15.3.2023

České volejbalové reprezentace poznají v pátek soupeře pro olympijskou kvalifikaci

Už v pátek 17. března od 13 hodin proběhne ve švýcarském Lausanne losování turnajů olympijské kvalifikace volejbalistů a volejbalistek. Díky výkonům v loňském roce si účast v soubojích o postup do Paříže zajistily české výběry mužů i žen. Oba výběry se tak dozvědí, proti komu i kde svá utkání sehrají. Ve hře jsou vždy tři lokace: pro muže Brazílie, Japonsko a Čína, pro ženy obě asijské země a Polsko.

Samotné kvalifikační turnaje pro postup na olympijské hry v Paříži 2024 odehrají ženy od 16. do 24. září, muži pak mezi 30. zářím a 8. říjnem. V Lausanne se na konci pracovního týdne rozhodne o tom, kam 24 mužských a stejný počet ženských volejbalových týmů odcestuje. V živém streamu lze losování sledovat na YouTube kanálu Volleyball World.

Český mužský výběr vedený Jiřím Novákem bude čekat na rozhodnutí, zda odcestuje do Brazílie, Číny nebo Japonska, kde se utká se sedmi týmy z následujícího výčtu: Argentina, Belgie, Brazílie, Bulharsko, Čína, Egypt, Finsko, Írán, Itálie, Japonsko, Katar, Kuba, Mexiko, Německo, Nizozemsko, Polsko, Slovinsko, Srbsko, Tunisko, Turecko, Ukrajina, USA.

Volejbalistky České republiky mají před sebou buď dlouhé lety do Číny či Japonska, anebo se v Polsku utkají se sedmičkou týmů ze sestavy Argentina, Belgie, Brazílie, Bulharsko, Dominikánská republika, Čína, Itálie, Japonsko, Kanada, Kolumbie, Německo, Korea, Mexiko, Nizozemsko, Peru, Polsko, Portoriko, Slovinsko, Srbsko, Thajsko, Turecko, Ukrajina, USA.

Olympijských her v Paříži 2024 se volejbalových soutěží zúčastní v obou kategoriích 12 týmů. Francie má jako hostitelská země zajištěnu účast v mužské i ženské soutěži. Zbývajících 11 míst bude rozděleno ve dvoustupňovém kvalifikačním procesu. O šest míst pro olympijskou kvótu se bude bojovat právě během olympijských kvalifikačních turnajů, kterých se účastní 24 nejlepších týmů podle světového žebříčku FIVB, rozdělených do tří skupin po osmi kolektivech. Dva nejlepší týmy z každé skupiny se pak přímo kvalifikují do Paříže 2024. Zbývajících pět míst bude obsazeno výběrem pěti nejlepších dosud nekvalifikovaných týmů podle světového rankingu FIVB ke konci skupinové fáze volejbalové Nations League 2024. Aby byla zaručena zásada univerzálnosti, budou tato družstva vybrána podle následujícího pořadí důležitosti: 1) družstvo z kontinentu bez kvalifikovaného družstva a 2) nejlepší dosud nekvalifikované družstvo.

Oba výběry v letošní reprezentační sezóně čekají tři vrcholy. V květnu a červnu budou muži obhajovat loňský zisk poháru v Golden European League, svěřenkyně Giannise Athanasopoulose se v roce 2022 probojovaly až do finále, kde braly stříbro. Pokud se týmům i letos podaří probojovat až do finále, zajistí si navíc účast v Challenger Cupu o postup do prestižní světové Nations League. V druhé polovině srpna odehrají volejbalistky v Německu svůj evropský šampionát, volejbalisté navážou na mistrovství Evropy v Makedonii v první polovině září. Vstupenky na oba turnaje CEV EuroVolley jsou již v prodeji, pro mistrovství Evropy žen na webu https://www.eventim.de/artist/cev/?affiliate=v83 a pro mistrovství Evropy mužů na adrese https://www.cts.eventim.si/en/artist/cev/?affiliate=V82.

Autor: Štěpán Sedláček

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Nuvali (PHI)

finále: Oliva / Kurka – Buytrago / Varga (PHI) 2:1 (16:21, 21:16, 15:13) semifinále: Mermer / Sacit (TUR) – Oliva / Kurka 0:2 (20:22, 17:21)

 
Baráž o extraligu

muži: SKV Ústí nad Labem – TJ Sokol Dobřichovice 1:3 (25:21, 5:25, 24:26, 21:25) stav série 0:1   ženy: TJ Sokol Šternberk – VK Madeta České...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018