31.5.2022

První letošní ČP žen ovládly Ukrajinky, víkend však byl ve znamení turnajů U16

Česká Národní tour 2022 o víkendu pokračovala sérií osmi turnajů. V kategorii dospělých měli muži tentokrát volno, a tak veškerá pozornost padla na ženy. Ty měly na programu první Český pohár žen 1* a Leman sport Letní pohár. Bechvolejbalová omladina odehrála čtyři turnaje kategorie U16 a dva U20.

Český pohár žen 1* - Praha (Strahov)

O víkendu 28. - 29. 5. 2022 se v Beachclubu Strahov uskutečnil první letošní Český pohár žen. Přijelo těch nejlepších 24 týmů, aby se společně popraly o body. Hrálo se systémem H24 2KO. Na čtvrtém místě se umístila dvojice Anna Širůčková a Michaela Břínková. Na třetím místě se umístily Tereza Pluhařová a Andrea Lorenzová, které si držely vítěznou šňůru až do semifinále, kde prohrály proti Markétě Svozilové a Julii Honzovičové.

V duelu o první místo se proti sobě nastoupily Markéta Svozilová s Julií Honzovičovou a Ukrajinky Ievgeniia Baieva a Valentyna Davidova. Nebylo to poprvé, co se tyto dvojice na tomto turnaji setkaly. V zápase o postup do semifinále Ukrajinky zvítězily, a proto měl český tým ve finále šanci si svoji prohru odčinit. To se ale nestalo a Ievgeniia Baieva a Valentyna Davidova tak zvítězily a odvezly si zlato.

  1. Ievgeniia Baieva / Valentyna Davidova (UKR)
  2. Markéta Svozilová / Julie Honzovičová (TJ Sokol Brno I/PVK Olymp)
  3. Tereza Pluhařová / Andrea Lorenzová (VK Brno/BVŠP)
  4. Anna Širůčková / Michaela Břínková (VK KP Brno/Beach Academy Viktoria Brno)

Kompletní výsledky ZDE

Leman sport Letní pohár žen – Praha (ABC Braník)

  1. Martina Tereňová / Ľubica Šipošová (SVK)
  2. Svatava Haníková / Michaela Sedlatá (BK Nymburské BOMBY)
  3. Kateřina Pokorná / Jana Krupařová (TJ Kralupy/TJ Turnov)
  4. Lucie Grančaiová / Veronika Grančaiová (Beach Academy Viktoria Brno)

Kompletní výsledky ZDE

U20

Český pohár U20 – Praha (Ládví)

O posledním květnovém víkendu se v pražském Beachklubu Ládví představila juniorská špička Národní tour. Vítězi se stali Filip Rydval s Davidem Westphalem z Beachvolejbalové školy Praha a Beachklubu Strahov. Dívčí turnaj vyhrály sestry Pavelkovy z SVBC.

Celkově se do turnaje přihlásilo 36 dívčích a 22 chlapeckých dvojic. Poprvé si českou Národní tour vyzkoušela slovenská dvojice Danis Lapoš s Martinem Bielkou ze slovenského OZ Šport Žilina a obsadila dělené páté místo.

Z páteční dívčí kvalifikace, které se účastnilo 18 dvojic, postoupilo do sobotní hlavní soutěže 6 párů. Do nedělního finálového dne pak postoupilo 8 týmů do čtvrtfinálových utkání. Chlapecké kvalifikace se účastnilo celkem 14 dvojic a do nedělní hlavní soutěže postoupilo 6 družstev a dvě družstva lucky looser losem kvůli odhláškám z hlavní soutěže. Nedělní hlavní soutěže se pak účastnilo celkem 16 dvojic.

První místo obsadily Kateřina Pavelková s Annou Pavelkovou z SVBC. Druhá a třetí příčka patřila Tělocvičné jednotě Sokol Brno I, konkrétně dvojicím Kristýna Koblížková s Terezou Lajkebovou a Alžbětě Tomášové s Klárou Selicharovou.

Mužskou část soutěže obsadili Filip Rydval s Davidem Westphalem z Beachvolejbalové školy Praha a Beachklubu Strahov, na druhém místě se umístili Liberečtí Tomáš Červa s Jakubem Tesárkem a na bronzové příčce skončili Ondřej Kuliš s Teodorem Schinkem trénující v Beachvolejbalové škole Praha.

