16.5.2023

Druhý májový víkend poutal největší pozornost Český pohár 1* mužů

I další víkend Národní Tour přinesl spoustu republikových či oblastních turnajů a mnohdy i výsledkových překvapení. Muži měli na programu jednohvězdičkový Český pohár v Pňově a ženy odehrály Letní pohár ve Střešovicích. Opavský Happy Sport přivítal dívky kategorie U20 a U18 a na pražském Korábu si dali dostaveníčko chlapci kategorie U20 a U18. Sportovně rekreační areál v Hluboké nad Vltavou pořádal oblastní Český pohár děvčat U18 a pražský Strahov hostil turnaje dívek a chlapců U16.

Polabský Český pohár mužů 1* - Pňov

Uplynulý víkend zahájil novou sezonu Českého poháru mužů v plážovém volejbale. Organizace úvodního turnaje se tentokrát po kratší odmlce zhostil klub Žraloků z Pňova-Předhradí. Na úvod sezony se sešla dobrá konkurence, když chyběly pouze páry připravující se na blížící se turnaj světové série v Ostravě. V komorním areálu u jezera probíhal turnaj nejen za dobrého počasí, ale také za velmi příjemné divácké kulisy. Mnohé týmy se těšily podpoře kamarádů-fanoušků, kteří zejména v sobotu odpoledne v prvním kole vyřazovacích bojů vytvořili pohodovou atmosféru společensky sportovního happeningu. Dobrá divácká kulisa domácích fanoušků vytrvala i do neděle, a to zejména díky překvapivému postupu domácí dvojice do finálové čtyřky.

Páteční kvalifikace se zúčastnilo 12 týmů, přičemž do hlavní soutěže postoupilo šest dvojic. Systém 24-skup-1KO možná lehce zaskočil některé favority, když například dvojice Kufa / Melmuka neměla daleko od vyřazení již právě ve skupině. Došlo i na úvodní překvapení, když ze skupiny o bod nepostoupila dvojice Williams / Zavadil, jež možná ona dvě zkažená podání v tie-breaku stála postup. Došlo i na souboj domácích dvojic, když v prvním kole bratranci Benešové vyzvali (a také jak se říká „našli“) svého spoluhráče z antuky Jakuba Holčíka, který na turnaj do Pňova-Předhradí vytáhl kamaráda Tadeáše Tezzeleho.

V semifinálových bojích se málem udál jeden malý zázrak, když dvojice Kittel / Knobloch musela odvracet několik mečbolů v souboji s bratranci Benešovými. Prekérní situaci však s pevnými nervy ustála a nakonec tak mohla ve velkém finále vyzvat dvojici Samec / Václavík, která se ve dvou setech poradila s dvojicí Waber / Ježek. V posledním utkání dne potvrdili Kittel s Knoblochem dobrou turnajovou formu a mohli se tak radovat z celkového vítězství. V malém finále už domácí dvojici Beneš / Beneš lehce došly síly a tak ve dvou setech podlehla stabilněji ztrátujícímu soupeři.

Turnaj se odehrál pod záštitou starostky obce paní Jany Bydžovské, která se po předání cen vyjádřila slovy: „Jsem moc ráda, že jsme mohli opět po několika letech přivítat turnaj republikové úrovně a že se lidem u nás líbilo. Doufám, že v této obnovené tradici budeme pokračovat i v následujících letech.” Turnaji přihlíželi i některé známé osobnosti volejbalu minulých let. Za všechny jsme krátce vyzpovídali Petra Beneše.

Hrajete ještě beachvolejbal či jinak sportujete?

Sportujeme hodně a rádi, Josef miluje silniční kolo, běžky a obecně vytrvalostní sporty, já dávám přednost tenisu a také posilovně. Oba pravidelně chodíme hrát hokej a golf. Vrcholově už beachvolejbal nehrajeme, mladé nastupující generaci už nedokážeme úspěšně vzdorovat. A je to tak dobře. Bylo by divné, kdybychom v padesáti letech poráželi o generaci mladší soupeře. Jágr je prostě jen jeden.

 Co říkáte na výkony Vašich synů?

