16.12.2009

Chystá se nová sezona veteránů na 50 let – 12. ročník - rok 2010

Po skončení finále letošního ročníku M-ČR superveteránů se v Liberci uskutečnila schůzka kompetentních zástupců družstev, která měla za úkol určit další směr vývoje soutěže v této kategorii.

Uplynulý soutěžní rok byl jistě ovlivněn počtem přihlášených družstev (do uplynulého ročníku se již nepřihlásil Zlíchov, Č. Budějovice, Žižkov) a tak jejich neočekávaný menší počet a neschopnost desátého přihlášeného družstva (VK Bílá Třemešná) vůbec postavit do hry věkově odpovídající družstvo, zapříčinily změnu dosavadních pravidel.
Dlouhodobá část soutěže, která se hrála v podstatě jako kvalifikace o finále a družstva zde v jednotlivých turnajích za umístění sbíraly postupové body ztratila při počtu 9 účastníků smysl, hrálo by se jen o jedno nepostupové místo.
Finále v minulých ročnících bylo ustáleno na osmi účastnících. Každá změna pravidel během již rozehrané soutěže je nepříjemným zásahem, ale v tomto případě snad zvítězilo rozumnější řešení, body stále sčítat až do finále a tím zaručit pořadatelům jednotlivých turnajů účast všech přihlášených. Možná mělo ve finálovém turnaji, kdy se týmy utkávají ve dvou dnech každý s každým, dojít k určité bodové bonifikaci, aby se dala větší šance smazat bodové rozdíly po dlouhodobé části, ale nebyla zde učiněna jednoznačná dohoda a tak byl systém ponechán ve stavu, jak bylo dohodnuto po turnaji v Tanvaldě, kde k této změně po dohodě všech družstev došlo.

Položme si tedy otázku jak dále a jaká se nabízí řešení pro nejspravedlivější hodnocení a určení celkového vítěze této kategorie pro další - dvanáctý ročník.

Je skoro jisté, že pokud se nerozšíří počet přihlášených družstev, bude se muset sáhnout k obdobnému systému, který byl praktikován již letos.
Při počtu 9 a nebo 10 přihlášených týmů je to asi nejvhodnější postup. Znamenalo by to, že se opět body za jednotlivé turnaje budou stále sčítat a vrcholem pak bude finálový turnaj, který by mohl být ohodnocen větším počtem bodů.
Například za 1. místo 30 bodů, druhé 26 bodů atd.

Jednodenní (kvalifikační - postupové) turnaje pak hodnotit bodovou škálou podle počtu zúčastněných (1. místo 10 bodů, 2. 9 bodů atd.), nasazování a hrací plán pak by měl být určen také podle počtu přihlášených.
Zde je možno použít i nadále „Vrbenského systém“ padni komu padni a nebo zkusit dělit týmy dle výkonnosti,(I. - II. divize 5 + 5 sestupy a postupy, dle aktuální výkonnosti), ale tak, aby týmy během všech jednodenních turnajů odehrály zápasy pokud možno se všemi soupeři přihlášenými do M-ČR a nedocházelo k opakování základních skupin (nejlepší družstva nasazeny, ostatní přiřazeny losem).

Tento systém je složitější a musel by se ještě detailně rozpracovat a především by muselo dojít k dokonalé komunikaci mezi pořadateli jednotlivých turnajů, aby se stále držela jedna linie. Pokud nastane situace, že se letos přihlásí deset týmů (návrat avizují Budějovice), pak se nabízí hrát všechny postupové – kvalifikační turnaje ve dvou základních skupinách, což by znamenalo ve skupinách 4 utkání pro každého a páté utkání o umístění první s prvním ze skupin atd. To by asi bylo ideální, pro finále o deseti týmech pak skupiny podle získaných bodů rozřadit, první dva týmy po dlouhodobé části nasadit do skupiny „A“ a „B“ třetího do „A“ skupiny, čtvrtého do „B“ atd.
První den finále sehrát skupiny a druhý den první čtyři o celkové vítězství mini skupinu se započítáním vzájemného výsledku, družstva na třetím až pátém místě základních skupin finále pak utkání o umístění. Vše bude tedy záviset na počtu přihlášených družstev do nastávajícího 12. ročníku.

Předběžný hrací plán M-ČR superveteránů 2010

Únor hala Velká cena Prahy
Březen hala TJ Jiskra Tanvald
Duben hala Sešlost Brno
Květen venku TJ Sokol Chleny (tradiční prasátko na rožni)
Červen venku TJ Sokol Bezděkov – Vysočina Ždírec
Září venku TJ Nechanice – Pivovar Svijany (15 km od Hradce Králové)

Říjen – Listopad hala dvoudenní finále Slavia Hradec Králové

Startují hráči narození v roce 1960 a dříve, dopisování na soupisku povoleno až do posledního jednodenního turnaje tzn. září Nechanice, tím se soupisky uzavírají pro finále, hráč může startovat v tomto ročníku pouze za jedno družstvo, nelze hráče ze soupisky jednoho družstva přepsat na soupisku druhého družstva pokud již za první družstvo, kde je uveden na soupisce hrál na některém turnaji.

Autor tohoto článku shrnul všechny podněty z výše zmiňované schůzky vedoucích družstev a dovolil si připojit některé myšlenky ke všeobecné diskuzi tak, aby KSVV ČVS mohla po doporučení hracího systému ve shodě všech zúčastněných družstev je přijmout pro nastávající ročník jako závazná a jasná pravidla.
Podle termínu VC Prahy stanovit přiměřené závazné datum přihlášení jednotlivých týmů do M-ČR veteránů nad padesát let.
Při předpokladu, že garantem soutěže bude Pepa Paleček koordinovat s ním veškerou administrativní činnost a postup. Pokud budou zachovány i webové stránky superveteránů www.superveterani.cz názory družstev zde zveřejnit a po společném konsensu uplatnit i na webu ČVS a směrem ke KSVV.

 

Vít Pražák

l

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018