19.5.2023

Zkušenost do omlazené reprezentace žen vnáší kapitánka Michaela Mlejnková

Úvodní utkání dlouhé reprezentační sezóny žen se blíží. Omlazená sestava se utká se Slovenkami už 31. května 2023 ve Zlíně a o tři dny později vyzve v Ostravě výběr Rumunska. „Postavili jsme úplně nový tým, se kterým musíme tvrdě pracovat. Potřebovali bychom na to více času, ale uděláme, co je v našich silách,“ představil Giannis Athanasopoulos sestavu pro Golden European League, ve které budou české hráčky obhajovat loňské stříbro. V Táboře, kde se volejbalistky v minulém roce sehrávaly před evropskou kvalifikací a světovým šampionátem, se připravuje tým plný nových mladých tváří.

V nominaci je hned sedm hráček, kterým je 20 let a méně. Nejzkušenějším článkem týmu, v němž na loňském mistrovství světa hrála pouze pětice volejbalistek, je Michaela Mlejnková. „Od začátku se snažíme, abychom hrály jako tým a aby nové holky viděly, na čem nám záleží a jaká jsou naše pravidla. Trenér je upozorňuje na některá specifika a my se snažíme jim pomáhat, aby zapadly do týmu. Myslím si, že pod Giannisovým vedením byla vždycky naše síla v týmovosti a kolektivní spolupráci na hřišti. Pokaždé, když přišel těžký moment, jsme se dokázaly semknout, což se ukázalo jako důležitý faktor v koncovkách, kdy rozhodují jeden dva body. Proto je důležité, abychom za sebou stály a navzájem se podporovaly. Před námi jsou čtyři vrcholy, ale tím největším je podle mě mistrovství Evropy. Evropská zlatá liga nám bude sloužit na rozehrání, aby si nové hráčky „čuchly“ do týmu a herního rytmu. Proto bude tento turnaj pro všechny důležitý,“ vysvětlila kapitánka. „V tréninku se teď soustředíme na základy, abychom byly všechny na jedné vlně a znaly jak taktiku, tak signály. Je třeba si to zažít, protože v každém klubu se určité situace jmenují a hlásí jinak. Trenér chce, abychom všechny měly pod kůží stejný název konkrétních signálů. Je důležité na začátku takto nastavit pravidla, aby všichni jasně věděly, co mají dělat,“ dodala Mlejnková k náplni přípravy v táborské hale.

Nejmladší členkou sestavy je sedmnáctiletá smečařka Josefina Smolková, která ještě studuje ve 2. ročníku střední školy. „Byla jsem překvapená, ale jsem moc ráda, že si mě trenéři vybrali, chtějí se mnou pracovat a vidí ve mně potenciál. Na Giannise Athanasopoulose jsem si ještě nezvykla, ale líbí se mi, že s námi hodně komunikuje a ptá se, jak jsme vnímaly každý trénink. Líbí se mi, že se zajímá o naše pocity. V týmu jsem úplně poprvé, takže si trenéři nejprve prohlédnou, jak hraju a jaký je můj přístup. Pak uvidíme, jestli zůstanu v nominaci na další části sezóny. Jsem tady moc ráda, ale pořád je to stresující. Přece jen jsem tady úplně nová, nejmladší a taky trochu stydlivá. Ale snažím se rozkoukat. Všechny holky se ke mně chovají hezky a rozhodně v týmu s nikým nemám problém,“ řekla mladá volejbalistka, která s novými spoluhráčkami absolvovala i oficiální týmové focení a natáčení.

Daniela Digrinová a Magdalena Bukovská si vloni vyzkoušely roli střídajících hráček, bojujících o pevné místo v sestavě. Letos je ale jejich pozice i v předávání zkušeností mladším spoluhráčkám. Obě nedávno oslavily v barvách KP Brno zisk extraligové trofeje a oznámily zahraniční angažmá. Digrinová na podzim zamíří do Belgie, Bukovská do Francie. „Každým rokem rosteme a získáváme plno nových zkušeností. Vnímám, že už nejsem ta jedna z úplně nejmladších, ale vnímám taky to, že mám před sebou plno práce. Moc si vážím toho, že mě pan trenér pozval. Vážím si každé příležitosti, protože zahrát si v „nároďáku“ byl od malička můj sen. Jsem opravdu ráda, že jsem se po roce vrátila a doufám, že se zúčastním i těch ostatních vrcholů, na kterých jsem vloni nebyla,“ komentovala dvacetiletá Magdalena Bukovská svou pozici v reprezentaci.

Digrinová se během loňského mistrovství světa stala týmovou jedničkou na postu libera. „Na sezónu se moc těším. Vloni jsem poprvé dostala šanci hrát a teď jsem tady v pozici, na kterou jsem dřív nebyla zvyklá. Moc se proto těším na všechny vrcholné akce. Začátek bude sloužit na to, abychom do týmu zavedly nové mladší hráčky a odhalily nové talenty. Díky tomu budeme vědět, s kým můžeme počítat a kdo nám může pomoct do nejlepší možné sestavy. Zatím ještě nevnímám, že bych tady byla v pozici té zkušenější hráčky, i když se trenér snaží mi to občas připomínat. Se zkušenějšíma holkama se snažíme ty mladší vtáhnout do toho, jak to v týmu chodí. Jsou šikovné, naslouchají nám a možná se nás některé i trochu bojí, mají z nás respekt, což je určitě zbytečné. Myslím ale, že zapadají dobře,“ doplnila Daniela Digrinová.

V základní skupině CEV Golden European League 2023 čekají ženský výběr Giannise Athanasopoulose čtyři duely. Volejbalistky odehrají v tříčlenné základní skupině B utkání domácí utkání proti Slovensku (31. května), Rumunsku (3. června) a odvety na hřištích soupeřek 8. června v Pitești a 14. června v Nitře. Předprodej vstupenek na domácí zápasy Golden European League ZDE.

 

Autor: Štěpán Sedláček

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018