2.7.2023

Trenérský notes 7/23: Kreativita vs. variabilita

Při řešení herních situacích uplatňují hráči zpravidla dva přístupy: kreativitu a variabilitu. V dnešním díle Trenérského notesu se podíváme blíže právě na uvedené pojmy, jejich uplatnění ve hře a rozvoj v tréninku. 

Při řešení herní situace, ale i obecně jakéhokoliv problému, využíváme buď tzv. konvergentní nebo divergentní myšlení. Konvergentní myšlení je schopnost nalézt ideální řešení daného problému. Jedná se o jasný a strukturovaný úkol se zřejmým řešením a výběr nejlepší strategie, jejímž cílem je optimální výsledek. Při konvergentním myšlení využíváme spíše levou mozkovou hemisféru a je charakteristické pro analytiku, logiku, jazyk, vědu a matematiku.

Naopak pokud uplatňujeme divergentního myšlení využíváme zcela neobvyklé řešení. Toto unikátní řešení můžeme charakterizovat jako „statistickou vzácnost“. Je překvapivé, inovativní a zcela nové. Při divergentním myšlení využíváme spíše pravou hemisféru, pro kterou je charakteristické: holistické myšlení, intuice, kreativita, umění a hudba.

Jako příklad můžeme použít situaci, kdy na druhý míč „naskočil“ útočník z pipe, ale místo předpokládaného útoku volil nahrávku a uvolnil svého spoluhráče k útoku na „bez blok“. Při prvním použití se jednalo o kreativní řešení, které se postupně stalo taktickou variantou, tedy variabilitou řešení. Z divergentního řešení se stalo konvergentní. 

S výše uvedenými způsoby myšlení úzce souvisí kreativita a variabilita. Kreativita je schopnost vykonávat činnost, která je nová a účelná. Jedná se o originální řešení či způsob provedení, který je současně i užitečný.Variabilita je škála již naučených a osvědčených řešení. V praxi využíváme oba dva způsoby řešení, přičemž každý má své důležité místo a opodstatnění. V tréninku tak musíme podporovat a rozvíjet jak kreativitu, tak budovat široký repertoár řešení, tedy variabilitu.

Zdroje kreativity jsou inteligence, znalosti (odbornost), osobnost, motivace, intelektuální styl, prostředí. Rozvoj kreativity také ovlivňujeme svým trenérským přístupem a tím, jakou atmosféru a podmínky svým hráčům vytváříme. Kreativitu podporuje, pokud trenér:

  • pomáhá hráčům dosahovat jejich dílčích cílů
  • podporuje nápady a inovativní řešení situací
  • buduje sebedůvěru hráčů
  • umožňuje diskusi a výměnu názorů jak mezi hráči, tak i mezi hráči a trenérem
  • dovolí či podpoří odvážné rozhodnutí a (nebo) chování

 

Autor: Ing. Ondřej Foltýn

Zdroje: Daniel Memmert: Rozvoj taktické kreativity ve sportu. Praha, 2023

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018