2.12.2023

Zhodnocení roku 2023 očima vedoucího realizačního týmu dívek

Blíží se nám konec kalendářního roku, mládežnická reprezentační sezóna nedávno skončila mistrovstvím světa v Thajsku do 21 let, a je tedy nasnadě si celou sezónu zrekapitulovat z pohledu vedoucího realizačního týmu mládežnických kategorií dívek. V tomto zhodnocení si zrekapitulujeme vizi reprezentace pro rok 2023, mezinárodní šampionáty a plány pro mládežnickou reprezentaci do příštího roku.

Koncepce pro rok 2023

Pro letošní rok jsem se rozhodl zvolit mírně odlišný přístup v přípravné fázi oproti minulému roku. Tento odlišný způsob přípravy spočíval v uspořádání jednoho velkého soustředění v zahraničí, kterého se zúčastnil širší výběr reprezentace společně s trenéry jednotlivých hráček. Zbytek přípravy potom následoval až před mezinárodními šampionáty rovnou s dvojicemi, které se na jednotlivé turnaje nominovaly. Tento způsob jsem zvolil z vícero důvodů, které bych rád přiblížil. Jako největší důvod pro tuto koncepci jsem viděl zejména nastavení kalendáře turnajů v letní sezóně, kdy byl každý víkend naplánovaný turnaj pro v podstatě všechny kategorie. To nám neumožnilo pořádat pravidelné přípravné kempy během sezóny, protože nebyl prostor kam kempy termínově vložit, aniž bychom hráčky uvolňovali ze školy. Dalším poznatkem, tentokrát příjemným, který tento koncept podporoval, je to, že v posledních letech se kvalita hráček v jednotlivých kategoriích, a to zejména těch nejmladších, velmi vyrovnává. Toto jsme mohli pozorovat na jednotlivých nominačních turnajích. Proto bylo velice těžké vybrat úzkou reprezentační skupinu a rozhodl jsem se pro širší výběr hráček, kterým dám možnost kvalitní přípravy před sezónou. Mezi další faktory, které hrály do karet zahraničnímu soustředění, byla šance připravovat se v podmínkách, které se v česku shánějí těžko – vítr, otevřená pláž, teplo – a které zároveň tak často potkáváme na zahraničních šampionátech. Také se nám podařilo na soustředění pozvat reprezentační týmy mládeže z Polska a také jedny z nejlepších českých dospělých ženských párů. Podrobný report ze soustředění můžete najít ZDE.

Podrobné zhodnocení první poloviny roku, která byla přípravou před samotnou reprezentační sezónou, jsem prezentoval již v červnu v samostatném článku ZDE.

Jako další přejdu k samotným mládežnickým šampionátům, které jsou vrcholem práce této reprezentační složky.

Mistrovské šampionáty U18, U20, U21 a U22, MEVZA

Za jednu z nejdůležitějších součástí přípravy před každou sezónou považuji správné nastavení cílů, kterých se potom během sezóny snažíme dosáhnout. V případě reprezentačního družstva mám ze zkušenosti dlouhodobě nastavené za cíl se na každém šampionátu dostat mezi nejlepších 8 týmů turnaje. Vzhledem k vyrovnanosti týmů na mezinárodní úrovni beru postup do čtvrtfinále jakéhokoliv turnaje jako velký úspěch a důkaz kvality týmu, který byl na šampionát vyslán. Zisk jakékoliv medaile je potom obrovský příslib do budoucna a jasný signál, že tým by měl usilovat o účast na turnajích světové série.

Teď už k hodnocení jednotlivých šampionátů. Většinu šampionátů jsem zhodnotil už během sezóny v samostatném článku, u těch tedy bude jen krátké shrnutí.

ME U18 – článek ZDE

V nejmladší kategorii se dvojici Tereza Lajkebová a Veronika Kleiblová podařilo získat konečné 6. místo. To považuji vzhledem k tomu, že se pro tyto děvčata jednalo o jejich první velký šampionát, za velký úspěch. Bohužel se ve čtvrtfinále nepopraly dobře s místními podmínkami, ale kromě tohoto jednoho zápasu dokázaly hrát velice vyrovnaně i vítězně s týmy, které mají mnohem více zkušeností. Obě hráčky jsou velkým příslibem do budoucna pro český beachvolejbal a já věřím, že se budou i nadále zlepšovat.

