27.5.2022

Michaela Mlejnková s Janem Hadravou obhájili své tituly volejbalistka/volejbalista roku

Současná kapitánka volejbalové reprezentace žen Michaela Mlejnková potvrdila svou dominanci z posledních let a byla sportovními novináři už popáté v řadě zvolena Volejbalistkou roku 2022. K obhajobě titulu jí pomohl i skvělý závěr sezony – poprvé v kariéře získala se svým týmem klubový titul. „Sezonu jsem si velmi užila. Od začátku do konce to bylo napínavé. Super zážitky, super lidi, co jsem poznala, takže si myslím, že to byla taková sezona snů.“ Na své úspěchy z minulých let navázal také Jan Hadrava, který byl výraznou postavou domácího mistrovství Evropy. Dařilo se mu i na klubové úrovni, i když na ligový titul nedosáhl. „Těžko se mi popisuje, co rozhodlo o čtvrtém titulu v této anketě v řadě, ale asi to, jak jsme hráli s nároďákem na mistrovství Evropy. Samozřejmě celý tým, nebylo to jen o mně. Celý tým hrál super. A pak, dovolím si tvrdit, vydařená sezona v polském klubu.“

Cenu za celoživotní dílo obdržela sportovní legenda – Pavel Schenk, mimo jiné také mistr světa ve volejbale z roku 1966. „Bývá zvykem, že na stará kolena se sbírají tyto trofeje. Já si toho samozřejmě vážím, že si někdo vzpomněl. Nejen pro samotnou trofej jako takovou, ale pro pocit, že ještě někam patřím. Měl jsem to štěstí, že jsem fungoval v období tzv. zlaté éry volejbalu, kdy jsme měli skoro povinnost dovézt z každé akce medaili. Pro mladší ročníky a ty hodně mladé dokonce až do takových extrémů, že jsme na olympiádě v Mexiku uhráli jenom bronzovou medaili a byli jsme za to ostře kritizovaní. Takže se mi těžko vytrhává moment, na který bych mohl být pyšný. Možná individuální ocenění, že jsem byl vyhlášen nejlepším smečařem mistrovství světa například,“ zavzpomínal na svou úspěšnou kariéru bývalý reprezentant.

Slavnostní galavečer spojený s vyhlášením výsledků ankety Volejbalista a volejbalistka sezony 2021/22 proběhl v pátek 27. května 2022 od 19 hodin ve Sportovní hale Klimeška v Kutné Hoře. Předáváním cen provázel Petr Svěcený za hudebního doprovodu DJ Roxtara, publikum ocenilo také unikátní volejbalovou akrobatickou show.

V anketě Volejbalista roku 2021/22 bylo uděleno celkem 11 ocenění. V osmi z deseti soutěžních kategorií rozhodovali o nominovaných i vítězích sportovní novináři, v kategoriích Nejužitečnější hráč/hráčka extraligy pak přímo extraligoví hráči. Jméno významné volejbalové osobnosti uplynulých let, která dostává ocenění za celoživotní dílo, navrhla již tradičně Komise společenského významu.

VÍTĚZOVÉ ANKETY VOLEJBALISTA/VOLEJBALISTKA SEZONY 2021/2022

VOLEJBALISTA ROKU – JAN HADRAVA

Jan Hadrava se před letošní sezónou vrátil z Itálie do Polska a v klubu Jastrzebski Wegiel okamžitě zaujal pozici klíčového hráče. Se svým týmem měl během uplynulých pár měsíců hned třikrát našlápnuto k zisku titulu – v Lize mistrů došel až do semifinále, zahrál si ve finále polské Plus ligy i domácího poháru. Ve všech třech případech ale naděje na zisk trofeje překazil soupeř z klubu Kedzierzyn-Koźle. S reprezentací bojoval Hadrava na domácím mistrovství Evropy v Ostravě, kde Češi v osmifinále senzačně ve třech setech rozdrtili Francii, olympijské vítěze z Tokia. Uplynulou sezonu tak může bezpochyby hodnotit jako úspěšnou. Jan Hadrava byl už počtvrté v řadě zvolen Volejbalistou roku.

VOLEJBALISTKA ROKU – MICHAELA MLEJNKOVÁ

Michaela Mlejnková zažila bezesporu životní sezonu. Po odchodu z německého Stuttgartu přesídlila do Francie, kde posílila tým Le Cannet, a poprvé ve své kariéře se dočkala mistrovského titulu. Po devíti stříbrných medailích, které získala postupně v Česku, Německu a Polsku se tak konečně mohla radovat z klubového zlata, ke kterému přidala také vítězství ve francouzském poháru. O jejím pátém triumfu v anketě Volejbalistka roku v řadě tak bylo poměrně jasno.

