve...

 
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018