Dvojice hájící barvy Beachklubu Ládví Matěj Muzikant s Václavem Kurkou (BC Strahov) skončila na děleném 13. místě. V dívčí části turnaje z domácích dvojic nejlépe dopadly Laura Kubištová s Rozálií Mrázovou na děleném 7. místě, Vendula Ebertová s Nicol Selicharovou pak na děleném 13. místě. Hráčky hrající žákovské turnaje Amálie Ebertová s Agátou Duškovou obsadily na Ládví dělené 17. místo a po vypadnutí z hlavní soutěže vyhrály nedělní turnaj v pražském Beachklubu Pankrác. Turnaj byl finančně podporován magistrátem hlavního města Prahy.

Dívky

  1. Kateřina Pavelková / Anna Pavelková (S V B C)
  2. Kristýna Koblížková / Tereza Lajkebová (TJ Sokol Brno I)
  3. Alžběta Tomášová / Klára Selicharová (TJ Sokol Brno I)
  4. Eliška Kadeřábková / Jana Fixová (S V B C/VK Dukla Liberec)

Kompletní výsledky ZDE

Chlapci

  1. Filip Rydval / David Westphal (BVŠP/Beachclub Strahov)
  2. Tomáš Červa / Jakub Tesárek (TJ Slavia Liberec)
  3. Ondřej Kuliš / Teodor Schinko (BVŠP)
  4. Jiří Dostál / Matyáš Perner (Beach Service club)

Kompletní výsledky ZDE

U16

Žákovský pohár U16 (oblastní) – Praha (Mikulovka)

Tento víkend byl pro pražský areál Mikulovka ve znamení kategorie U16. Celým víkendem turnaj provázelo trochu aprílové počasí, z čehož nejhorší střípky vychytali v neděli kluci, kteří se s tím bravurně poprali a deštěm se nenechali zastavit. Zlato si odnesl z části domácí pár Pavlusek / Ondráček, který ve finále porazil strahovsko-střešovickou dvojici Vašut / Koutný. Oba dva týmy předvedly beachvolejbal s velkým potenciálem do budoucna, a tak byl zápas atraktivním i pro diváky. Bronz si odnesl pár Košina / Pícka, který v zápase o třetí místo zdolal dvojici Žák  /Bizzuto.

O den dříve si své zápasy odehrály holky. Těch bylo o něco méně než kluků, ovšem i tak byl k vidění krásný beachvolejbal. Zlato vybojovaly v napínavém třísetovém zápase brněnské hráčky Kališová / Králíková, na které o fous nestačila dvojice Molnárová / Řechtáčková. Zápas o bronz proběhl mezi domácími týmy, kde v závěru zvítězily Kinterová s Rauchertovou, které porazily pár Malivánková / Rejchrtová.

Dívky

  1. Tina Kališová / Denisa Králíková (TJ Sokol Brno I)
  2. Olivia Molnárová / Barbora Řechtáčková (PBT)
  3. Nela Kinterová / Eliška Rauchertová (BVŠP)
  4. Tereza Malivánková / Mája Rejchrtová (BVŠP)

Kompletní výsledky ZDE

Chlapci

  1. Vojtěch Pavlusek (BVŠP) / Filip Ondráček (TJ Sokol Pardubice I)
  2. Theodor Vašut / Lukáš Koutný (Beachclub Strahov/PBT)
  3. Rostislav Košina  / Lukáš Pícka (Beachclub Strahov)
  4. Štěpán Žák / Martin Bizzuto (SK Prosek/VK Lvi Praha)

Kompletní výsledky ZDE

Žákovský pohár U16 (oblastní) – Praha (Pankrác)

V sobotu 28. května 2022 dorazilo na začátek kvalifikace celkem 14 dvojic, které nejprve poměřily síly v 6 skupinách, aby se následně první a druhé páry ze skupin střetly v jednom vyřazovacím kole o šest postupových míst do hlavní soutěže. Víkendovému turnaji obecně počasí moc nepřálo a v sobotní kvalifikaci se musely všechny dvojice prát s poměrně silným větrem. Kvalifikace nakonec dopadla téměř (až na jednu výjimku) podle papírových předpokladů v podobě bodů, kterými dvojice disponovaly před tímto turnajem, a z postupu do neděle se radovaly: Nikola Petrášová / Anna Markvartová, Karolína Mrázková / Berenika Kužílková, Eliška Vorálková / Nikola Kmochová, Caroline Marie Lloyd / Nikola Rydvalová, Andrea Matějčková / Lucie Kratochvílová, Sofia Weyskrabová / Anna Burianová.

