1.10.2022

Výhra nad Kolumbií jako dárek k narozeninám, přeje si oslavenkyně Koulisiani

Už před posledním utkáním s Kolumbií je rozhodnuto, že české volejbalistky na mistrovství světa 2022 skončí po základní skupině. Naděje českému týmu před závěrečným zápasem vzal včerejší výsledek jihoamerického derby mezi Kolumbií a Argentinou, které definitivně odsunulo Češky z postupové pozice. Hráčky se ovšem chtějí rozloučit výhrou právě v den, kdy Ela Koulisiani slaví dvacáté narozeniny. A vítězství nad Kolumbií by pro talentovanou blokařku bylo tím nejlepším dárkem.

Narozeniny slavíte zrovna na mistrovství světa, kam se český tým probojoval po 12 letech. Co pro Vás znamená být členkou české reprezentace?

Znamená to pro mě hrozně moc. Mně to občas ještě úplně nedochází, že jsem tady, protože to je takový dětský sen – když se koukáte v televizi na mistrovství světa a říkáte si, ty jo, tam kdybych někdy byla…a já jsem tady. Takže je to úplně úžasné a moc si toho vážím.

Co považujete za svůj dosavadní největší úspěch ve volejbale?

Určitě si dávám mezi svoje největší úspěchy právě to, že jsem se dostala s národním týmem na mistrovství světa, že jsem sem byla vůbec nominovaná. Pak beru jako obrovský úspěch, že jsme letos vyhrály s Brnem Český pohár a zároveň jsme byly druhé v extralize, kde jsme ve finále sice nestačily na Prostějov, ale i tak to beru jako velký úspěch ve své volejbalové kariéře.

Jaké byly Vaše volejbalové začátky, kdo vás k němu přivedl?

Začínala jsem v devíti letech v Brně. K volejbalu mě přivedli rodiče, kteří oba dva hrají basket, ale dali mě na volejbal. Mám i dva mladší bráchy a také oni hrají basket.

Vás basketbal nelákal?

Basketbal mě nezaujal, ale taky to nebylo úplně moje rozhodnutí. Mamka mi vždycky říkala, že jsem byla docela plačka a neměla jsem úplně ráda fyzický kontakt, kterého je v basketu plno. Takže proto mě nedali na basket, ale zkusili volejbal.

Co Vás na volejbalu baví nejvíce?

Lidé kolem mě. Baví mě, že zápas nemůže vyhrát jeden člověk, je to fakt o celém týmu. Někdo musí přihrát, někdo nahrát, odsmečovat. Je tam ta velká spolupráce, pak můžeme společně slavit výhry, prožívat prohry. Takže kolektiv mě na tom baví nejvíc.

Čeho byste ve volejbalu chtěla dosáhnout?

Určitě bych si chtěla zahrát někde v zahraničí. A kdyby se nám podařilo s reprezentací znovu dostat na mistrovství světa nebo se probojovat na olympiádu, to by byl úplný sen. Ale tak proč si nedávat velké sny?

Hrajete na pozici blokařky. Dostala jste k tomu tak, že vás trenér postavil a řekl – budeš blokařka, anebo jste na této pozici chtěla sama být?

Určitě jsem se na post blokařky dostala kvůli své výšce. To bylo takové první znamení toho, že bych šla na blok, protože už jsem byla vyšší než ostatní. A asi mi to ani nějak nevadilo. Jednu dobu jsem trošku chtěla být univerzálka, ale teď jsem hrozně ráda za to, že jsem blokařka a moc mě to baví a měnit bych úplně nechtěla.

Jaké jsou na této pozici vaše nejsilnější stránky?

Oproti světovým blokařkám vidím, že zas tak vysoká nejsem, ale myslím si, že jsem rychlá a docela i skáču. Nicméně musím ještě zapracovat na spoustě stránek, především fyzických.

Volejbalové sny jsme už probrali, ale co vaše cíle mimo volejbal?

Jsem hodně rodinně založená, takže i do budoucna bych chtěla, aby moje rodina měla i nadále tak skvělé, přátelské vztahy. Také bych chtěla vystudovat, teď aktuálně obor učitelství prvního stupně na Masarykově univerzitě. Mým snem je být paní učitelka u žáčků od první do páté třídy. Už od dětství po tom toužím a pokukuju, takže když jsem se na ten obor dostala, měla jsem obrovskou radost.

 

Autor: Štěpán Sedláček, foto Marek Pirner

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Saquarema (BRA) - kvalifikace

Schalk / Bourne (USA) – Šépka / Sedlák 2:0 (21:19, 21:17), Šépka / Sedlák – Métral / Jordan (SUI) 2:0 (22:20, 21:15), Schalk / Bourne (USA) –...

 
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018