Mají za sebou první turnaj, který sice dopadl nad očekávání dobře, ale na nějaké hodnocení je ještě brzy. Oba dlouho nehráli, ať už ze zdravotních nebo studijních důvodů, a tak nemají žádné velké ambice. Snad jen mít takovou výkonnost, aby jim beachvolejbal působil radost a zahráli si kvalitní zápasy. Podobně jako my otcové se i mladí věnují práci a studiu na prvním místě, sportu jen doplňkově. To ale neznamená, že nemají chuť makat. Cokoliv člověk dělá, měl by dělat naplno.

A co úroveň současného českého beache?

Nikdy nebyla větší. Perušič se Schweinerem patří do nejužší světové špičky, reálně mohou útočit v Paříži na olympijské medaile. U děvčat jsem zvědavý na nově složený pár Markéta Nausch-Sluková / Helena Havelková. Nominálně to může být rovněž špičkový pár. K tomu připočtěme juniorské mistryně Evropy sestry Pavelkovy a celou řadu dalších nadějných týmů, které se umisťují vysoko na juniorských mistrovstvích. Výsledky jsou nyní velmi dobré. Beach je navíc atraktivní sport, který láká příznivce z řad široké veřejnosti nejen dětí, ale i dospělých. Rostoucí členská základna je důležitá pro budoucí rozvoj tohoto sportu.

  1. Lukáš Kittel / František Knobloch (VSK Staré Město/Beachclub Strahov)
  2. Dominik Samec / Martin Václavík (SK Hamr/Beachklub Ládví)
  3. Matyáš Ježek / Adam Waber (VK Odolena Voda/BVŠP)
  4. Vít Beneš / Ondřej Beneš (SK BEACHKLUB Praha/ Beach Volley Club Pňov-Předhradí)

Kompletní výsledky ZDE

Autor: BVC Žraloci Pňov-Předhradí

Prague Beach Team Letní pohár žen – Praha (Střešovice)

O víkendu se konal Letní pohár žen na PBT. V první řadě je třeba zmínit velký zájem o účast v turnaji, celkem se přihlásilo 34 dvojic. Do turnaje jich mohlo zasáhnout jen 26, takže tabulkové body hrály podstatnou roli. Z kvalifikace, ve které se utkalo 16 týmů o 6 postupových míst, je potřeba vypíchnout výkon domácí dvojice Šritterová / Šimonovská, která prošla kvalifikací do hlavní soutěže třemi zápasy, kdy v každém z nich hrála tie-break.

V neděli se pak navzdory předpovědi podařilo odehrát celý turnaj za hezkého počasí. Finálová část turnaje byla plně v režii týmů z východu ČR a ze Slovenska. Pražské kluby tentokrát neměly ve finálové čtveřici žádné zástupkyně.

Po velmi atraktivních semifinálových a finálových zápasech si pro vítězství došel pár Štěpánka Šťastná/Markéta Stará, který minulý týden na ČP na Strahově bral bronz. Druhé skončily slovenské hráčky Zuzana Reginová / Kristína Harmanová, třetí místo vybojovaly Alžběta Tomášová a Karin Žolnerčíková. Na čtvrté místo až z kvalifikace vystoupal pár Sabina Matoušková / Kristýna Koblížková. Za Prague Beach Team děkuji všem hráčkám za účast na turnaji.

  1. Štěpánka Šťastná / Markéta Stará (Happy Sport Opava/TJ Sokol Brno I)
  2. Zuzana Reginová / Kristína Harmanová (SVK)
  3. Alžběta Tomášová / Karin Žolnerčíková (TJ Sokol Brno I/TJ Ostrava)
  4. Sabina Matoušková / Kristýna Koblížková (TJ Sokol Brno I)

Kompletní výsledky ZDE

Autor: Ondřej Beneš

Český pohár dívek U20 – Opava

Páteční kvalifikace se zúčastnilo 15 týmů a do hlavní soutěže postoupilo 6 dvojic. V hlavní soutěži bylo k vidění 16 dvojic. Počasí bylo zpočátku chladnější, odpoledne už velmi slušné. Favoritem turnaje byly Mrkvičková Tomasovou. Ze základních skupin postoupilo 8 dvojic do pavouka, překvapením určitě bylo vyřazení dvojice Lucie Grančaiová / Rozálie Mrázová, které skončily již ve skupině, když nepostoupily jen o tři míče.