V neděli 29. května tak do hlavní soutěže nastoupil plný počet 16 párů. Tentokrát se větrné počasí uklidnilo a až do čtvrtfinále počasí celkem přálo. Nejdříve bojovaly týmy ve čtyřčlenných skupinách o postup do vyřazovací části turnaje, kam postoupily opět jen první dva páry z každé skupiny. Ty se následně utkaly v pavouku na jednu porážku o stupně vítězů. Do semifinále nakonec postoupily nejvýše nasazené páry, kromě domácí dvojice Klára Hypšová/Ema Šebová, která obsadila ve vyrovnané skupině třetí a tedy nepostupové místo. Čtvrtfinálová klání pak měla poměrně jednoznačný průběh ve prospěch výše nasazených až na duel mezi domácím týmem - Sára Šolínová  /Klára Ojrzynska a dvojicí Adéla Šimíčková / Tereza Vacková, ve kterém nakonec nejtěsnějším rozdílem ve třetí sadě uspěly holky ze Strahova - Adéla s Terezou. S hustým deštěm, jenž doprovodil všechna utkání od semifinále dále, a se svými soupeřkami si nejlépe poradila dvojice z Ládví Amálie Ebertová / Agáta Dušková, která ve finále porazila pár z Liberce - Tereza Studená/Lenka Ruckensteinerová. Bronzové medaile pak vybojovala dvojice Beáta Čiverná / Amélie Cyroňová v souboji s již zmíněným týmem Adéla Šimíčková / Tereza Vacková ze Strahova.

  1. Amálie Ebertová / Agáta Dušková (Bachklub Ládví)
  2. Tereza Studená / Lenka Ruckensteinerová (Beach club Harcov)
  3. Beáta Čiverná / Amélie Cyroňová (BVŠP)
  4. Adéla Šimíčková / Tereza Vacková (Beachclub Strahov)

Kompletní výsledky ZDE

Žákovský pohár U16 (oblastní) - Opava

Neděle 29. května byla v Beachcentru Kolofík ve znamení Žákovského poháru U16 v kategorii dívek. Již v sobotu odpoledne se uskutečnila kvalifikace, aby plný počet týmů v nedělní hlavní soutěži mohl být stanovených 16. Boje ve skupinách přinesly několik překvapení i několik remíz a ve dvou skupinách nakonec o postupu rozhodoval až podíl míčů, kdy pouhé setiny pro některé týmy znamenaly postup, pro jiné zase nepopulární třetí místo.

V malém finále o třetí místo se ukázaly jako silnější hráčky Anežka Vilčová s Tereza Janečková z týmu Žichlínek. Jejich bronz je o to cennější, že si pro něj dokráčely až z kvalifikace. Nepopulární bramborová medaile tak zůstala na hráčky Sokola Brno Terezu Nachtneblovou a Nelu Vašinkovou. Velké finále mělo čistě brněnsko-sokolské složení. Hlavní favoritky Tereza Kafková s Nelou Hrabinovou však nikoho z přítomných diváků nenechaly na pochybách, že své lehké zaváhání ze semifinále, kde ztratily první set, byla jen chvilková slabost a své soupeřky, nasazené pětky Leu Mífkovou a Sofii Schramkovou, vyprovodily z kurtu výsledkem 2:0 (12,9). Vítězkám gratulujeme a všem účastnicícím turnaje děkujeme, že vážily cestu do Opavy.

  1. Tereza Kafková / Nela Hrabinová (TJ Sokol Brno I)
  2. Lea Mífková / Sofie Schramková (TJ Sokol Brno I)
  3. Anežka Vilčová / Tereza Janečková (TJ Žichlínek)
  4. Tereza Nachtneblová / Nela Vašinková (TJ Sokol Brno I)

Kompletní výsledky ZDE

 

Autor: Martin Mach

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Saquarema (BRA) - kvalifikace

Schalk / Bourne (USA) – Šépka / Sedlák 2:0 (21:19, 21:17), Šépka / Sedlák – Métral / Jordan (SUI) 2:0 (22:20, 21:15), Schalk / Bourne (USA) –...

 
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018