7.7.2012

Češky vítězkami Evropské ligy!

České reprezentantky porazily ve finále Evropské ligy Bulharsko 3:0 (24,18,23) a staly se tak vítězkami Evropské ligy. Parisiho tým nenašel ve Final Four v karlovarské KV aréně přemožitele a zaslouženě získal po dlouhé době titul na mezinárodní úrovni.

Hlavní kouč českého týmu dal opět důvěru sestavě ve složení Mühlsteinová, Havelková, Pastulová, Havlíčková, Kossányiová, Monzoni a na liberu Jášová.

Do úvodního vedení šel bulharský tým. První bod našeho týmu zařídila Kristýna Pastulová po nahrávce Lucie Mühlsteinové po přesné přihrávce Heleny Havelkové. Češky vyrovnaly na 1:1, ale Bulharky hlavně zásluhou dlouhé Vasilevy při prvním technickém time outu vedly 8:6. Češky opět srovnaly za stavu 10:10, to se do servisu trefila kapitánka našeho týmu Helena Havelková. Bulharky znervózněly, začaly chybovat a po úspěšném útoku Andrei Kossányiové si za stavu 14:12 vzal trenér bulharského týmu Abbondanza první oddechový čas. Parisiho tým odcházel při druhém technickém time outu za jednobodového vedení, ale do koncovky setu se šlo za vyrovnaného stavu. První setbol zařídila dvojice Lucka Mühlsteinová, Míša Monzoni po útočné kombinaci středem sítě, Bulharky však odpověděly zásluhou Filipové stejným způsobem. Nahrávačka českého týmu si vybrala Míšu i při další výměně, ta ji nezklamala a přišel druhý setbol. Na nejdůležitější momenty má český tým na hřišti Anetu Havlíčkovou, ta posunula český tým po útoku ze zadní pozice k vítězství v prvním setu a potěšila tak slušně zaplněnou KV arénu. Češky vyhrály 26:24 a vedly v zápase 1:0 na sety.

logo

Vyrovnaně začaly oba týmy i druhý set, Češky šly zásluhou Anety do dvoubodového vedení, ale Bulharky před prvním technický time outem srovnaly skóre (7:7). Za stavu 11:8 český tým eliminoval i největší zbraň Bulharek, to si na kompaktním bloku v složení Havelková, Pastulová vylámala zuby kapitánka Bulharek Filipova.  Bulharky dále chybovaly, Havlíčková stále boduje, a tak za stavu 15:11 Abonandza zahájil střídání. Ani příchod Nikolovové však český tým nezastavil, dvojblok ve složení Monzoni Kossányiová ničí další útok Vasilevy. Abonandza zkusil vše, vystřídal skoro celý tým, zlobil se, usmíval, výsledek setu ve svůj prospěch však nezvrátil. Český tým šel do koncovky s komfortním náskokem pěti bodů, ten dokázal ještě zvýšit a bezpečně dotáhl druhý set do vítězného konce. (25:18). Vynikající karlovarské publikum opět při prvním setbolu vstalo a dovedlo český tým k vítězství při „standing ovation“.  

Bulharky bojovaly, držely v úvodu třetího setu opět vyrovnaný stav, a tak Parisiho tým vedl při prvním technickém time outu pouze o jediný bod. Hrál se kvalitní volejbal, oba týmy nešetřily vynikajícími zákroky v poli, jazýčkem na váhách byla v útočné fázi opět Aneta Havlíčková, která poslala český tým při bodové situaci „ulívkou“ do dvoubodového vedení (12:10). Při druhém technickém time outu vedly Češky 16:14, poté dokonce 19:15 a zdálo se, že se v KV aréně dohrálo. Blharky však zásluhou úspěšných útoků Vasilevy opět vyrovnaly a dokonce šly do vedení (19:20). Aneta Havlíčková vyrovnala a „Pastule“ Kristýna Pastulová "technickým" úderem poslala Češky opět do vedení (21:20). To si však nenechala líbit kapitánka Bulharek Filipova a následným útokem z jednonohy vyrovnala. Český dvojblok ve složení Monzoni, Havlíčková dostal český tým do těsného vedení (23:22), Abondanza si vzal oddechový čas, ale Bulharky zahrály následnou výměnu tak nepřesně, že míč ani nedostaly na českou stranu. První mečbol, standing ovation, první mečbol nevyužit. Druhý mečbol, standing ovation, Helena Havelková z „pipu“ propasírovala míč bulharským trojblokem a český tým mohl s nadšenými karlovarskými fanoušky slavit. Česká republika vítězí v Evropské lize.

loog

České reprezentantky získaly i individuálání ocenění. Aneta Havlíčková získala cenu pro nejužitečnější hráčku turnaje, Julie Jášová byla vyhlášena nejlepším liberem, Helena Havelková získala cenu pro nejlépe přihrávající hráčku.

Holky gratulujeme!

Nejužitečnější hráčka: Aneta Havlíčková (CZE)
Nejvíce bodující hráčka: Elitsa Vasileva (BUL)  
Nejlépe útočící hráčka: Elitsa Vasileva (BUL) 
Nejlépe podávající hráčka: Dobriana Rabadzhieva (BUL)   
Nejlépší blokařka: Caroline Wensink (NED)  
Nejlépe přihrávající hráčka: Helena Havelkova (CZE)   
Nejlepší nahrávačka: Maja Ognjenovic (SRB)  
Nejlepší libero: Julie Jášová (CZE)   

 

Z Karlových Varů Radek Krpač

 

logo

 

logo

 

logo

Fotogalerie
Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018