27.1.2023

Karlovarsko ukázalo Evropě, že outsiderem v CEV Champions League již dávno není

Po vítězství v belgickém Menenu jsme vyzpovídali prezidenta Karlovarska Jakuba Novotného a zeptali jsme se ho, jak zpětně vidí letošní účinkování úřadujícího mistra v nejprestižnější klubové evropské soutěži.

Předem gratulace k vítězství a postupu do čtvrtfinále CEV Cupu…

Děkujeme moc, je to pro nás velký úspěch.

Když se na podzim rozlosoval skupina, uměl sis představit, že po jejím konci budete mít dvě vítězství, ale hlavně hodně vyrovnané zápasy s italským a polským favoritem?

Chtěli jsme bodovat, ale výsledky překonaly očekávání. Dvě výhry, bod s vítězem Champions League a vlastně jen jeden nezvládnutý zápas v Trentu. Jsme spokojeni.

Chyběl vám jeden tiebreak s Poláky, abyste postoupili do play off. Promítl se ti v hlavě při pohledu na tabulku třetích týmů?

Ano, samozřejmě. Bohužel rozhodují detaily, které my jsme tam nezvládli. Ale i tak se nemáme za co stydět, velikostí klubů je to, jako by hrála fotbal Plzeň s Barcelonou.

Abyste takto dobře odehráli skupinu Champions League je potřeba mít za sebou zkušenosti z těžkých zápasů. Česká UNIQA extraliga tyto parametry splňuje. Myslíš, že právě kvalita naší nejvyšší soutěže vám mohla v cestě Evropou pomoci?

Myslím, že takto dobře jsme odehráli skupinu, protože jak hráči, tak celý klub to hrál poněkolikáté. Opakování je matka moudrosti a rozdíl mezi našim prvním a čtvrtým vystoupením v Champions League je zásadní. A to jak sportovně, tak produktově a mentálně. 

Co vlastně obnáší hrát nejprestižnější evropskou klubovou soutěž, jak organizačně, tak i finančně? A pokud vyhráváte, vyplatí se vám to ekonomicky?

Ne. Platíme vše, dostaneme cca 30 % nazpět na prize money. Museli bychom postoupit do semifinále celé soutěže, aby se to začalo vyplácet. Jsem rád, že co nejvíce klubů hraje evropské poháry. Přináší to evropské standardy (i když se nám někdy nelíbí) do českého produktu. Taraflex, challenge, tým lidí na organizaci, akreditace, kvalitní haly. Jako výrazný úspěch naší diplomacie beru možnost hrát v naší hale. Atmosféra během soubojů například s Trentem tam byla neuvěřitelná.

Jakou zátěž musí nést hráči a celý realizační tým? Přeci jenom program je hodně nabitý a třeba v extralize se na vás chce každý vytáhnout…

Neustále hrajeme 2x týdně. Budeme tak hrát i v únoru kvůli CEV Cupu, kam jsme postoupili mezi nejlepších osm. To samozřejmě stěžuje naši možnost přípravy na play off.

Není možné, že by se tato zátěž na vás projevila, třeba v play off?

Ano, je to možné. Loni jsme odehráli 12 zápasů v Evropě a zvládli jsme to, letos uvidíme. První polovina extraligy je extrémně vyrovnaná.

Myslíš, že vaše úspěchy v Evropě jsou motivací pro další naše týmy, aby vaši cestu kopírovaly?

Chtěl bych, aby to tak bylo. Právě evropské poháry ukazují, jak se volejbal dělá „venku". 

Co je nyní potřeba, abychom po dlouhé době, třeba už příští sezónu, viděli český tým v play off Champions League?

Aby tým, co vyhraje extraligu a půjde do CEV Champions League, měl ambice, nějaké zkušenosti za sebou a zdroje, aby si mohl koupit alespoň deset kvalitních hráčů, plus dva výborné. A pak trochu štěstí při losování (smích).

Co bys touto cestou chtěl vzkázat hráčům, fanoušků, sponzorům a všem, kteří vás „tlačí“ dál…

My ve vedení klubu moc děkujeme za podporu od všech partnerů, sponzorů a hlavně fanoušků. Hráčům a realizačnímu teamu je pak třeba pogratulovat za předvedené výkony.

 

Autor: Jiří Carba, foto CEV

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018