27.11.2023

Pohárová Evropa opět volá, ve hře bude šestice českých týmů

Tento týden okoření zápolení našich týmů v evropských pohárech. České Budějovice a Lvi Praha mají na programu druhá utkání základních skupin Champions League, odvetná utkání šestnáctifinále čekají v CEV Cupu Kladno a Karlovarska, i Odolenu Vodu v Challenge Cupu. Brněnské Šelmy rozehrají prvním utkáním už osmifinále CEV Cupu.

České Budějovice čeká volejbalový svátek. V první domácím utkání Champions League přivítají na své palubovce loňského finalistu nejprestižnější klubové soutěže a aktuálně vedoucí tým polské PlusLigy, Jastrzebski Wegiel. „Myslím si, že je to jeden z nejlepších týmů, který teď můžete v Evropě najít. V Lize mistrů byli v posledních dvou sezonách stříbrní a bronzoví, hrají v Polsku na špici. Mají velice kvalitní hráče a předvádí pěkný volejbal. Ale není to zrovna tým, který hraje na nejvyšší úrovni po celou dobu zápasu. Budeme se na ně hodně soustředit, ale nesmíme se jich bát. Musíme hrát své maximum, jinak rychle skončíme. Všichni musíme věřit ve své schopnosti,“ říká českobudějovický trenér Andrzej Kowal, velký znalec polského volejbalu, který třikrát v Polsku dovedl svůj tým k mistrovskému titulu, získal s Rzeszówem stříbro v Champions League a trénoval také polskou reprezentaci. V úterním utkání proti favoritovi skupiny D bude Jihostroj spoléhat i na hlasitou podporu svých fanoušků. „Je jasné, že řada hráčů raději hraje před domácím publikem. Ale pro top mužstva, jakým je i Jastrzębski, to není rozhodující. Takové týmy hrají dobře všude. Obecně platí, že domácí týmy mají přece jen trošku výhodu. Znají halu, protože v ní trénují, vědí, jak se tu podává a podobně. My se ale musíme soustředit na sebe a opravdu se nebát hrát, to bude důležité. Pak šance pro nás je,“ dodal Kowal.

V prvním utkání základní skupiny D prohrál Jihostroj v Lüneburgu 0:3, naopak Jatrzebski Wegiel neztratil ani jeden set se španělským týmem Guaguas Las Palmas.

Věhlasného soupeře přivítají ve své domácí premiéře v Champions League i pražští Lvi. Do Unyp Areny přijede aktuálně pátý tým italské SuperLegy, Cucine Lube Civitanova. Oba týmy v úvodních zápasech skupiny E slavily vítězství. Civitanova neztratila ani jeden set v domácím utkání s rumunským týmem Arcada C.S. Galati, stejně si počínali i Lvi v belgickém Maaseiku. Ačkoliv jsou Lvi v nejprestižnější klubové evropské soutěži nováčkem, do utkání s ostříleným soupeřem půjdou s velkým odhodláním a pokusí se připsat další body do průběžné tabulky skupiny E.

Volejbalisté Karlovarska zabojují o postup do osmifinále CEV Cupu na domácí palubovce. Z prvního utkání ve Finsku si přivezli dobrou výchozí pozici, když Sastamalu porazili 3:1. Ve velmi vyrovnaném utkání sice ztratili první set, ale v dalších už dokázali ve vypjatých koncovkách setů uspět. K postupu stačí doma Západočechům uhrát dva sety, v případě prohry 0:3 nebo 1:3 o postupujícím rozhodne zlatý set.

Blízko postupu do osmifinále CEV Cupu je i celek Kladna. Ten v domácím utkání jasně přehrál OK Radnik Bijeljina 3:0. Dobrou přípravou na odvetu v Bosně a Hercegovině bylo Orlům určitě sobotní středočeské derby s Odolenou Vodou, kdy v tie-breaku vyrovnaného utkání ukázali pevnější nervy a zvítězili. K postupu do další fáze CEV Cupu platí pro Kladno stejná pohárová matematika jako u Karlovarska.

Dobrou výchozí pozici do domácí odvety šestnáctifinále Challenge Cupu si vybojovali i volejbalisté Odoleny Vody. Na palubovce španělského týmu CV Melilla MSC zvítězili 3:0. „Naším výkonem jsme Melille nedovolili předvést to nejlepší, do ničeho jsme je nepustili,“ zhodnotil první utkání trenér Marcin Kryś. Jeho svěřencům tak stačí k postupu do osmifinále uhrát dva sety.

Klub AERO Odolena Voda toto utkání spojí s charitativní akcí pro Kapku naděje a výtěžek z celé akce bude věnován Ústavu hematologie a krevní transfuze UHKT, kde se v současné době léčí jeho hráč Pavel Horák. Hráči AERA nastoupí do utkání ve speciálních dresech vyrobených jen pro toto utkání a po zápase se tyto dresy vydraží. Součástí akce bude zároveň i finanční sbírka, která bude použita na podporu léčby nemocných.

Brněnské Šelmy čeká už úvodní duel osmifinále CEV Cupu. Soupeřem jim bude srbský celek Crvena Zvezda Beograd. V šestnáctifinále Šelmy přešly přes maďarský Szent Benedek Balatonfüred (3:1, 2:3) a Crvena Zvezda přehrála španělský celek Tenerife Libby´s La Laguna (3:0, 3:2). První utkání odehrají Šelmy stejně jako v šestnáctifinále na palubovce soupeře, aktuálně třetího týmu srbské nejvyšší soutěže.

Nacházející zápasy českých týmů v evropských pohárech:

úterý 28. listopadu

  • 17:10 VK Jihostroj České Budějovice – Jastrzebski Wegiel (POL) (přímý přenos ČT sport)
  • 18:00 Crvena Zvezda Beograd (SRB) – VK Šelmy Brno

středa 29. listopadu

  • 18:00 VK ČEZ Karlovarsko - Ford Levoranta Sastamala (FIN)
  • 18:00 OK Radnik Bijeljina (BIH) – Kladno volejbal cz29. listopadu
  • 18:00 Aero Odolena Voda – CV Melilla MSC (ESP)

čtvrtek 30. listopadu

  • 18:00 VK Lvi Praha – Cucine Lube Civitanova (ITA)

 

Autor: Jiří Carba

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018