ME U20 – článek ZDE

V kategorii do 20 let nás reprezentovala už zkušená dvojice Anna Pavelková, Kateřina Pavelková. Loňské mistryně do 18 let letos usilovaly o další úspěch ve vyšší kategorii, a také se jim to podařilo, když přivezly bronzové medaile. Pro český beachvolejbal je to obrovský úspěch a tato dvojice dlouhodobě dokazuje, že je na správné cestě nejen nahlédnout, ale také uspět ve vrcholovém ženském beachvolejbalu.

MS U21 – článek ZDE

Mistrovství světa do 21 let bylo pro letošní rok poslední reprezentační akcí. Reprezentovala nás dvojice Anna Pavelková s Kateřinou Pavelkovou, kterým se už v létě podařilo získat bronz na šampionátu do 20 let. Aby se děvčata do turnaje probojovala, tak musela projít kvalifikací, která je na takovéto akci často mnohem těžší než samotná hlavní soutěž. Proto také považuji za částečný úspěch samotný postup do hlavní soutěže. V té bohužel děvčatům chybělo trochu toho pověstného štěstí, když jim los do vyřazovací části přidělil tým, který později skončil na 2. místě. Konečné 17. místo z mého pohledu úplně neodpovídá reálné výkonnosti, jelikož děvčata předvedla velice kvalitní výkony a podařilo se jim porazit např. čínský pár, který později skončil na 4. místě. I přesto musím říct, že toto je jediný šampionát, kde se nepodařilo dosáhnout na určené cíle.

ME U22 – článek ZDE

Posledním šampionátem ve zhodnocení, prvním odehraným v letošním roce, a zároveň největším letošním úspěchem, byl ten v kategorii do 22 let. V té nás reprezentovala dvojice Markéta Svozilová s Kylie Neuschaeferovou, nově postavená dvojice pro letošní sezónu s cílem uspět právě na tomto šampionátu. To se jim taky po skvělých výkonech podařilo a z šampionátu si odvezly skvělé stříbrné medaile. Takový úspěch v této už v podstatě dospělé kategorii ukazuje, že s hráčkami umíme dlouhodobě pracovat i do dospělosti, a tento výsledek je důkazem výborné práce všech trenérů, se kterými hráčky za ta léta pracovaly. Pevně věřím, že obě hráčky na tento úspěch navážou i v jejich další volejbalové kariéře.

MEVZA

Rád bych tu také zmínil turnaje MEVZA, tedy konfrontační turnaje zemí střední Evropy. Tyto turnaje dlouhodobě slouží jako přípravné turnaje pro naše dvojice a dlouhodobě se nám daří získávat úspěchy i v těchto turnajích a z mého pohledu je důležité i tyto úspěchy, které byly trochu zastíněné velkými šampionáty, zmínit. V letošním roce se našim hráčkám podařilo získat celkem 8 medailí, z toho byly 4 zlaté, 2 stříbrné a 2 bronzové, což je skvělá vizitka pro celou naši širší reprezentaci.

Celkové vyhodnocení a mnoho další práce

Tímto se blížím ke konci zhodnocení a můžu už pouze celkově bilancovat, jak vlastně sezóna dopadla. A nenapadá mě žádné jiné slovo než skvěle. Podařilo se nám nejen cíle splnit, ale mnohonásobně překonat. Ve všech kategoriích kromě mistrovství světa do 21 let, se nám podařilo cíle splnit, a navíc z toho byly dva cenné kovy. Za poslední dva roky se nám podařilo posbírat takové úspěchy, jaké u nás už několik let nebyly. Jsem velice rád, že mohu být součástí tohoto celku, kterému se během několika let podařilo vytvořit potřebné podmínky, které umožňují hráčkám sbírat takovéto úspěchy na mezinárodní scéně. Největší poděkování by mělo patřit zejména trenérům jednotlivých párů, ale také ostatním členům jednotlivých realizačních týmů a také klubům, které se o hráčky starají a věnují jim potřebnou péči.

Tyto úspěchy jsou obrovským příslibem do budoucna, ale zároveň také zavazují k další práci, která by na ně měla navázat. Cílem do dalších let je prohlubovat spolupráci mezi těmito nejúspěšnějšími hráčkami a umožnit jim co nejefektivnější přechod do kategorie dospělých, aby na to mohly navázat úspěchy v té nejvyšší kategorii.

To, jakým způsobem bude fungovat mládežnická reprezentace v příštím roce, je stále ještě ve fázi plánování. Koncepce pro příští rok bude zveřejněna na programové konferenci mládeže, která by se měla konat začátkem nového roku, a na kterou bych tímto rád pozval všechny trenéry nejen mládežnických kategorií, aby se konference zúčastnili.

 

Autor: Radomír Vinkler – vedoucí realizačního týmu kategorie dívek

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018