TRENÉR ROKU – JIŘÍ NOVÁK

Jiří Novák jako trenér sbírá úspěchy nejen na klubové, ale i na reprezentační úrovni. S týmem VK Karlovarsko vybojoval třetí mistrovský titul v osmileté historii klubu, jako reprezentační kouč pak zase dovedl národní tým na loňském mistrovství Evropy k osmému místu. Navázal tak na úspěšnou hráčskou kariéru, ve které s Paříží osmkrát vyhrál ligu a slavil i triumf v Lize mistrů.

TRENÉR ROKU UNDER AGE – JAN SVOBODA

Jan Svoboda se v posledních letech věnuje především volejbalové mládeži, se kterou slaví úspěchy na mezinárodním poli. Tým U21 pod jeho vedením skončil na loňském světovém šampionátu na 8. místě, letos Svoboda slavil s českými juniory přímý postup na mistrovství Evropy kategorie U20. Dříve vedl i seniorskou reprezentaci, s níž v roce 2010 obsadil na mistrovství světa 10. místo, a pět let trénoval České Budějovice, se kterými získal 2 mistrovské tituly.

BEACHVOLEJBALOVÝ PÁR MUŽI – ONDŘEJ PERUŠIČ / DAVID SCHWEINER

Ondřej Perušič s Davidem Schweinerem vyšperkovali skvělou sezónu stříbrem ve finálovém turnaji Světového okruhu v Cagliari. Do finále se probojovali i letos v dubnu na turnaji v brazilské Itapemě, ale třetí titul na světovém okruhu nezískali. Smutným příběhem letošního roku pro české beachvolejbalisty zůstávají olympijské hry v Tokiu, kde kvůli pozitivnímu testu na koronavirus nemohli nastoupit k prvnímu zápasu. Nakonec na olympiádě obsadili 19. místo.

BEACHVOLEJBALOVÝ PÁR ŽENY – BARBORA HERMANNOVÁ / MARIE-SÁRA ŠTOCHLOVÁ

Barbora Hermanová s Marií-Sárou Štochlovou tvoří nový beachvolejbalový pár od listopadu loňského roku. Poprvé se společně postavily na kurt na loňském mistrovství Evropy, kde skončily deváté. V červnu je čeká mistrovství světa v Římě, a to díky skvělým výkonům na světovém okruhu, kde se představily na čtyřech turnajích – v Dauhá byly deváté, v tureckém Kusadasi dokonce obsadily skvělou pátou příčku.

BEACHVOLEJBALOVÝ TRENÉR – ANDREA TOMATIS

Andrea Tomatis na podzim loňského roku prodloužil smlouvu a duo Perušič/Schweiner povede i na olympiádě v Paříži 2024. Podle české dvojice je právě čtyřiačtyřicetiletý italský trenér rozhodujícím faktorem, který ji naučil vnímat hru na písku, a je tak jedním ze strůjců úspěšné kariéry našeho nejlepšího beachvolejbalového páru.

ROZHODČÍ ROKU – VLASTIMIL KOVÁŘ ml.

Vlastimil Kovář dlouhodobě potvrzuje, že patří k absolutní české rozhodcovské špičce a své loňské vítězství v anketě zaslouženě obhájil. Své zkušenosti s řízením mezinárodních zápasů i odborné znalosti zužitkoval i při letošním play-off, kde rozhodoval důležité zápasy jak v ženské, tak i mužské UNIQA extralize.

MVP UNIQA EXTRALIGY MUŽŮ – PATRIK INDRA

Patrik Indra svými skvělými výkony v celé sezoně dovedl Karlovarsko ke třetímu titulu v klubové historii. V rozhodujícím finálovém zápase v UNIQA extralize proti pražským Lvům šťastným esem o pásku proměnil mečbol a odstartoval bujaré oslavy na západě Čech. Nyní tým, kde dva roky působil v pozici lídra, opouští a těší se na novou životní etapu ve francouzské lize.

MVP UNIQA EXTRALIGY ŽEN – KAROLÍNA FRIČOVÁ

Karolína Fričová je ve svých dvaadvaceti letech klíčovou hráčkou nejen Prostějova, ale i slovenské reprezentace. V letošním extraligovém ročníku ovládla bodování, a především se výrazným způsobem podílela na zisku celkově jedenáctého mistrovského titulu Prostějova, který byl přitom po základní části až na 5. místě.

CELOŽIVOTNÍ DÍLO – PAVEL SCHENK

Pavel Schenk se narodil 27. června 1941 v Borotíně v okrese Blansko a patří k volejbalovým legendám. Z vrcholných akcí má celkem 6 medailí. S reprezentací triumfoval na domácím mistrovství světa v roce 1966. O dva roky dříve byl členem stříbrné party na OH v Tokiu. Celkem šestkrát se stal mistrem republiky a dvakrát vyhrál prestižní PMEZ. Úspěšný byl i v roli trenéra. Na svém kontě má také nespočet nejen sportovních ocenění – mimo jiné Osobnost síně slávy českého volejbalu – dlouhodobý člen Komise vrcholového sportu, zasloužilý mistr sportu, držitel státního vyznamenání „Za vynikající práci“.

 

Autor: Štěpán Sedláček

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018