V prvním semifinále proti sobě nastoupily Jana Mrkvičková / Mariana Tomasová a Vendula Ebertová / Nicol Selicharová. Vyrovnaný byl jen první set, pak již favoritky soupeřkám nedaly šanci – 2:0 (19,11). Druhé semifinále rozhodl jednoznačně lepší servis dvojice Amálie Báčová / Magdalena Bohmová, která své protivnice Terezu Studenou s Lenkou Veselou porazila 2:0 (15,14).

Utkání o třetí místo mezi Studenou a Veselou a dvojicí Ebertová / Selicharová bylo vyrovnané vždy jen v začátcích setů. Pak už na Pražankách, které se do finálových zápasů probojovaly ze sobotní kvalifikace, byla vidět únava a zápas skončil vítězství soupeřek 2:0 (13, 15).

Naopak finále dvojic Mrkvičková / Tomasová a Báčová / Bohmová bylo velmi vyrovnané. Každý tým vyhrál jednu sadu, tiebreak byl bitvou do posledního míče, který nakonec v dramatické koncovce vybojovaly nejvýše nasazené hráčky - 2:1 (-17,15,12).

„Turnaj hodnotíme výborně, protože jsme vyhrály, ale už jsme dost unavené, jelikož soupeřky hrály taky skvěle,“ řekla Jana Mrkvičková a Mariana Tomasová doplnila. „Už jsme tady hrály vloni, je to tady super, výborný písek a skvělá organizace. Děkujeme za skvělý turnaj.“

  1. Jana Mrkvičková / Mariana Tomasová (BVŠP/PVK Olymp Praha)
  2. Amálie Báčová / Magdalena Bohmová (BVŠP)
  3. Tereza Studená / Lenka Veselá (Beach club Harcov-Liberec/S V B C)
  4. Vendula Ebertová / Nicol Selicharová (Beachklub Ládví/SK Meteor Praha)

Kompletní výsledky ZDE

Autor: David Šťastný

Český pohár chlapců U20 – Praha (Koráb)

V hlavní soutěži bylo k vidění 16 dvojic. Počasí bylo pro beach ideální - pod mrakem, bezvětří a teplota kolem 18 stupňů. Turnajem podle očekávání prošly nejlépe čtyři nasazené dvojice a ti se v semifinále popraly o bednu. Úroveň turnaje byla celkem slušná, i když mnohdy chyběla větší agresivita při bodových balonech a bloku, jak by se dalo v této kategorii předpokládat. Na turnaji se nenašel ani jeden výjimečný hráč jak herně, tak somatotypem. Je však začátek letní sezony, tak se uvidí, jak se kluci doladí a připraví na vrchol sezony.

  1. Martin Toufar / Kryštof Kvíčala (BVŠP/Beachclub Strahov)
  2. Josef Jeřicha / Vojtěch Novotný (Beachclub Strahov)
  3. Teodor Schinko / Ondřej Kuliš (BVŠP)
  4. Filip Rydval / Mikuláš Plšek (BVŠP/Beachpoint)

Kompletní výsledky ZDE

Autor: Jarda Malčík

Český pohár chlapců U18 – Praha (Koráb)

Sobotní kvalifikace se zúčastnilo 8 týmů a do hlavní soutěže postoupilo 6 dvojic a to Marek Létal / Filip Ondráček,Maxmilián Šimek / Lukáš Přikryl, Lukáš Pícka / Filip Šplíchal, Vít Sobíšek / Adam Ragač, Gabriel Hossain  /Martin Skalický, David Suchánek / Lukáš Dominik Rek.

V hlavní soutěži jsme mohli vidět celkem 16 dvojic. Počasí bylo příjemné, mírně větrné. Favoritem turnaje byli Vojta Pavlusek / Vojta Votava a Karel Tušek / Miki Plšek.Ze základních skupin postoupili do pavouka Karel Tušek a Mikuláš Plšek, Theodor Vašut a Adrian Ibrahim, Marek Létal a Filip Ondráček, Tomáš Křížek a Martin Schuma, Šimon Tůma a Marek Hodr, Vojta Votava a Vojta Pavlusek.

Obě semifinále byla napínavá až do koncovek. V souboji dvojic hájící barvy Beachvolejbalové školy Praha přehrál Pavlusek s Votavou 2:0 na sety (21:18 21:18) Kučeru a Zimmermanna. V druhém semifinále byl boj ještě vyrovnanější. Dvojice hrající za Beachclub Strahov Miki Plšek / Karel Tušek zvítězila 2:1 (15:13) nad hráči Beachvolejbalové školy Praha, Davidem Zimmermannem a Markem Kučerou.

David Zimmermann a Marek Kučera vyzvali v zápase o třetí místo Tomáše Křížka a Martina Schumu a toto utkání bylo plné emocí a napětí. Kluci spolu trénuji ve skupině, takže se maximálně dobře znají a ví, jak na sebe mají hrát, tudíž výměny byly dlouhé a bojovné. Z vítězství 2:0 (22:20 21:19) se nakonec radovala dvojice Schuma / Křížek.

Miki Plšek a Karel Tušek nastoupili po 15 minutové pauze proti Vojtovi Pavluskovi a Vojtovi Votavovi k finále ČP Koráb do 18 let. Utkání bylo napínavé, jen nedošlo do koncovek a dvojice Votava / Pavlusek zvítězila 2:0 (21:15 21:17).

  1. Vojtěch Pavlusek / Vojtěch Votava (BVŠP)
  2. Karel Tušek / Mikuláš Plšek (Beachclub Strahov/Beachpoint)
  3. Tomáš Křížek /Martin Schuma (BVŠP)
  4. Marek Kučera / David Zimmermann (BVŠP)

Kompletní výsledky ZDE

Děkujeme Sportcentru Koráb a klubu Beachvolejbalové školy Praha za perfektní organizaci a zázemí. Turnaj proběhl bez problému. Další turnaj zde proběhne za 14 dní, bude to ČP dívek do 18 let.

Autor: Martin Tichý

Český pohár dívek U18 - Hluboká nad Vltavou

V pátek byla sehrána kvalifikace, která byla vypsána pro 12 párů. Kvalifikace se zúčastnilo 10 párů. Začátek byl stanoven na 17:00. Hrálo se v chladném a větrném počasí, ale bez deště. V sobotu 13. 5. turnaj pokračoval hlavní soutěží pro 16 párů. Turnaj začal v 9:00 a skončil v 16:30. Počasí bylo stejně chladné jako v pátek, ale opět nepršelo a bylo bezvětří. Turnaj proběhl bez problémů. První místo si z Hluboké nad Vltavou nakonec odvezly Lenka Ruckensteinerová a Adéla Kejřová, kterou jsme trošku vyzpovídali.

Všiml jsem si, že hraješ ve velké pohodě. Kde a jak často trénuješ, kdo je tvým trenérem?

Trénuji na SK Hamr v Praze dvakrát týdně beachvolejbal a jedenkrát týdně šestky, trénuje mě Milan Hadrava.

Takže tvůj hlavní sport je tedy šestkový volejbal nebo beachvolejbal?

Beachvolejbal, určitě!

Máš nyní za sebou finále, jak ho hodnotíš?

Chtěly jsme samozřejmě vyhrát, ale byl to velmi těžký zápas.

Jak se ti u nás líbilo?

Máte tady moc hezký areál, je to tady hezky zorganizované a až na tu zimu to tady bylo moc fajn.

  1. Lenka Ruckensteinerová / Adéla Kejřová (Beach club Harcov-Liberec/SK Hamr)
  2. Barbora Márová / Julie Novotná (S V B C/BVŠP)
  3. Kristýna Dvořáková / Beáta Čiverná (BVŠP)
  4. Klára Hypšová / Magdaléna Bízková (SK BEACHKLUB Praha)

Kompletní výsledky ZDE

Autor: Jaroslav Homan

Český pohár dívek U18 - Opava

Páteční kvalifikace se zúčastnilo 13 týmů (jeden se nedostavil pro nemoc) a do hlavní soutěže postoupilo 6 dvojic. V hlavní soutěži jsme mohli vidět 16 dvojic. Počasí bylo zpočátku chladnější, odpoledne už velmi slušné. Favoritkami turnaje byly Lajkebová s Mifkovou. Ze základních skupin postoupilo 8 dvojic do pavouka. Překvapením určitě bylo vyřazení dvojice Petrželová / Bedravová, která skončila ve čtvrtfinále a se kterou se počítalo minimálně do semifinále.

V prvním semifinále porazila Pazderová s Westphalovou 2:1 (-22, 20, 12) dvojici Lajkebová / Mifková. Jak výsledek napovídá, jednalo se o velmi vyrovnaný a dramatický zápas, jehož koncovku lépe zvládla olomoucká dvojice. Druhé semifinále jednoznačně ovládly olomoucké hráčky Moserová / Dubová, které nedaly pražské dvojici Vacková / Šestáková žádnou šanci - 2:0 (13,13).

O třetí příčku byl k vidění vyrovnaný souboj Lajkebové s Mifkovou a dvojice Vacková / Šestáková, trošku více sil a štěstí měla nakonec brněnská dvojice – 2:0 (22,23).

Finálový zápas mezi dvojicemi Moserová/Dubová a Pazderová / Westphalová byl jako na houpačce, každý tým vyhrál jednu sadu rozdílem třídy, tiebreak byl bitvou do posledního míče, který nakonec v olomouckém finále pro sebe získala dvojice Emily Moserová / Adéla Dubová – 2:1 (-9, 13, 13). „Turnaj hodnotíme výborně, hrálo se nám tady skvěle, i když jsme zde poprvé, vše vyšlo super a jsme rády za vítězství,“ řekla spokojená Emily Moserová z vítězného týmu.

  1. Emily Moserová / Adéla Dubová (SK UP Olomouc)
  2. Rozálie Pazderová / Maria Westphalová (SK UP Olomouc/TJ Sokol Šternberk)
  3. Zuzana Lajkebová / Lea Mífková (TJ Sokol Brno I)
  4. Tereza Vacková / Viktorie Šestáková (Beachclub Strahov)

Kompletní výsledky ZDE

Autor: David Šťastný

Český pohár chlapců a dívek U16 - Praha (Strahov)

Další víkend a tím pádem i další ČP na Strahově, tentokrát kategorie U16. V první polovině víkendu se rozehrála chlapecká část, po které následovala ta dívčí. Skrz celý turnaj se odehrálo bezmála přes 100 utkání, a i když pod mrakem, průběhu ani výkonu hráčů to nijak nevadilo. Klučičí hlavní soutěž po prvním napínavém setu do vítězného konce dohrála domácí dvojce Vašut / Ibrahim nad dvojicí Krčmář / Macháček a bronz si vybojovala dvojice Toufar / Havelka nad „Strahováky“ Kuthan / Bizzuto. Holčičí finále dvou dvojic BVŠP vyhrál pár Šebová / Procházková nad Kinterovou s Rejchrtovou a třetí místo si odnášejí Šolínová s Ojrzynskou, když porazily pár Moserová / Dubová.

chlapci:

  1. Theodor Vašut / Adrian Ibrahim (Beachclub Strahov)
  2. Karel Krčmář / Kryštof Macháček (BVŠP)
  3. Petr Toufar / Josef Havelka (BVŠP)
  4. Jan Kuthan / Martin Bizzuto (Beachclub Strahov/VK Lvi Praha)

Kompletní výsledky ZDE

dívky:

  1. Ema Šebová / Růžena Procházková (BVŠP)
  2. Nela Kinterová / Mája Rejchrtová (BVŠP)
  3. Sára Šolínová / Klára Ojrzynska (SK BEACHKLUB Praha/POL)
  4. Emily Moserová / Adéla Dubová (SK UP Olomouc)

Kompletní výsledky ZDE

Všem děkujeme za účast a zase příští týden, tentokrát na ČP U18!

 

Autor: Matěj Brož

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018